Weerwerk langsheen de Schelde

De dijken langsheen de Schelde en de Durme tussen Gentbrugge en de Nederlandse grens worden sinds 2013 onderhouden door de  Weerwerk-groenploegen. Weerwerk stelde zich kandidaat na een aanbesteding van Waterwegen en Zeekanalen en kreeg de opdracht  toegewezen.  Van een uitdaging gesproken.

Dagelijks gaan er twee ploegen van vijf man de baan op om de ganse dag te stappen langs de rivieroevers. De bermen en boorden langsheen de Zeeschelde tussen Gentbrugge en Temse worden onderhouden door de ploeg van Weerwerk-Gent.

foto oevers

De strook tussen Temse en de Nederlandse grens is voor rekening van de groenploeg van Weerwerk Antwerpen. De afstanden die worden afgelegd zijn omgekeerd evenredig met de hoeveelheid afval die moet geruimd worden.  Hoe meer afval, hoe minder wandelkilometers. Elke ploeg ruimt per maand zo’n 30m3 aan zwerfvuil op.

Het was een logistiek hoogstandje om dit alles georganiseerd te krijgen. We moesten er immers voor zorgen dat er her en der afvalcontainers kwamen, dat we in de loop van de dag eens ergens binnen konden, dat onze camionettes de zwerfvuil-werkers konden volgen…

weerwerk zwerfvuil oever schelde web

“Maandelijks ruimt elke ploeg zo’n 30m3 aan zwerfvuil op”

Medewerkers getuigen dat dit een goede job is omdat je tijdens deze arbeid je hoofd eens kunt leegmaken. Anderen zijn vol lof over de landschappen waar ze door wandelen en waar je anders nooit komt. En weer anderen ergeren zich blauw aan de veroorzakers van al dit afval….En dan is er nog ‘speciaal’ zwerfvuil. De top drie van wat we daaronder catalogeren:  gebruikte spuiten (gevaarlijk!), lege flessen waar statiegeld op staat (lucratief!) én golfballetjes…..

Guido Maertens (februari 2014)

Meer info over Weerwerk

SOCIALE WERKPLAATS DE SLEUTEL heeft een nieuwe naam voor haar operationele activiteiten: lees hier waarom (link naar FAQ)