Blijf er niet alleen mee zitten

Vaak heb je pas laat door hoe ernstig het middelenmisbruik van je partner is. Onder de mantel der liefde geef je steeds opnieuw kansen en vertrouwen of ga je jezelf steeds eerder in vraag stellen in plaats van de confrontatie met jouw partner aan te gaan.

Het kan een tijd duren alvorens je de stap durft zetten om er met andere mensen over te spreken. Schaamte, onzekerheid en het beschermen van je partner vormen een hoge drempel.

Toch is het voor jouw welzijn, jullie relatie en voor jouw partner heel belangrijk dit wel te doen. Je kan het niet alleen. Goedbedoelde boodschappen of hulp bekomen vaak het omgekeerde resultaat.

Zonder het te beseffen, geef je als partner aan iemand met een verslavingsprobleem snel een verkeerde boodschap. Zo vraag je bijvoorbeeld om te stoppen met gebruiken maar neem je hun last weg door zaken door de vingers te zien of jouw partner zijn problemen zelf op te lossen.

Lotgenoten en gespecialiseerde hulpverleners weten hoe moeilijk het is om met verslavingsgedrag om te gaan en erkennen de emotionele impact die dit op jou als partner heeft.

Ze kunnen jou ondersteunen en/of coachen in het delen van de pijn die je zelf ervaart en leren jou hoe je best omgaat met het gebruik en gedrag van jouw partner. Je leert er om situaties bespreekbaar te maken en ze helpen jou om inzicht te krijgen in wegen naar verandering. Het uiteindelijke doel is dat jouw partner zichzelf een spiegel kan voorhouden en bereid is om zich te laten helpen.

Help, mijn partner is verslaafd aan cannabis

Bij het woord ‘drugsverslaving’ denk je misschien aan het zware spul zoals heroïne. Maar ook een zogenaamd onschuldige joint is verslavender dan je misschien denkt. En dat is voor de geliefden van cannabisgebruikers niet altijd gemakkelijk om mee om te gaan.

Dr Simon Raymaekers: “We raden aan om vooral uit te leggen waarom jij het als partner of familielid moeilijk hebt met het gebruik, en duidelijk aan te geven wat je niet oké vindt en waar je de grens wilt trekken”

Lees meer (interview met medisch directeur Simon Raymaekers in magazine Psychologies)

Concrete tips

 • Blijf er niet alleen mee zitten.  Overwin de schaamte, probeer het taboe te doorbreken en zoek steun. Je bent niet alleen.
 • (“Schreeuw het van de daken.  Doe je mond open.”) “Ga op zoek naar lotgenoten ”  Er zijn nog veel meer mensen dan je denkt in vergelijkbare situaties.
 • Stel duidelijk grenzen. Ga niet eindeloos mee in het verhaal van je partner.  Probeer afspraken te maken.
 • Verleg je eigen grenzen niet. Maak dus ook afspraken met jezelf (het helpt soms om deze op te schrijven)
 • Laat jouw leven niet overnemen door de problemen van jouw partner.  Investeer voldoende in wat je zelf graag doet en belangrijk vindt in jouw leven. Blijf je goed omringen.
 • Leer verslavingsgedrag herkennen. Wees alert voor manipulatie. Laat je geen schuldgevoel aanpraten.
 • Leer omgaan met verslavingsgedrag. Trap zelf niet in typische valkuilen (onrealistische doelen stellen, alleen nog het verslavingsprobleem zien, jezelf in vraag stellen, je partner zijn problemen zelf oplossen).
 • Ga op zoek naar informatie en psycho-educatie. 
 • Confronteer je partner met zijn/haar probleem en met de impact op jouw leven.
 • Ondersteun jouw partner op een manier die jouw partner effectief verder helpt.
 • Vertrouw op anderen, maar neem zelf het heft in handen.
  Het is vaak moeilijk je eigen weg zoeken, maar doe beroep op je eigen gedrevenheid en wilskracht.
  Geloof erin dat je uit de situatie kan geraken. Dan vind je vaak toch mogelijkheden of oplossingen.

Links naar info, steun en/of hulp:

Bel voor een afspraak naar één van de Ambulante centra De Sleutel : klik hier

Websites

Als je partner alcohol of andere drugs gebruikt | Druglijn.be (informatie en anonieme chat/telefoonlijn)

Als je partner drinkt of drugs gebruikt | Druglijn.be (GRIP: zelfhulp voor partners van mensen met alcohol- of drugproblemen

Informatie voor partners van problematische drinkers (alcoholhulp.be)

Telefonisch:

 • De DrugLijn  tel: 078/15.10.20.  Bereikbaar van 10u – 20u (anoniem bellen kan)
 • Tele-Onthaal tel: 106 Bereikbaar: 24u/24u