De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 woensdag, 24 september 2003 02:00

Informatie van de arts over Rilatine en ADHD

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
De Sleutel wil leerkrachten van het middelbaar en het lager onderwijs sensibiliseren zich goed over de werking en de bedoeling van het geneesmiddel Rilatine te informeren. Het middel wordt te vaak misbruikt door leerlingen die het helemaal niet voorgeschreven hebben gekregen en het aanwenden als een pepmiddel. Ook leerlingen die de diagnose ADHD hebben gekregen gebruiken Rilatine vaak helemaal niet zoals het bedoeld was. Jammer genoeg gaan sommige ouders en leerkrachten er nogal licht overheen omdat ze denken dat het geneesmiddel toch niet zo sterk is. Klik verder naar het advies van onze medische staf. (tekst van 24 september 2003)
De bekommernis van onze preventiemensen in het onderwijs is dat leerkrachten wat alerter zijn op misbruiken van Rilatine. Die leerkrachten, aldus de preventie, moeten zich bewust zijn dat de werking van Rilatine hetzelfde kan zijn als die van bijvoorbeeld speed. Rilatine is ook een amfetamine. Daar staan ouders of leerkrachten vaak niet stil bij.

De medische staf van De Sleutel adviseert ons hierin het volgende.

Het is natuurlijk juist om te stellen dat rilatine een amfetamine is, maar dat het in tegenstelling tot speed en XTC ook een medicijn is. Dit houdt in dat het uitvoerig getest is- volgens de strenge wetgeving die geldt voor farmaceutische producten- op zijn kwaliteit, bijwerkingen, ideale dosis, en indicatiestelling (voor welke ziekte is dit een significant betere behandeling dan placebo) . Wie denkt dat het enkel verschilt in zijn dosis is dus foutief. Ook dat het een lichtere dosis zou zijn , is foutief. Want als je er genoeg van slikt dan...

Verder kun je stellen dat alle amfetamines verslavende eigenschappen hebben en rilatine ook. Daarom vraagt het voorschrijven van rilatine meer dan een niet verslavend medicijn een goede diagnose en indicatiestelling door een arts. Rilatine wordt voornamelijk voorgeschreven bij kinderen en volwassenen met ADHD. ADHD is een complex syndroom en de diagnose en de behandeling gebeurt het best door artsen met voldoende ervaring zowel met ADHD als met rilatine. Naast rilatine bestaan er ook andere behandelingen voor ADHD. Andere psychofarmaca, gedragstherapeutische technieken en kinesitherapie kunnen hier onderdeel van uit maken. Wat nodig is en wat niet moet voor elk patiƫntje afzonderlijk bepaald worden. Het vooschrijven van rilatine helpt niet bij elk kind met ADHD. Het feit dat als je rilatine voorschrijft, het voor vele jaren is, vraagt eveneens extra aandacht in de overweging om dit medicijn voor te schrijven, in te nemen.

Bij jongeren met verslavingsproblemen is het voorschrijven van rilatine niet vanzelfsprekend en wordt bij voorkeur uitgekeken naar alternatieve behandelingen.

Onderzoek toont wel aan dat kinderen met ADHD meer kans hebben op het ontwikkelen van psychische problemen zoals minderwaardigheidsgevoelens, depressies, gedragsproblemen en verslaving. Het niet behandelen van ADHD kan dus vergaande consequenties hebben voor jongeren.

Anderzijds is er ook onderzoek dat aantoont dat kinderen met ADHD die adequaat behandeld werden met rilatine niet meer verslavingsproblemen ontwikkelen dan kinderen zonder ADHD.
Lees 55302 keer Laatst aangepast op vrijdag, 23 september 2011 16:20

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.