De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Familie en vrienden

Op zoek naar tips voor iemand die dreigt in de problemen te raken? Welke tips geven we aan partners van gebruikers? Of zoek je info over zelfhulpgroepen? Hier bundelen we info op maat van de omgeving van de gebruiker. Lees hier ook hoe een behandeling bij ons verloopt.

donderdag 09 augustus 2018 10:12

De Sleutel en DDB grijpen naast de DS-solidariteitsprijs

Net toen de preventiedienst de eindsprint van het schooljaar inzette, kregen we telefoon van reclamebureau DDB uit Brussel. De vraag was duidelijk: mogen wij samen met jullie meedingen naar de Solidariteitsprijs van De Standaard? 

Met 'Switch off' wil De Sleutel mensen aanmoedigen om af en toe de smartphone aan de kant te leggen. Hierbij kunnen ook volwassenen het goede voorbeeld geven. Samen met reclamebureau DDB Brussel (www.ddb.be) creëerde team Preventie van De Sleutel een sterk beeld om die boodschap te brengen gericht op het ganse gezin. Deze campagne past binnen ons nieuwe project  'Klikken doet kicken', een vorming voor leerkrachten. Het nieuwe project ‘Klikken doet kicken’ leek voor DDB het ideale vertrekpunt.  Met veel plezier grepen wij deze kans aan om De Sleutel positief in de verf te zetten!

ds afbeeldngDe Standaard Solidariteitsprijs was een uitgelezen kans om de wereld van het goede doel te verbinden met goede communicatie. Het resultaat is een reeks van 20 sterke advertenties. De advertentie die de meeste stemmen weet te ronselen krijgt gratis advertentieruimte in de krant. Er is ook een publieksprijs! Op 7 september werd de winnaar bekendgemaakt. De sleutel viel niet in de prijzen. De afffiche is wel een voltreffer!

De focus voor preventie ligt uiteraard bij alcohol, tabak en drugs. Maar om een relevante partner te blijven voor onderwijs zet preventie ook in op de nieuwe vormen van verslaving, denken we maar aan gokken, gamen en zeer recent dus ook schermverslaving. De afdeling Preventie van De Sleutel is door de Vlaamse Overheid erkend als terreinorganisatie voor vaardigheidsonderwijs. Concreet wil dit zeggen dat in alle vormingen voor onderwijs persoonlijke en sociale vaardigheden terugkomen. Laat dat nu uitgerekend de vaardigheden zijn die minder aandacht krijgen wanneer kinderen en jongeren teveel tijd besteden aan hun schermpjes. Het voorstel van reclamebureau DBB om hierover een reclameboodschap te maken, werd dan ook enthousiast onthaald.

DDB is een internationaal reclamebureau met een sterke lokale verankering en een uitgesproken focus op creativiteit en menselijkheid. Hun voornaamste klanten zijn Volkswagen, IKEA, Bpost bank, Studio Brussel en sinds kort dus ook De Sleutel.

switchoff

“Switch off”

Het bureau DDB kwam met het idee om een spel te ontwikkelen voor gezinnen genaamd ‘Switch off’. Het concept is simpel: stel je gaat met je gezin aan tafel  en in plaats van tijdens het eten je te laten afleiden door een biepje van WhatsApp of een nieuwe Snapchat spreek je af om jullie smartphone op 1 van de 4 vakjes te leggen. Degene die als eerste in verleiding komt om tijdens het eten toch zijn smartphone te nemen, krijgt een ludieke opdracht.

De affiche had in elk geval reeds voor de bekendmaking al reacties opgeleverd. Zo was er  een restauranthouder die er zelf mee aan de slag wou gaan. Wordt het beeld hieronder (en in bijlage) straks misschien ook als placemat op de tafels van restaurants gebruikt? Als het van De Sleutel en DBB afhangt, kan dit zeker.


affiche placemat

 

Meer achtergrondinfo?

Hoe omgaan met schermgebruik: tips

Help mijn kinderen kijken te veel naar schermpjes

Over het sluipend gif van schermgebruik

Klikken doet kicken

 

Drugpreventie bij kinderen werkt

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.