De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Hoe omgaan met schermgebruik van je kinderen: tips

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)


Je eigen voorbeeld is van onschatbare waarde. Gaat de telefoon uit als jullie aan tafel zitten? Check je je Facebook terwijl je kind over zijn of haar dag aan het vertellen is?

In workshops met kinderen van 11-12 jaar klinkt geregeld de wens dat ouders niet zo vaak met hun smartphone zouden bezig zijn en echt eens zouden luisteren. Kijk, dat is natuurlijk cruciaal! 
We hoeven niet te streven naar digitale detox voor onze kinderen (en voor onszelf), maar naar digitale voedzaamheid: gebruik schermen aandachtig, gematigd en betekenisvol. 

“Switch off”

Het bureau DDB kwam met het idee om een spel te ontwikkelen voor gezinnen genaamd ‘Switch off’. Het concept is simpel: stel je gaat met je gezin aan tafel  en in plaats van tijdens het eten je te laten afleiden door een biepje van WhatsApp of een nieuwe Snapchat spreek je af om jullie smartphone op 1 van de 4 vakjes te leggen. Degene die als eerste in verleiding komt om tijdens het eten toch zijn smartphone te nemen, krijgt een ludieke opdracht. (deze affiche werd gemaakt nav de deelname aan de DS-solidaritetisprijs 2018)

switchoff

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tips

  1. Een weekschema is zinvoller dan een dagschema. Stel het samen met je kinderen op. Zo leren ze zelf mee nadenken over hun schermgebruik.
  2. Houd het schermgebruik in evenwicht met voldoende momenten van slaap, beweging en verveling.
  3. Zelfbeheersing is een belangrijke vaardigheid die getraind moet worden. Daar begin je mee rond de leeftijd van 2 jaar en het gaat door tot in de puberteit.

Lees meer

 

Aanverwante info

Het preventieve gesprek rond druggebruik

Ga hier naar artikels met TAG schermgebruik

Lees 13433 keer Laatst aangepast op vrijdag, 23 oktober 2020 13:37

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.