De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Wat als je partner zich verliest in gebruik?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Zonder het te beseffen, geef je als partner aan iemand met een verslavingsprobleem vaak een verkeerde boodschap. Je vraagt om te stoppen met gebruiken maar tegelijk dek je die persoon vaak ook in door zaken door de vingers te zien. Lotgenoten weten hoe moeilijk het is om met verslaafd gedrag om te gaan. Van hen kan je leren dat het belangrijk is te vertellen over de pijn die in je zit, over hoe je omgaat met je partner. Belangrijk ook is dat een partner zichzelf een spiegel leert voorhouden. Lotgenoten samenbrengen is ook goed om situaties bespreekbaar te maken en inzicht te helpen krijgen in wegen naar verandering.

Tips voor lotgenoten:
• Wees op je hoede voor manipulatief gedrag. Laat je geen schuldgevoel aanpraten.
• Leer omgaan met dat verslaafd gedrag. Volg desnoods psycho-educatie om je te informeren.  Confronteer de persoon met een verslaving met zijn/haar probleem.  Maar denk vooral aan uzelf en wat jij belangrijk vindt.
• Stel duidelijk grenzen: tot hier en niet verder. Ga niet eindeloos mee in het verhaal van je partner.  Wat kan er voor jou en wat absoluut niet en probeer hier duidelijke afspraken over te maken.
• Vergeet niet je eigen leven te leiden/in handen te houden
• Blijf er niet alleen mee zitten kniezen.  Overwin de schaamte, probeer het taboe te doorbreken en ventileer!
• Schreeuw het van de daken.  Doe je mond open. Er zijn nog veel meer mensen in vergelijkbare situaties. Samen kan je mekaar  vooruithelpen.
• Hou jezelf een spiegel voor en leer eruit.  Frustraties zeggen ook iets over jezelf.
• Neem zelf het heft in handen:  zoek zelf mogelijkheden, oplossingen.
• Vertrouw op anderen, maar verwacht niet dat zij met een pasklaar antwoord afkomen.  Het is vaak je eigen weg zoeken, maar doe beroep op je eigen gedrevenheid en wilskracht om uit je situatie te geraken en dan vind je vaak toch mogelijkheden of oplossingen.

Mijn verhaal: een partner van iemand met een verslaving getuigt

"Mijn omgeving mag dan van mening zijn dat ik ‘sterk’ ben.  In wezen heb ik roofbouw gepleegd.  Ik liep mezelf voorbij en deed er verkeerd aan om de verantwoordelijkheid bij mijn partner weg te nemen.  Ik heb signalen van mijn lichaam te lang genegeerd. Het heeft veel energie gekost om mezelf weer op de rails te krijgen.... Mijn tip: schreeuw het van de daken". 

Lees hier het volledige verhaal van Patsy(*), een partner van iemand met een gedragsverslaving die haar getuigenis doet, mede om lotgenoten aan te moedigen niet bij de pakken te blijven zitten

 

Ga hier naar aanverwante info

Ga hier naar de website van de Expertisegroep Ouders onder invloed, Deskundigheidsbevordering rond het werken met gezinnen waarbij één of beide ouders kampen met een afhankelijkheidsproblematiek

 

(*) om redenen van privacy gebruiken we een fictieve naam

Lees 10783 keer Laatst aangepast op woensdag, 04 januari 2017 11:08

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.