De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 vrijdag 24 mei 2013 12:04

Is een opname te combineren met school?

Zeker, in onze afdeling voor minderjarigen te Eeklo is onderwijs een vast onderdeel van het programma. De  jongeren die er het Residentieel Kortdurend  Jongerenprogramma (RKJ) volgen, krijgen wekelijks 16 uur les via een specifiek onderwijsproject dat in september 2011 werd aangevat samen met de Ziekenhuisschool van de stad Gent. Onderwijs krijgt in deze afdeling voor drugverslaafde minderjarigen dus echt een plek. 

Een opname in het RKJ duurt gemiddeld zo’n 6 maanden. Het streefdoel van de school is er maximaal voor te zorgen dat de 12 à 17-jarigen zich verder ontwikkelen en hun schooljaar positief afsluiten. Leerlingen volgen er  les tijdens hun behandelprogramma en kunnen in samenspraak met de thuisschool zelfs hun examens afleggen. Het doel is vaak de jongeren opnieuw goesting te doen krijgen, de motivatie op te wekken om weer naar school te gaan.

Vaak werken de jongeren tijdens de opname veder op de leerstof van de vroegere school. We bekijken natuurlijk met de jongere zelf of hij of zij de opleiding nog wil verder doen.  We bieden geen klassiek frontaal nderwijs. Voor de gewone algemene vakken, de zgn. PAV-lessen (Project Algemene Vakken) werken we in groepjes met maximum 3 jongeren. Dat gaat dan o.m. over Nederlands, wiskunde, aardrijkskunde, economie, geschiedenis, Frans. We bieden een algemene vorming en kiezen actuele thema’s als toegangspoort. Daarbij lopen al die vakken wat door elkaar. Tijdens de lessen expressie en lichamelijke opvoeding werken we met maximum 6 jongeren. Uiteindelijk wordt elke jongere individueel begeleid. Elke leerkracht heeft een eigen vakkencluster. Duidelijk verdeeld, zodat de jongeren goed weten wat ze mogen verwachten. De leerkrachten zitten elke maandag samen op een klassenraad met de coördinator, vanuit de ziekenhuisschool.

lees hier meer over het onderwijsproject van het RKJ

maak kennis met het aanbod van het RKJ

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.

drugsindehersenen

drugsinhetlichaam