De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Paul De Neve

Paul De Neve

dinsdag, 07 juni 2022 14:18

Drugs uitgelicht: GHB

Er is de laatste jaren toenemende aandacht voor Gamma Hydroxy Boterzuur (GHB) als verslavend roesmiddel. In dit artikel vragen we ons af wat GHB eigenlijk is, wat we er tegenwoordig over weten en in welke mate we binnen De Sleutel met de drug geconfronteerd worden.

Community Reinforcement Aproach (CRA) is een methodiek die zorgt voor een hoopvolle kijk binnen de verslavingszorg. Het doel is plezier hebben in het leven zonder drugs te hoeven gebruiken. In deze methodiek ligt de focus op wat mensen graag willen. Hoe leer je opnieuw ervaringen opdoen en proeven van nieuwe dingen, … In De Sleutel loopt een opleidingstraject rond CRA. We gaan via teams in gesprek met Hendrik Roozen, een bevlogen verteller en trainer in deze methodiek.

Jana Lambrecht en Rani Meert vertellen hoe ze de CRA-methodiek en grondhouding toepassen in de groepswerking en individuele begeleiding in het ambulant centrum van De Sleutel te Brugge.

De rol van sport en bewegen bij het behandelen van een verslaving kan niet onderschat worden. Voor veel van onze cliënten is het een hefboom in de zoektocht naar het vinden van een nieuwe gezonde levensstijl.

Het is een steeds terugkerend probleem: de lange busritten die kinderen in het buitengewoon onderwijs moeten ondergaan. Het is voor elke ouder een hele uitdaging om deze kinderen tijdig en veilig op school te krijgen. Met enkele pilootprojecten probeert de Vlaamse overheid al enkele jaren een oplossing te vinden. Project Midwest zet, in samenwerking met Groep Weerwerk, in de regio Roeselare in op snellere en duurzamere alternatieven.

Kinderen opvoeden kent voor elke ouder wel eens hoogtes en laagtes, uitdagingen en frustraties. Voor ouders die kampen met een afhankelijkheidsproblematiek kan deze opvoedingstaak extra belastend zijn. Soms is een ouder dan ook tijdelijk onvoldoende in staat om de gepaste zorg te bieden. Of wordt het opvoeden belemmerd door drempels, zoals het stigma dat rond verslaving hangt.

Toen ik bij De Sleutel kwam werken trof me de evidentie van het inzetten van ervaringsdeskundigen als collega’s. De inbreng van ervaringsdeskundigen (op verschillende niveaus, in verschillende rollen) wordt hier erg naar waarde geschat. Om het omgaan met die ervaringskennis verder te versterken, organiseren we intervisies en worden de actieve ervaringsdeskundigen ook gecoacht in hun rol. Een aanleiding om het recente boek “Ervaring werkt?! Ervaringskennis cocreatief inbedden in je organisatie” van Dr. Didier Reynaert e.a. van dichtbij te bekijken.

Binnen De Sleutel willen we het draagvlak om ervaringskennis in te bouwen steeds blijven versterken. Maandelijks organiseren we daarom een bijeenkomst voor de ervaringsdeskundigen die bij ons aan de slag zijn. De groep bestaat vandaag uit een zevental personen. Ze werken verspreid over de verschillende entiteiten van De Sleutel. De ervaringsdeskundigen kunnen er coaching krijgen in hun traject. Het is evenzeer een intervisie-moment waarbij ervaringen worden gedeeld. Hoe ervaren zij hun werk? Herkennen ze zich in de methodes beschreven in Ervaringskennis co-creatief inbedden in je organisatie?

woensdag, 01 juni 2022 15:44

Ervaringsdeskundige getuigt

Ambulant Centrum De Sleutel Meetjesland organiseerde op 30 mei een opendeurdag. Het centrum stelde het huis in de Kaaistraat 34 te Eeklo open voor iedereen die wil kennismaken met de werking of  die een vraag heeft rond het aanbod. Ze voorzien enerzijds een programma voor elkeen die binnen het werkveld in aanraking komt met illegaal druggebruik, alsook inloopmomenten voor cliënten en/of omgeving. Op 1 juni staat nog een inloopmoment voor cliënten en/of omgeving gepland.

<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... Volgende > Einde >>
Pagina 1 van 64

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.