De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 40 jaar De Sleutel: terugblik

Geschreven door  Paul De Neve
Rate this item
(0 stemmen)

40 jaar logo zonder slagzinDe Sleutel vierde in 2014 zijn 40 jarig bestaan. Hierin werden zowel medewerkers, verwijzers, sympathisanten als cliënten betrokken. Het was niet enkel een terugblik. De Sleutel maakt zich immers ook klaar voor de vele uitdagingen die op ons afkomen de komende jaren. We bundelen hierna al ons nieuws rond de verjaardag van De Sleutel.

taart 40 jaarFeestelijke zitting over verslavingszorg van morgen: Verslavingszorg uitgedaagd! 
De Sleutel vierde in 2014 het 40 jarig bestaan. Dat  werd passend gevierd o.m. met een reeks activiteiten, ook gericht naar de partners waar we in de toekomst nog beter willen mee samenwerken.

  • Op vrijdagnamiddag 14 november organiseerden we in Vormingscentrum Guislain een feestelijke zitting rond het thema Verslavingszorg uitgedaagd met als gasten Prof. dr Bernard Sabbe, Prof. dr Gilbert Lemmens en dr Ingrid Willems. Bekijk hier enkele sfeerfoto's of lees de meer uitgebreide terugblik met als toemaatje een blik op de kunstexpo "Kunst kleurt herstel"  en een cliënt aan het woord.
  • Op woensdagavond 24 september organiseerden we een Colloquium rond 'Recovery.... genezen van verslaving' voor artsen en medewerkers van De Sleutel en mogen we o.m. Prof. Cor De Jong en Prof. Geert Dom verwelkomen. Ga hier naar de toespraak van Prof dr Cor de Jong, of Prof dr Geert Dom.
  • Op zondag 14 september kon u deelnemen aan de jaarlijkse Zeezeildag ten voordele van De Sleutel
  • Op vrijdag 5 september vierden we met ons eigen personeel 40 jaar De Sleutel (enkele sfeerbeelden)

TeeVee web  

Enkele externe sleutelfiguren over 40 jaar De Sleutel
In het kader van 40 jaar De Sleutel laten we ook enkele betekenisvolle buitenstaanders aan het woord. We vroegen aan een aantal sleutelfiguren om in enkele bewoordingen te vertellen wat De Sleutel voor hen betekent en wat zij ons toewensen voor de komende jaren…. Onder meer Minister Vandeurzen formuleert zijn verjaardagswens! Lees meer 
Lees hier de wensen van Ron Hermans (directeur Labeur) en hier de wensen van het VTI Zandhoven.

Ook professor Erik Broeckaert (Ugent) blikt terug op 40 jaar De Sleutel.

Enkele oud-cliënten vertellen hun verhaal
“Yes we can”, een oud-cliënt - ondertussen 21 jaar clean - vertelt (lees meer)
Wat me bijblijft 16 jaar na opname in TG De Sleutel (lees meer) 

Terugblik van binnenuit: hoe is de verslavingszorg geëvolueerd?
(medewerkers aan het woord)

We grijpen deze 40ste verjaardag graag aan om enkele mensen (o.m.  Dr Annemie Vrijders, Robrecht Keymeulen, Wim Aertssen,...) met een lange staat van dienst aan het woord te laten. Ze vertellen ons hoe ze de evolutie van de voorbije jaren binnen hun eigen werk aan den lijve meegemaakt hebben. Wie meeleest merkt meteen dat er op heel wat domeinen grote verschillen zijn tussen de verslavingszorg van vroeger en nu. Lees meer
Vanuit Weerwerk laten we Mario Polfliet terugblikken op de evolutie binnen de Sociale Werkplaats.
Henry Winkel (dagcentrum Gent) blikt terug aan de vooravond van zijn welverdiend pensioen. Lees meer

Beleidsuitdagingen van De Sleutel
Ter gelegenheid van 40 jaar De Sleutel blikken we heel bewust ook vooruit. Het feit dat de hulpverlening en de verslavingszorg volop in beweging is, dwingt ons trouwens tot het maken van keuzes. Waar wil De Sleutel de komende jaren vernieuwen? Wat zijn onze toekomstige uitdagingen? Welke prioriteiten willen we bereiken en hoe passen onze strategische doelstellingen hierin. Een gesprek met onze algemeen directeur, Damien Versele.

Hernieuwde doelstellingen
De Sleutel streeft de komende vier jaar  6 doelen na. Deze vormen ons ‘Strategisch Plan 2018’. Deze vormen ons ‘Strategisch Plan 2018’. Dit plan is gebaseerd op onze visie op verslaving en de behandeling ervan, op werken met minderjarigen met drugproblemen en speelt in op een aantal belangrijke maatschappelijke tendensen Met dit plan maken wij ons tijdens dit jubileumjaar klaar om ook de komende 40 jaar kwalitatieve zorg te blijven bieden aan mensen in nood.

DSC 0843

Lees meer

 

Tijdslijn 40 jaar netwerk De Sleutel

netwerk tijdslijn

(klik op afbeelding voor pop up of ga naar 40 jaar De Sleutel in tjjdslijn)

Historiek De Sleutel
De Sleutel bouwt op het terrein van drugs en verslavingsproblematiek reeds ervaring op sinds 1974. De geschiedenis van De Sleutel vertoont  grote parallellen met de ontwikkeling van de drugproblematiek in Vlaanderen. Drugverslaving was in het begin van de jaren '70 een relatief onbekend gegeven in Vlaanderen. Lees meer

mendonk de sleutel web

Een terugblik op 40 jaar De Sleutel met Johan Maertens
De Sleutel kent een bewogen geschiedenis. We laten Johan Maertens - als medestichter en gewezen algemeen directeur van het netwerk De Sleutel - getuigen over deze periode. Als psycholoog-psychotherapeut zat Johan al in de woelige jaren 70 mee in de cockpit van de organisatie. Lees meer

 

De Sleutel: viering 40 jaar in beeld

foto collage 40 jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified on dinsdag 21 januari 2020 14:57

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.