De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 donderdag 13 september 2012 13:49

Rednet: selectieve preventie voor jonge recreatieve druggebruikers

De Sleutel is een partner in het Europese RedNet project. Dat is een opvolger van twee voorgaande projecten onder de titel ‘Psychonaut’. Psychonaut 1 ging over het inventariseren van goede en kwade websites inzake drugs. Psychonaut 2 leverde een aanvulling op het Europese EWS (Early Warning System) met informatie over nieuwe gevaarlijke drugs die online te krijgen zijn. Psychonaut 3 of Rednet focust op preventie door het verspreiden van de ingezamelde informatie. Dit sluit goed aan op de doelstellingen van De Sleutel, met name voor selectieve preventie.

We richten ons daarmee tot jonge recreatieve gebruikers, waarbinnen een specifieke groep is die informatie over middelen op het internet vindt en ze zelfs aanschaft via het internet. Deze beginnende of recreatieve druggebruikers lopen een extra risico omdat ze in de veronderstelling leven dat wat via internet gepropageerd of verhandeld wordt niet zo gevaarlijk kan zijn. Dat zij een interessante markt voor drughandel vormen bewijst de opwaartse verkoopscurve van ‘legal highs’ of drugs die legaal zijn of vooral lijken te zijn.

Na introductie in de smart shops enkele jaren geleden, tussen geneeskrachtige kruiden, zijn er honderden producten verkrijgbaar op websites die gehost zijn in het binnen- en buitenland. Sommige van die drugs bevinden zich in een grijze zone van legaliteit, andere worden eventjes verkocht tot ze op de lijst van verboden producten terecht komen. Dat is op zich al zorgwekkend en De Sleutel wil daar voor waarschuwen. Bovendien bevatten veel van de gepromote producten risico’s waar de lezer of gebruiker zich totaal niet bewust van zijn. Daarom verspreiden we gericht informatie over enkele veel voorkomende ‘legal highs’. Specifiek gericht op de bezoekers van websites die deze drugs promoten.

Enkele voorbeelden van zo’n online Rednet-infoblaadje vind je hierna.

De Sleutel richt zich met haar RedNet-project op preventie via het verspreiden van ingezamelde informatie over nieuwe gevaarlijke drugs die online te verkrijgen zijn. Regelmatig vernemen we berichten van verkopers in de pers die de grote risico’s erg nonchalant wegwuiven. Hun argument: de basisproducten waar we onze drugs mee samenstellen zijn legaal verkregen, dus het kan niet gevaarlijk zijn. We roepen op tot voorzichtigheid, maar ook tot snelle actie van de wetgever.

lees meer

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.