De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Professionals

Hier vind je info op maat van wie beroepshalve met het thema drugs bezig is. Welke drugspreventie is effectief?  Maak kennis met ons aanbod voor leerkrachten en preventiediensten. Wat is evidence based hulp verlenen? Bekijk ons overzicht van goede praktijken en bruikbare meetinstrumenten.

Requiem for a Dream

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Deze film naar het boek van Hubert Selby jr is behoorlijk gecontesteerd in België en in het buitenland. Menig pedagoog, leerkracht of ouder dacht lang na of hij de film zou opnemen in zijn drugpreventie-acties. Ze werden vaak voorbijgeschoten door de realiteit: de leerlingen, zoon of dochter had de film toch al gezien. Meestal bleek de vrees van de volwassene (wakkert Requiem for a Dream de nieuwsgierigheid niet te veel aan?) ongegrond. Een film zoals deze is precies aantrekkelijk omdat er geen nadrukkelijke negatieve boodschap in zit. Tegelijk past Requim for a Dream in een preventieve aanpak omdat druggebruik vanuit verschillende kanten wordt bekeken. De film houdt zich niet in om leuke en spannende kanten ervan te laten zien. Maar evenmin om afgrijzen en angst voor drugs te tonen.

Synopsys

De film vertelt twee verhalen. Een gaat over Sara Goldfarb, een eenzame weduwe die niets anders doet dan televisiekijken. Al jaren koestert ze de hoop ooit uitgenodigd te worden in haar favoriete tv-programma. Als ze op een dag daadwerkelijk wordt uitgenodigd, onderwerpt ze zich aan een drastische vermageringskuur op basis van amfetamines om toch maar de jurk te kunnen aantrekken die ze voor die belangrijke gelegenheid heeft uitgekozen. Het andere verhaal gaat over haar zoon Harry, zijn vriendin Marion en hun vriend Tyrone die vluchten in andere middelen en experimenteren met allerlei drugs. Alle vier hebben ze een beter leven voor ogen, maar uiteindelijk vliegen ze uit de bocht en storten ze zich te pletter in een spiraal van angst en decadentie. De film gaat niet alleen over de roes die volgt na het gebruik van stimule-rende middelen, maar wil ook ogen als die roes. Droomachtige taferelen wisselen opgejaagde momenten af. Realisme wijkt voor waanbeelden. Requiem for a Dream is de tweede film van de Darren Aronofsky die eerder het opmerkelijke Pi maakte. Requiem for a Dream is zeker geen doorsnee anti-drugfilm. De film komt hard aan en is confronterend. Dit onder andere door de technieken die gebruikt worden: een snelle montage, extreme close-ups en prachtig camerawerk. De kijker wordt meegesleept in fantasieën en hallucinaties die de personages doormaken. Het visuele spektakel in combinatie met geweldige en meeslepende muziek maken Requiem for a Dream tot een onvergetelijke filmervaring. Bron: vzw Lessen in het donker * http://www.lesseninhetdonker.begenre/: Drama Genre: Drama        Speelduur: 1u42        Regie: Darren Aronofsky Acteurs: Jared Leto, Ellen Burstyn, Jennifer Connelly, Marlon Wayans, Christopher McDonald, Louise Lasser Naar een roman uit 1978 geschreven door Hubert Selby: Last Exit to Brooklyn.

 

Stellingen

Ben je helemaal akkoord  -  akkoord  -  niet akkoord  -  helemaal niet akkoord?

1. Druggebruik maakt je dromen kapot. 2. Eenzaamheid is een belangrijke motivatie om drugs te gebruiken. 3. Verslavingen zijn een deel van onze totaliteit als mens. 4. Echte vriendschap onder verslaafden bestaat niet. 5. Druggebruik heeft een blijvende invloed op je hersenen. 6. Drugs bieden mensen een uitweg.

 

De vier hoeken oefening

Bij elke vraag of stelling zijn vier antwoorden geformuleerd. Kies één van de hoeken. Zeg waarom je deze hoek koos.

Wat ik het belangrijkste vind in verband met drugs is ...

Hoek 1: dat je er niet mee mag overdrijven
Hoek 2: dat je er best afblijft
Hoek 3: dat ze kleur geven aan je leven
Hoek 4: open hoek voor eigen suggesties

Wat ik het minst graag zou hebben als het over drugs gaat is ...

Hoek 1: dat mijn beste vriend me onder druk zou zetten
Hoek 2: dat mensen die ik goed ken verslaafd zijn aan drugs
Hoek 3: dat ik alle dagen drugs zou nodig hebben 
Hoek 4: open hoek voor eigen suggesties

Wat ik belangrijk vind aan uitgaan is ...

Hoek 1: dat ik mijn grenzen kan verleggen, doen wat ik anders niet doe
Hoek 2: het contact met mijn vrienden
Hoek 3: dat ik mijn problemen vergeet
Hoek 4: open hoek voor eigen suggesties

 

Lees 84925 keer Laatst aangepast op donderdag, 20 oktober 2011 10:42

Drugpreventie bij kinderen werkt

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.