×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 62 niet laden

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 96 niet laden

Print deze pagina

Een voorbeeldles voor de eerste graad van het middelbaar onderwijs.

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Unplugged, het preventieprogramma van De Sleutel voor jongeren tussen 12 en 14 jaar, scoort pico bello. Dat bewijst een studie van de European Drug Abuse Prevention bij 7.079 leerlingen uit 143 scholen in zeven landen.

Na drie maanden bleken de leerlingen die de 12 lessen hadden gevolgd 30 procent minder te roken, 28 procent minder dronken te zijn en 23 procent minder cannabis te roken dan leerlingen uit de controlegroep. Na een jaar bleek het aantal rokers wel opnieuw even groot, maar voor alcohol en illegale drugs was het afradende effect nog sterker geworden. En voor de jonge rokers was de beginleeftijd toch een jaar uitgesteld. Met steun van het Vlaams ministerie van Volksgezondheid wordt training in het Unplugged-programma nu aan alle middelbare scholen aangeboden.

Unplugged heeft 12 lessen, over persoonlijke en sociale vaardigheden maar ook lessen met informatie over drugs. Die gaat gepaard met het aanleren van attitudes over niet-gebruik van tabak, alcohol en illegale middelen.  

 

[unplugged les 9 drugs vragen]

Informatie over drugs aan middelbare scholieren gaat niet alleen over verslavende en lichamelijke effecten, De Sleutel corrigeert het valse beeld dat jongeren hebben over de so-called ecologische en niet-commerciële cannabisindustrie.

 

 

 

 

Een smaakmaker komt uit een les voor de eerste graad van het secundair onderwijs onder de noemer: kennis en attitude. Voor deze les ontwierpen we 48 kaartjes met quizvragen. U vindt meer informatie op www.desleutel.be (doorklikken naar preventie en naar middelbare school). Op http://www.eudap.net/ vindt u naast het volledige opzet van het onderzoek ook de wetenschappelijke resultaten van de implementatie van Unplugged in zeven Europese landen. 

Lees 92883 keer Laatst aangepast op donderdag, 20 oktober 2011 09:41

Nieuwste van

Gerelateerde items (op tag)