dinsdag 14 augustus 2018 14:49

Help, mijn kinderen kijken teveel naar schermpjes

Talya vraagt zich af of ze te streng is of niet streng genoeg, want elke dag leidt de afspraak rond schermgebruik tot drama’s... In de rubriek Eerste hulp bij Liefde gaat de redactie van Kerknet.be op zoek naar inzichten en praktische tips bij concrete relatie- en opvoedingsproblemen. Lees hierna het antwoord dat Team Preventie formuleerde.

 
 
Beste Lieve,
In de vakantie mogen onze kinderen dagelijks maximum twee keer een uur tv kijken of met een ander scherm bezig zijn. Dat is al redelijk veel, lees ik op sites met opvoedingstips. Toch leidt die afspraak nog elke dag tot gezeur. Er ontstaat ongerustheid als een spelletje lang moet opladen en de minuten lopen. Schermen brengen ongeluk! Ben ik te streng of zou ik beter nog veel strenger zijn?
Talya

Kelly Cathelijn, die in opdracht van De Sleutel vorming geeft aan leerkrachten en kinderen rond schermverslaving, antwoordt.

Beste Talya, de situatie die je beschrijft, is heel herkenbaar. Veel gezinnen worstelen ermee en de media wakkeren de ongerustheid aan met waarschuwingen voor allerlei gevaren. We moeten niet overreageren. De uitspraak Schermen brengen ongeluk! lijkt me wat kort door de bocht.
 
Te streng of niet streng genoeg? Die vraag wijst erop dat je als ouder heel sterk zelf de norm bepaalt.
Overleg daarentegen met je kinderen, zo gaan ze zelf nadenken over hoe ze met schermpjes omgaan.
Met mijn eigen kinderen van 5 en 8 jaar maak ik een schema op weekbasis, met het oog op een goed evenwicht in soorten activiteiten. Er zijn altijd twee dagen waarop de schermen uit blijven. Dan maken we tijd om samen te lezen of een gezelschapsspel te doen. Daar kunnen ze zó van genieten! Op een regenachtige dag mag er dan eens wat meer gekeken of gegamed worden.

In onze vorming raden we mensen altijd aan om 3 belangrijke factoren in de gaten te houden: slaap, beweging en … verveling.

jessica lewis
© Jessica Lewis CC Pexels

Zeker bij tieners let je er goed op dat ze niet aan slaap inboeten door Netflix of Whatsapp. Hun hersenen hebben een goede nachtrust nodig. Ook beweging is een belangrijke: als de kinderen op maandag gaan sporten, kunnen ze dinsdag met een scherm bezig zijn. Maar ook voor verveling moet er plaats zijn. Het is niet goed lege momenten op te vullen met schermen. Op momenten van verveling treedt het creatieve brein in werking. Laat Verveling is goed je nieuwe mantra worden!
Het ene kind is gevoeliger voor de aantrekkingskracht van schermen dan het andere.
Mijn jongste dochter vindt stoppen met tv kijken altijd heel moeilijk. Ze zit er helemaal in. Op zich is daar niets fout mee: ze houdt haar aandacht erbij. Maar kunnen stoppen, is wel degelijk belangrijk. Dat heeft met zelfbeheersing te maken. Veel ouders verwachten dat hun kinderen zich kunnen beheersen, maar dat is een vaardigheid die getraind moet worden. Zelfs tieners zijn daarin nog niet volgroeid.

Het leuke is dat je deze vaardigheid best van al offline traint. Met een goed gezelschapsspel, waarin ze op hun beurt leren wachten, bijvoorbeeld. Of aan tafel, door te wachten tot iedereen zit en jullie het samen even stil konden maken.

Tot slot: je eigen voorbeeld is van onschatbare waarde. Gaat de telefoon uit als jullie aan tafel zitten? Check je je Facebook terwijl je kind over zijn of haar dag aan het vertellen is? In workshops met kinderen van 11-12 jaar klinkt geregeld de wens dat ouders niet zo vaak met hun smartphone zouden bezig zijn en echt eens zouden luisteren. Kijk, dat is natuurlijk cruciaal!

We hoeven niet te streven naar digitale detox voor onze kinderen (en voor onszelf), maar naar digitale voedzaamheid: gebruik schermen aandachtig, gematigd en betekenisvol.
 
Meer tips rond schermgebruik.
 
 
Kelly Cathelijn
 
Lees hier de volledige bijdrage verschenen op 1 juli 2018

Lees hier het artikel "Digitale weerbaarheid voeden" uit Kerk en leven van 12 september 2018
 
 
Aanverwante info

Latest from Paul De Neve

back to top