vrijdag 25 juni 2021 14:29

dr Simon Raymaekers geeft tips in Psychologies: “Help mijn partner is verslaafd aan cannabis”

“Help mijn partner is verslaafd aan cannabis”. In het Psychologies Magazine van juni geeft Dr Simon Raymaekers tips aan familie van mensen met een verslavingsproblematiek. Het verhaal van Yana komt meer voor dan we denken. Praat erover, verwijten helpen vaak niet. Lees even mee;

psychologies cover“Ik herken mijn eigen man niet meer. Hij heeft alle contact met de realiteit verloren”.
 
Sinds een jaar is haar partner, met wie ze nu twaalf jaar getrouwd is en twee kinderen heeft, opnieuw cannabis beginnen roken, en ditmaal is zijn gebruik volledig ontspoord. Als ze haar man aanspreekt minimaliseert hij zijn gebruik. Maar ondertussen heeft hij zelfs een dosis nodig wanneer hij een sociale verplichting heeft.

Dr Simon Raymaekers van De Sleutel waarschuwt: “Cannabis blijft dagenlang in je systeem zitten en heeft wel degelijk een impact op het cognitief functioneren. Wie een joint heeft gerookt, kan moeite hebben om bepaalde intellectuele taken uit te voeren, ook al voelt hij dat zelf niet meteen. En bij veelvuldig gebruik zullen bepaalde risico’s – zoals het ontwikkelen van een psychose – toenemen, zeker bij mensen die sowieso al psychisch gevoeliger zijn.
“Cannabis staat bekend om zijn rustgevende werking en kan op zo’n moment een uitweg bieden, net zoals alcohol“… Het probleem met dit soort verslavingen is dat ze tijdelijk verlichting bieden, maar de onderliggende problemen niet aanpakken, in tegendeel. Stressreductie door cannabisgebruik is misschien wel een effectieve, maar zeker geen actieve oplossing. Want zelfs wie beslist om zijn verslaving aan te pakken maar geen nieuwe manieren leert om met stress om te gaan, komt daarna opnieuw in dezelfde situaties terecht. Dikwijls hebben mensen die problematisch gebruik ontwikkelen onderliggende psychische problemen. Ze hebben vaak minder vaardigheden om met stress om te gaan. Ze zijn dus van nature al kwetsbaarder, en kunnen dus baat hebben bij psychische hulp, ” zo stelt de medisch directeur van De Sleutel
Communicatie is heel belangrijk om de verslaving van een geliefde aan te pakken, zo zegt Simon Raymaekers. “Verwijten helpen vaak niet… We raden aan om vooral uit te leggen waarom jij het als partner of familielid moeilijk hebt met het gebruik, en duidelijk aan te geven waar je de grens wil trekken”.
“Het allerbelangrijkste is dat de gebruiker zelf inziet dat er een probleem is, en overtuigd is dat er iets moet gebeuren. Pas dan zal hij of zij gemotiveerd genoeg zijn om stappen te ondernemen. De steun van een partner kan helpen om die motivatie op peil te houden. Blijven praten is dus de boodschap, ook tijdens het afkickproces”

Lees de volledige bijdrage in Psychologies van juni 2021
 
Aanverwante info
Nog meer getuigenissen
tips voor lotgenoten
Cannabisbeleid : een ander tijdperk

Latest from Paul De Neve

back to top