Wenst u met uw leerlingen te werken rond alcohol- en drugspreventie? Of u wenst uw huidige inspanningen te herbekijken? Denkt u in de richting van een projectdag? Misschien is dit aanbod wel voor uw school: We bieden uw school ter plaatse begeleiding op maat aan waardoor een eerste of vernieuwde projectdag drugs een succes wordt.
![]() |
![]() |
![]() |
Doelgroep van een projectdag
Leerkrachten en leerlingen van de tweede graad secundair onderwijs. Voor een projectdag werken we met groepen tot 120 leerlingen. Heeft u meer dan 120 leerkrachten in uw doelgroep dan richt u beter twee projectdagen in. In onderling overleg bieden we soms projectdagen aan voor leerlingen die niet in de tweede graad zitten. Heeft u een voorstel, contacteer ons en we bespreken de mogelijkheden.
Opbouw van een projectdag
De training van de leerkrachten
Een trainer van De Sleutel komt naar uw school en traint, enkele weken voor de projectdag, de leerkrachten die de verantwoordelijkheid van de projectdag opnemen.Tijdens deze training die minimaal drie lesuren duurt, kadert de trainer de projectdag in het drugbeleid van de school. Het belangrijkste onderdeel van de vorming is het trainen van de oefeningen die de leerkrachten tijdens de projectdag doen. Daarnaast bespreekt de trainer de opbouw van de projectdag en geeft de trainer tips over hoe u met uw leerlingen kan praten over drugs.
De projectdag voor de leerlingen
Een projectdag duurt één volledig lesdag en gaat door op de school zelf. De dag bestaat uit drie grote delen: 1. een interactieve voordracht van de trainer (voor max. 40 leerlingen), 2. een getuigenis, toneel of film, 3. de oefeningen door de leerkracht. De hele projectdag is gebaseerd op het didactisch materiaal Unplugged voor de tweede graad. Voor het deel van de getuigenis stelt de Sleutel verschillende alternatieven voor. De school kan gebruik maken van een film, een toneel of kan beroep doen op het levensverhaal van een ex-verslaafde. De school maakt de keuze. De trainer kan hierin desgevraagd advies geven.
Hoe zo'n dag praktisch kan verlopen kan u lezen op deze fiche.
Follow-up en evaluatie door de leerkrachten
Tijdens een kort teamoverleg kan de projectdag geëvalueerd worden. Hoe verliep de projectdag? Wat vonden we sterk? Wat moeten we aanpassen? Welke oefeningen verliepen goed? Hoe kwam de projectdag over bij de leerlingen? Tijdens de follow-up geeft de trainer feedback en tips.
Wenst u meer informatie over prijs, dagindeling, mogelijke films en tonelen die we aanbieden, klik dan hier.
![]() |
![]() |
![]() |
Zoek informatie of verken het aanbod via de linker menubalk.
Om materiaal te bestellen klik op de button 'bestelformulier preventiemateriaal' rechts.
In de lagere school bieden wij voornamelijk het begeleidingstraject aan voor de implementatie van TOPspel
Werk je met TOPspel en wil je dit graag op een enthousiaste manier blijven doen?
Kom dan je batterijen opladen tijdens 't OPlaadmoment.
Wat kan je verwachten?
Uitwisseling met andere TOPleerkrachten.
Hoe pakken zij het aan? Worden ze met dezelfde problemen geconfronteerd? Wat zijn hun valkuilen enn hoe lossen andere TOPleerkrachten die op? Hoe houden zij het spel fun?
Nieuwe beloningen
Toffe energizers die je leerlingen zeker super gaan vinden.
Samen met de leerlingen even stoom aflaten en dan weer met volle moed ertegenaan.
Iets wat je nog niet wist
Tips en tricks, iets om over na te denken...
Maar vooral nieuwe positieve energie om er weer tegenaan te kunnen!
Voor data en andere praktische informatie klik je door naar www.hettopspel.be, mail je naar [email protected] of neem contact op met je TOPspelcoach.
Groententuinen in kleuterscholen schieten als paddenstoelen uit de grond
Het “Het gat in de haag” omvat drie schootboeken, één voor elke kleuterklas, waarbij elk boek voorzien is van 10 boeiende verhalen, 30 prachtige prenten en 120 bruikbare activiteiten. Deze hele methodiek stelt elke kleuterleid(st)er in staat om op een eenvoudige, maar degelijke manier, sociale vaardigheden aan te leren en te trainen bij de Vlaamse kleuters.
Bekijk hier een filmpje
Waar staan we nu?
Sinds 2013 werden reeds 536 kleuterleid(st)ers getraind tijdens 60 verschillende vormingsmomenten. Deze leerkrachten kwamen uit 157 verschillende scholen.
Pedagogische studiedag Merkem (West- Vlaanderen) 17 september 2014
Enkele kleuterleid(st)ers na een training aan het woord: “Zin om met al die groetenvriendjes te werken – Goede uiteenzetting van een nieuwe methode – Ik vind het een duidelijke en goede manier om met sociale vaardigheden om te gaan – Goed gebracht, het was duidelijk en leerrijk! ”
Het is boeiend om vast te stellen dat de leerkrachten na de studiedag met het materiaal aan de slag gaan. Dit is in de klas of leefruimte zichtbaar door tekeningen, werkjes, zelfgemaakte poppen en poppenkasten,…
Kamishibai van Juf Inske, Gemeentelijke basisschool Evergem en gehaakte poppen van Bieke Le Clair, Antwerpen
Ook Leefgroep 11 van OC Sint-Gregorius Gentbrugge werkt met 'Het gat in de haag'
Nieuwe ontwikkelingen
Het nieuwe "Het gat in de haag" werd in oktober 2013 gelanceerd op een druk bijgewoond persmoment. Hierna werd zeker niet stilgezeten. In de voorbije academiejaren werkten twee studenten van de Arteveldehogeschool voor hun bachelorproef nieuwe verhalen en activiteiten uit voor de peuterklas en de kinderopvang. Een verrijkende aanvulling op onze drie kleuterboeken.
De firma Baert toverde de acht groenten om in erg mooie poppen.
NV Baert onwtikkelde deze handpoppen. Vanaf sept 2015 op de markt.
Een verrassende maar zeer aangename ontwikkeling is het gebruik van ‘Het gat in de haag’ in de BuLO scholen van het type 2. De Sint-Jozefschool aan de Stopkaai te Gent experimenteerde met enkele verhalen en activiteiten. De juffen waren zo in de wolken van de degelijkheid en de bruikbaarheid dat ze in het schooljaar 2014-2015 echt aan de slag gingen met ‘Het gat in de haag’. Op donderdag 26 maart 2015 organiseerden we een trainingsdag voor leerkrachten uit het BuLO. We kwamen met 11 juffen samen in de Sint-Jozefschool. De deelnemers volgden een activiteit mee in de klas, een juf stelde haar activiteiten voor en een juf van de Beertjes uit Beernem bracht verslag uit van hun ervaringen met ‘Het gat in de haag’. Een studiedag die door iedereen gesmaakt werd. “Bruikbaar materiaal, een aangename studiedag die zeker iets langer mocht duren…” lazen we op een van de evaluaties.
Groepswerk ter voorbereiding vd bosklassen.
De Groenten maken goede afspraken.
Sint-Jozef, Stropkaai, Gent
We trachten rond ‘Het gat in de haag’ zo veel mogelijk de vinger aan de pols te houden. Zie je zelf iets bewegen hier rond? Laat het ons weten ([email protected])!
Meer info www.hetgatindehaag.be
30 herkenbare verhalen, 90 kleurrijke kijkplaten, meer dan 300 boeiende activiteiten. Dit nieuwe materiaal werd vorig schooljaar door vele kleuterleidsters zeer positief ontvangen. Het is voor Vlaanderen het eerste pakket dat sociale vaardigheden koppelt aan de inzichten van meervoudige intelligentie op het niveau van het kleuteronderwijs.
Meer info op www.hetgatindehaag.be
Ondertussen kregen wij vanuit het buitengewoon onderwijs meerdere vragen of 'Het gat in de haag' niet geschikt zou zijn voor hun leerlingen. We gingen ons licht opsteken bij enkele leerkrachten die 'Het gat in de haag' al gebruiken.
Leefgroep 11 van MFC Sint-Gregorius, Gentbrugge, werd al betrokken bij de ontwikkeling van 'Het gat in de haag'. Zij gebruiken het materiaal nu al het derde schooljaar. "De groenten zijn echt gaan leven in onze groep. De verhalen slaan aan, en ook in de activiteiten vinden we voldoende inspiratie om aan de slag te gaan."
Ook in de brugklas van Sint-Jozef, Gent (type 2), hebben de groenten hun vaste plaats verdiend. Wij gingen hen bezoeken. Onze ervaringen lees je hier.
Op donderdag 26 maart 2015 organiseerden we voor de eerste maal een trainingsdag voor leerkrachten uit het BuLO. We kwamen met 11 juffen samen in de Sint-Jozefschool. De deelnemers volgden een activiteit mee in de klas, een juf stelde haar activiteiten voor en een juf van De Bevertjes uit Oedelem bracht verslag uit van hun ervaringen met ‘Het gat in de haag’. Een studiedag die door iedereen gesmaakt werd. “Bruikbaar materiaal, een aangename studiedag die zeker iets langer mocht duren…” lazen we op een van de evaluaties.
We willen je graag de kans geven om ook deze studiedag te beleven en herhalen nogmaals op
donderdag 23 maart 2017 van 9u tot 12u
Locatie: BuLO Sint-Jozef, Stropstraat 119, 9000 Gent
Kostprijs: 40 euro
Meer informatie en inschrijving via [email protected] of 09-231 57 48.
Hoewel TOPspel eenvoudig is qua inhoud, is een correcte en consequente toepassing ervan van primair belang om tot de geweldige resultaten te komen die in het buitenland reeds werden opgetekend. Onze ervaring bij de testgroep leert dat een intensieve training van de leerkrachten onontbeerlijk is. Tenslotte verwachten we van de leerkrachten een gedragsverandering. Dit wordt niet bereikt met een eenmalige training. Daarom doen wij de scholen een uniek aanbod van navorming.
Geen vrijblijvende losse studiedagen maar een trajectbegeleiding waarbij we het hele team trainen gedurende:
- 3 (halve) studiedagen
- én 2 individuele coachings-en ondersteuningsmomenten bij de leerkrachten in de klas.
We creëren een persoonlijke vertrouwensband met de leerkrachten, waarbij we een aanmoedigende rol vervullen.
Aan deze intensieve begeleiding hangt natuurlijk een prijskaartje voor de scholen. Ze krijgen wel heel wat voor hun geld, nl. een schooljaar lang intensieve begeleiding en ondersteuning.
Hieronder een overzicht van de kosten voor de school.
Voor de training: 3 halve dagen x 200 euro is 600 euro Voor de coaching per 3 leerkrachten: 2 halve dagen x 200 euro is 400 euro Vervoerskosten aan 0,35 euro/km, vanuit Gent, heen en terug. |
aantal leerkrachten | 3 dagen training | 2 coachings-momenten (halve dag / 3 lkr) |
Totaal (excl vervoersonk) |
4 tot 6 | 600 | 800 | 1400 |
7 tot 9 | 600 | 1200 | 1800 |
10 tot 12 | 600 | 1600 | 2200 |
13 tot 15 | 600 | 2000 | 2600 |
16 tot 18 | 600 | 2400 | 3000 |
19 tot 21 | 600 | 2800 | 3400 |
Opgelet! Deze kostprijs is exclusief TOPspeldoos. Deze is niet verplicht aan te kopen maar vergemakkelijkt het spelen van TOPspel.
Kostprijs: 98 euro per speldoos.
In het schooljaar 2016-2017 kunnen Oost-Vlaamse, West-Vlaamse en scholen uit de provincie Antwerpen genieten van een open aanbod.
Meer informatie via deze link.
Op 25 april 2014 organiseerde De Sleutel een studiedag voor het lager onderwijs en diens partners. We stelden daar een nieuwe innoverende methodiek voor om in de klas te werken aan beginnend grensoverschrijdend gedrag; TOPspel.
Wilt u graag meer weten over TOPspel, dan kan u hier doorklikken naar een uitgebreid artikel hierover.
TOPspel is voornamelijk een methodiek die je gebruikt tijdens je gewone lessen. Alles over TOPspel vind je op www.hettopspel.be |
TOPspel vereist vooral training en coaching om het op de juiste manier te spelen. Deze zijn essentieel. Daarnaast voorzien we ook materiaal voor de leerkrachten die met TOPspel werken:
![]() |
De speldoos De website Het materiaal ondersteunt de leerkracht bij het spelen van TOPspel en is niet apart verkrijgbaar. |