De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 In de praktijk

Een nieuwe leermethode rond sociale vaardigheden opstarten in een drukke klas... Als kleuterjuf is dat niet meteen een droomscenario voor een nieuw schooljaar. Toch zijn er diverse mogelijkheden om zo’n methodiek goed geïntegreerd te krijgen. In de gemeentelijke basisschool in Evergem opteerden ze ervoor om de zorgjuf de introductie in alle klassen te laten doen. Het bleek een goede voorzet waarmee de juffen van de kleuterklassen nadien zelf enthousiast aan de slag gingen.

Groententuinen in kleuterscholen schieten als paddenstoelen uit de grond

Het “Het gat in de haag” omvat drie schootboeken, één voor elke kleuterklas, waarbij elk boek voorzien is van 10 boeiende verhalen, 30 prachtige prenten en 120 bruikbare activiteiten. Deze hele methodiek stelt elke kleuterleid(st)er in staat om op een eenvoudige, maar degelijke manier, sociale vaardigheden aan te leren en te trainen bij de Vlaamse kleuters.

Bekijk hier een filmpje

Waar staan we nu?

Sinds 2013 werden reeds 536 kleuterleid(st)ers getraind tijdens 60 verschillende vormingsmomenten. Deze leerkrachten kwamen uit 157 verschillende scholen.

SAM 1535    
Pedagogische studiedag Merkem (West- Vlaanderen) 17 september 2014

Enkele kleuterleid(st)ers na een training aan het woord: “Zin om met al die groetenvriendjes te werken – Goede uiteenzetting van een nieuwe methode – Ik vind het een duidelijke en goede manier om met sociale vaardigheden om te gaan – Goed gebracht, het was duidelijk en leerrijk! ”

Het is boeiend om vast te stellen dat de leerkrachten na de studiedag met het materiaal aan de slag gaan. Dit is in de klas of leefruimte zichtbaar door tekeningen, werkjes, zelfgemaakte poppen en poppenkasten,…

DSC 0991 bis groepsfoto    
Kamishibai van Juf Inske, Gemeentelijke basisschool Evergem en gehaakte poppen van Bieke Le Clair, Antwerpen  

 affiche sint Gregorius    
Ook Leefgroep 11 van OC Sint-Gregorius Gentbrugge werkt met 'Het gat in de haag'                      

Nieuwe ontwikkelingen

Het nieuwe "Het gat in de haag" werd in oktober 2013 gelanceerd op een druk bijgewoond persmoment. Hierna werd zeker niet stilgezeten. In de voorbije academiejaren werkten twee studenten van de Arteveldehogeschool voor hun bachelorproef nieuwe verhalen en activiteiten uit voor de peuterklas en de kinderopvang. Een verrijkende aanvulling op onze drie kleuterboeken.

De firma Baert toverde de acht groenten om in erg mooie poppen.

 groepsfoto poppen Baert
NV Baert onwtikkelde deze handpoppen. Vanaf sept 2015 op de markt.            

Een verrassende maar zeer aangename ontwikkeling is het gebruik van ‘Het gat in de haag’ in de BuLO scholen van het type 2. De Sint-Jozefschool aan de Stopkaai te Gent experimenteerde met enkele verhalen en activiteiten. De juffen waren zo in de wolken van de degelijkheid en de bruikbaarheid dat ze in het schooljaar 2014-2015 echt aan de slag gingen met ‘Het gat in de haag’. Op donderdag 26 maart 2015 organiseerden we een trainingsdag voor leerkrachten uit het BuLO. We kwamen met 11 juffen samen in de Sint-Jozefschool. De deelnemers volgden een activiteit mee in de klas, een juf stelde haar activiteiten voor en een juf van de Beertjes uit Beernem bracht verslag uit van hun ervaringen met ‘Het gat in de haag’. Een studiedag die door iedereen gesmaakt werd. “Bruikbaar materiaal, een aangename studiedag die zeker iets langer mocht duren…” lazen we op een van de evaluaties.

affiche afspraken stropkaai 2015                           
Groepswerk ter voorbereiding vd bosklassen.
De Groenten maken goede afspraken.
Sint-Jozef, Stropkaai, Gent

We trachten rond ‘Het gat in de haag’ zo veel mogelijk de vinger aan de pols te houden. Zie je zelf iets bewegen hier rond? Laat het ons weten ([email protected])!

Meer info www.hetgatindehaag.be

Bent u al met Het gat in de haag aan de slag gegaan en heb je leuke foto's die op onze website mogen? Dan mag u deze gerust doorsturen.

Ook nieuwe activiteiten of verhaaltjes mag je zeker doorsturen. Dan kunnen we ze delen met andere leerkrachten die met de methode werken.
SIMG0071 vingerpopjesvorselaar1groentenminderhout1 heilighartpoppen5 prentenopstokken2DSC 0991 bis DSC 0992groepsfoto

toneelstuk (Tielt), popjes uit piepschuim (Minderhout), uit stof (Heilig Hart), op stokjes of als vingerpopjes (Vorselaar), gehaakt (Bieke Le Clair) of een heuse kamishibai (Juf Inske): onze groentjes komen overal tot leven.

 

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.