De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Cliënten getuigen tijdens sleutelspel

Twee cliënten van De Sleutel die hun levensverhaal vertellen, meer was er niet nodig om de aandacht van de leerlingen van het college Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Doorn in Eeklo te grijpen. De getuigenissen waren een onderdeel van een drugpreventie-dag in samenwerking met De Sleutel. Voor de leerlingen werd het een confronterende, maar leerrijke dag.

De dag startte met een voordracht van onze preventie-trainer Johan Van de Walle. Hij gaf een uiteenzetting over de invloed van alcohol en drugs op het brein. De derdejaarsleerlingen volgden aandachtig en stelden kritische vragen aan de trainer. Achteraf vertelden de leerlingen dat ze veel hadden bijgeleerd. Ook de begeleidende leerkrachten waren tevreden. Annick Timmerman verwoordde het zo. “De workshop was heel gedetailleerd en leerrijk. Dat er per drug werd uitgelegd wat er gebeurt in de hersenen, vond ik een enorme meerwaarde. De uiteenzetting was ook op het niveau van ASO-leerlingen.”

IMG 5779 bewerkt

De leerlingen volgen aandachtig de voordracht van Johan Van de Walle over de invloed van alcohol en drugs op het brein

Muisstil

Na een korte pauze was het de beurt aan de twee cliënten van De Sleutel. Zij vertelden elk afzonderlijk, in een klein groepje, hun levensverhaal. Iedere bewoner van de Therapeutische Gemeenschap in Merelbeke dient minstens een keer zijn verhaal vertellen. Het maakt deel uit van het behandelingsprogramma. Voor sommigen kan het therapeutisch werken en op die manier helpen om het programma succesvol af te ronden.

Voor één van de cliënten was het de eerste keer. Hij was een beetje zenuwachtig, maar zag het wel zitten. De andere getuige stelde hem gerust. “Ik doe het al voor de 7de keer en telkens is het goed verlopen. Ik doe het graag en wil hiermee jongeren waarschuwen voor de gevaren voor drugs. Ik overweeg om ook na het programma mijn verhaal te blijven vertellen.”

Tijdens de getuigenis was het muisstil in de klas. De leerlingen luisterden met open mond naar het aangrijpende verhaal. De cliënt vertelde over zijn jeugd en wanneer hij begon met drugs te gebruiken. Hoe hij van een sporadisch gebruiker in een verslaafde veranderde. Bijna twee uur lang hing de klas aan zijn lippen. De getuige vertelde heel open over zijn druggebruik en ging geen enkele vraag uit de weg. De leerlingen waren zichtbaar onder de indruk. Achteraf vertelde een scholier dat hij niet kon geloven dat die persoon een drugprobleem had. “Het was moedig van de bewoner om zijn verhaal te vertellen. Het getuigt van veel moed om voor een klas toe te geven dat je een drugprobleem had.”

Boodschap voor cliënten

Na de middag gingen de leerlingen aan de slag met ‘Unplugged’, een werkboek waar verschillenden opdrachten in staan. De oefeningen brachten het debat rond drugs, alcohol, tabak, medicatie en gamen op gang. Op het einde van de dag kwam iedereen terug samen voor het slotmoment. Aan iedere leerling werd gevraagd om een korte boodschap voor de twee cliënten op te schrijven. Vooral de woorden moed en veel succes kwamen vaak terug. De cliënten waren heel tevreden met de positieve en warme reacties. Voor hen is het een hart onder de riem in het proces naar een drugvrij leven.

IMG 5805 bewerkt

Een leerling leest zijn boodschap voor de cliënten

Een overzicht van enkele mooie reacties

“Ik wens je heel veel succes. Ik ben ervan overtuigd dat je je leven terug op de rails krijgt.”

“Het was heel moedig om je verhaal te vertellen. Ik was onder de indruk en hoop dat alles terug goed komt.”

“Je wil je leven beteren en dat vind ik goed. Je hebt je opengesteld voor hulp. Hopelijk kan je het programma succesvol afronden. Veel succes.”

“Je verhaal was heel aangrijpend. Ik denk dat alles in de toekomst terug goed komt. Je hebt alvast de juiste keuze gemaakt.”

 

Het sleutelspel praktisch

De Sleutel biedt sleutelspelen aan voor leerlingen van de 2de graad secundair onderwijs. Er wordt met groepen gewerkt tot max. 120 leerlingen.
Aan het sleutelspel gaat een voorbereidende vorming van drie uur vooraf. Tijdens de projectdag sleutelspel getuigen enkele bewoners uit de Therapeutische Gemeenschap. 


Alle praktische informatie via [email protected] of Yannick Weyts: 09-231 57 48.

Nog enkele sfeerbeelden

Sleutelspel Eeklo 3

P1020497 bewerkt

P1020501 bewerkt

P1020503 bewerkt

P1020506 bewerkt

P1020513 bewerkt

IMG 5783 bewerkt

 Met dank aan Kim Van de Walle voor de foto's

 

Pieter-Jan Van den Hel (juni 2016)

 

filmpjeimage

Traject van een cliënt

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.