“Aanvankelijk had ik niet veel op met sport. In TGG wordt er tijdens de eerste fase van je verwacht dat je twee maal per week gaat lopen. Naarmate het programma en mijn nuchterheid vorderde ging ook mijn conditie erop vooruit en ben ik het lopen echt gaan appreciëren.  Ik kijk er zelfs naar uit nu en zie het als een gezonde manier van ontlading. Het moedigt me ook aan om steeds dieper te gaan en m’n uithoudingsvermogen aan te scherpen. Ook het wekelijks sporten in de sporthal is fijn. Behalve het fysieke aspect zijn dit ook leuke groepsmomenten waarbij je jezelf beter leert kennen. Nooit gedacht dat ik dit ooit zou zeggen: maar sporten is super!”

Getuigenis Dieter, Therapeutische Gemeenschap voor dubbel diagnose Gent

huisstijl badminton

“Ik ben beginnen lopen tijdens mijn opname in het Crisisinterventiecentrum in Wondelgem. Ik stond in mijn vrije tijd om de twee dagen een uur vroeger op om te joggen. Ik heb geluk gehad dat ik een  compagnon vond waar ik dat samen mee deed. Hij liep ervoor al. Het was een leuk moment elke dag, eigenlijk een uur extra vrije tijd.  We liepen dan in het begin 20 rondjes. Na mijn opname ben ik dan even gestopt. Maar tijdens mijn ambulante behandeling in Brugge ben ik  opnieuw gestart.  In de zomermaanden stapte ik in het “start to run” aanbod van het dagcentrum. En zo kreeg ik de smaak echt te pakken en ben ik doorgegroeid en lid geworden van een atletiekvereniging. In die club bleek ik al meteen in de tweede categorie mee te kunnen. Door die initiatielessen binnen het programma leerde ik nieuwe sporten kennen zoals badminton en korfbal. Mede door die professionele begeleiding lukte dat zeer goed. Je krijgt veel sneller de basistechnieken onder de knie. Dankzij die aanpak ben ik nu ook beginnen squashen met mijn zus. Dat is echt de max. Vroeger heb ik nooit echt aan sport gedaan. Een klein jaar geleden was ik na 15 minuten gewoon helemaal einde adem. Nu is een uur lopen geen enkel probleem. Ik voel me goed bij dat lopen. Het zorgt voor een bepaalde voldoening achteraf, je kan een keer je hoofd leegmaken. Nu ga ik ook regelmatig lopen met mijn vriendin. Ze liep al marathons. Dat zou ik ook wel willen kunnen”.

Thijs is 25 en een fervent loper. Tot een jaar geleden had hij amper aan sport gedaan.  Als gevolg van cannabis- en speedgebruik belandde hij in het Crisisinterventiecentrum van De Sleutel. Het ontslag bij de bakker waar hij 7 jaar graag gewerkt had, was zijn “wake up call”.

huisstijl sport jongeren

“Sport…? Sport is iets belangrijks voor mij, zeker in het heden. Om verschillende redenen. Ik leer nieuwe sporten ontdekken. Tevens vind ik al sportend beter rust. Tijdens het lopen of fitnessen kom ik tot nadenken en ontdek ik positieve zaken waar ik me kan aan optrekken. Zo merk ik dat mijn lichaam door te sporten beter gezond blijft. Die groeiende fysieke conditie geeft me ook extra energie en motivatie in mijn programma. Tegelijk zijn die nieuwe activiteiten een goed middel om mijn vrije tijd te leren invullen. Sport is top!“

Getuigenis Jonas,  Therapeutische Gemeenschap voor dubbel diagnose Gent

Reacties cliënten na Find your KICK:

– Capoeira was leuk om te leren kennen, goede initiatie. Mooie dag, ik ben zeer tevreden.

– Het was een leuke gevarieerd dag! – Super om zondag eens te sporten. Voor herhaling vatbaar.

– Leuk aanbod van sportactiviteiten en toffe lesgevers.

– Goed evenwicht tussen verschillende soorten sport en pauze/sporten.

huisstijl pingpong

Reacties  cliënten na de sportinitiaties

– Ik vond het leuker dan gedacht (rope skipping)

– Aangenaam om met sportlerares deze les te doen (rope skipping)

– Ik vond de sessie leerrijk. De trainer deed dit op een vlotte manier (frisbee)

– De tips (laag blijven, net over het net, opslag…) waren echt efficiënt en doenbaar om toe te passen. Ik had het gevoel dat het eindelijk lukte (badminton)

– Ik kende die sport niet en ik vind ze nu heel leuk (korfbal)

– Ik vond het goed, spel was nieuw en onbekend (tag-rugby)

– Ik heb nieuwe dingen leren ontdekken. Ik ben daar dankbaar voor (basket, rope skipping)

– Ik vond het leuk en zeer ontladend. (voetbal)

– De sessies motiveren mij!

Klik hier voor meer sportgerelateerde artikels

(*) Om redenen van privacy houden we de getuigenissen van de cliënten anoniem