Dankzij opleidingstraject maakte Freddy de switch van kok naar klusjesman

Freddy (46) doorliep zijn programma in de therapeutische gemeenschap (TG) te Merelbeke.

“Ik werd er meteen heel goed opgevangen. In het begin had ik het wel moeilijk met die structuur. Ook al liet ik dat niet merken. Voor mij was alles goed. Ik vond het raar dat medebewoners elkaar moesten aanspreken op gedrag dat hen frustreerde.  Aanvankelijk had ik het er moeilijk mee. Zelf duwde ik de problemen liever weg.”

Freddy komt uit een warm gezin met 1 zus en 3 broers.  Zijn huwelijk liep op de klippen als gevolg van zijn levensstijl en zijn gebruik.

Na enkele weken in de TG leert Freddy zijn verslavingsgedrag gaandeweg herkennen. Ook begint hij zijn ondergesneeuwde gevoelens opnieuw te uiten.  “Dankzij de vele groepstherapiemomenten kreeg ik een beter inzicht in mijn problemen op verschillende levensdomeinen, gelinkt aan mijn alcohol- en druggebruik. Om stappen vooruit te zetten naar werk en opleiding nam ik deel aan de wekelijkse bijeenkomst van de Jobclub binnen de Sociale Werkplaats. Ze lieten me er nadenken over wat mijn droomjob zou kunnen zijn.

schrijnwerk web

Een mooi voorbeeld van vakwerk, afgeleverd door een ex-kok

“We moesten onszelf voorstellen, wat ons vorig beroep was,… We hadden het over onze vaardigheden en competenties, we mochten  beroepenlijsten invullen op pc,… Antwoorden op vragen als : waar ben je goed of minder goed in ,…  Het was verrijkend dat we hierbij in interactie konden gaan met  cliënten van andere afdelingen die ook de Jobclub volgden”.

Tijdens de oriëntatiefase start Freddy op maandag een VDAB-opleiding, echt gericht op het verhogen van de kansen op de arbeidsmarkt. “Na een reeks testen bleek o.m. dat ik creatief ben, goed met mensen kan omgaan en ook opensta voor nieuwe dingen,… Daar kwam ik tot het besef dat mijn toekomst misschien in de houtbewerking lag.”

Intussen werkt Freddy aan de invulling van zijn vrijetijdsbesteding. Eerst vrijwilligerswerk in het plaatselijk vogelasiel, vanaf september ook twee dagen per week werk in de grootkeuken, in een instelling voor mensen met een beperking. “Voor dat laatste moest ik wel goede argumenten hebben om mijn begeleiders te overtuigen. Ze wisten immers dat het werk in de horeca een risicovolle keuze was. Maar ik hield voet bij stuk.”

Van oktober tot december volgt Freddy de voorbereidende Leerpunt-opleiding “rekenen voor houtbewerking” om dan in februari 2016 – Freddy is intussen verhuisd naar het Tussenhuis als voorbereiding op het echt alleen gaan wonen – de VDAB-opleiding voor houtbewerking te volgen. “Dat rekenen moest ik echt weer opfrissen, oppervlaktes leren berekenen edm,… Tijdens de basisopleiding van 3 maanden leerde ik met allerlei machines werken. Al snel was het tijd voor stage en moest een bedrijf worden gevonden.  Na die 14 dagen stage had ik de kans om via een IBO-contract in dienst te gaan. Maar mijn technische bagage was helaas te beperkt. Ik mocht toen verder stage doen binnen de VDAB. Mijn instructeur heeft me toen herhaaldelijk gepusht om bij kleine kmo’s werkervaring te beginnen opdoen. Ik besprak dat aanbod telkens binnen het Tussenhuis. Meermaals hield ik de boot af.”

sleutel

 Het zilveren sleuteltje, symbool voor zijn graduatie, krijgt een speciale plaats in huis bij Freddy

“Dankzij mijn programma weet ik nu dat ik nood heb aan een duidelijke structuur,  ook op werkvlak.  Tijdens mijn periode in de horeca is mijn verslaving daaruit voortgekomen. Telkens ik onder druk stond, greep ik naar alcohol of coke en amfetamines. Dat gebruik was mijn uitlaatklep. Ik werkte bijna 7 op 7, maar op het einde kon ik niet meer. Ik zag er ook niet meer uit, ik kwam steeds vaker te laat. Toch zag ik dat druggebruik niet als een probleem. Ik vond dat een beloning voor mijn harde werken. Tot ik na een ruzie met mijn baas zelf opgestapt ben… Daarom  wou ik niet opnieuw bij een kleine baas gaan werken. Ik hield voet bij stuk.  Ik zei “neen” tegen mijn VDAB-begeleider. Ook al hadden we er bijna woorden over. En belangrijker nog: ik gaf er ook een duidelijke uitleg bij. Dat zijn allebei zaken die ik geleerd heb tijdens mijn programma in de TG”.

Rolmodel in TG

Je wordt in de TG niet gepusht. Je kan je eigen keuzes maken. En je wordt gecoacht, aangemoedigd om met andere mensen in gesprek te gaan, advies te vragen… Ik ben dankbaar omdat ik dat allemaal geleerd heb. Ik ben ook recent een tijdje “out” geweest. Na een val brak ik mijn sleutelbeen . Ik wou iets terugdoen: ik ging overdag naar de TG en deed de activiteiten gewoon mee. Voor de medebewoners was ik een soort rolmodel… Ik had het programma al doorlopen, alle functies binnen de structuur vervuld… Zij keken op naar mij en ik kon zaken makkelijker benoemen, .. Omdat ik problemen duidelijker zie, kon ik hen raad geven, bijvoorbeeld over hoe ze klippen kunnen omzeilen om niet te hervallen.

Vandaag woont Freddy op eigen benen: hij is gegradueerd en aan het werk. Zijn leven zit helemaal op de rails nadat  er via zijn VDAB-begeleider een droomaanbod binnenkwam. Een vacature voor klusjesman op een technische dienst van een instelling. “Na drie weken stage kreeg ik er een tijdelijk contract.  Dit werk in de non profit met vaste uren geeft me een goed gevoel. Ik doe het heel graag en het is heel gevarieerd.  Alles binnen een duidelijke structuur. Dat heb ik nodig. ”

Paul De Neve

(december 2016)

* Om redenen van privacy hanteren we een fictieve naam

Aanverwante info

Het TG-programma in een breder perspectief

Een behandelprogramma van TG Merelbeke