voeten        bron: www.flouartistiek.be

Kim begon op zijn 14 jaar met drugs te experimenteren. Eerst met weed en op zijn 16de met ook met speed. Een jaar – en een stukgelopen relatie – later, zat hij eigenlijk vast aan heroïne. Om zijn druggebruik te financieren, pleegde hij feiten, voornamelijk winkeldiefstallen. Zijn oog viel vooral op dure spullen, harde schijven en zo. Hij liep ook regelmatig tegen de lamp…

“In totaal zat ik vier maal in de gevangenis. Telkens ik vrijkwam, liep ik al snel mijn oude vrienden tegen het lijf en begon ik meteen opnieuw drugs te gebruiken. En om dat gebruik te betalen, pleegde ik feiten. In de gevangenis deed men wel pogingen om mijn drugprobleem aan te pakken. Eigenlijk ben ik tot 6 maal toe in eenzelfde afkickcentrum gestart met een hulpprogramma. Maar eenmaal terug op straat was de drang te groot. Ik kickte ook op die criminele feiten, die ik meestal pleegde in een roes“.

Tot Kim in de gevangenis werd aangesproken om in een drugsproject te stappen. Ze beloofden hem dat hij snel in het Crisisinterventiecentrum (CIC) zou binnengeraken. En hij had nog een lange periode in de gevangenis te gaan.

“En inderdaad, anderhalve week later zat ik in Wondelgem. Het was genoeg geweest. Ik besefte dat ik het over een andere boeg moest gooien. Ik sukkelde met mijn gezondheid, was 20 kg vermagerd,… Voor mij was het heel belangrijk om echt weg te zijn uit Antwerpen. Dat maakte het zeker gemakkelijker. Het programma van het CIC lag me gewoon beter. Er was meer structuur. Eén van mijn voorwaarden was ook dat ik in een hulpprogramma moest stappen. Ik had vooraf zeker niet verwacht dat ik die 8 weken in het CIC zou uitdoen”.

Na zijn traject in het CIC koos Kim ervoor om een langdurig programma op te starten in een therapeutische gemeenschap (TG). Ook in het TG-programma ging het meteen goed. In die beginperiode stapelden de vonnissen zich wel op. Hij was diverse malen bij verstek veroordeeld. Na twee maanden TG kreeg Kim de boodschap dat hij opnieuw naar de gevangenis in Gent moest…

“In de gevangenis werd ik verleid om opnieuw drugs te beginnen gebruiken. Maar ik heb daar niet voor gekozen. Ik wou mijn programma verderzetten. Ik werd hierin fel gesteund. Zo kreeg ik meermaals bezoek van begeleiders en medebewoners”.

Na drie weken kwam hij weer vrij onder voorwaarden en kreeg hij te horen dat hij een enkelband zou krijgen.

“Achteraf bekeken was het voor mezelf heel belangrijk dat ik de kans kreeg om in dit project te stappen. Ik ben hier bijna 8 maanden goed bezig en had nooit van mezelf verwacht dat ik opnieuw clean zou kunnen leven. Ik besef nu dat mijn maten van vroeger geen ‘echte vrienden waren’.

En de toekomst? “Eerst wil ik dit programma goed afwerken. Dan ga ik een opleiding volgen en het contact met mijn familie nog verbeteren. Ik volgde vroeger de richting kantoor, daar wil ik in verdergaan”.

Paul De Neve (mei 2012)

Lees hier meer over dit  project  met “Verslaafde Veelplegers”