Koen (*) is 24 jaar en meldde zich 4,5 jaar geleden voor het eerst aan bij De Sleutel. Zijn voorbije traject in de hulpverlening verliep met vallen en opstaan. Na verschillende opnames in crisis, stoppen en opnieuw beginnen gebruiken, kon hij dankzij een ambulante begeleiding toch de klik maken en stoppen met drugs. Op het moment dat deze getuigenis noteren, is Koen 7 maanden clean en is hij aan de slag bij de sociale werkplaats van De Sleutel. Een getuigenis.

‘Eigenlijk maakte ik op vraag van mijn vader een afspraak in het dagcentrum van Gent. Hij had op zijn werk gehoord dat ze bij De Sleutel goed werk leveren’, zo begint Koen zijn verhaal.

Na een 4-tal maanden ambulante begeleiding werd Koen opgenomen in het toenmalige Crisis Interventie Centrum (CIC) van De Sleutel. Koen: “Ik ben binnengegaan om mijn pa een plezier te doen en was niet echt van plan om te stoppen met gebruik. Toch heb ik dat programma 3 weken volgehouden. Op het einde kreeg ik het advies om op gesprek te blijven gaan in het dagcentrum. Uiteindelijk ben ik na mijn afronding dezelfde dag hervallen’.   

Een paar weken later is Koen opnieuw gaan aankloppen in het dagcentrum. Daar kreeg hij een nieuwe begeleider. ‘Dat was een nieuwe start. Ik ben toen elke week trouw proberen op gesprek gaan in het dagcentrum. Maar toch ging mijn toestand eerder achteruit dan vooruit’.

Koen maakte kennis met drugs toen hij 16 jaar was. ‘Ik ben domweg met enkele vrienden  weed  beginnen gebruiken. Het was leuk en de dag nadien probeerden we het opnieuw…. Al snel experimenteerde ik ook met speed en coke. Op mijn 18de zat ik vast aan de heroïne”.

Zijn ontwenningsproces verliep met vallen en opstaan. Koen kon niet de motivatie vinden om te stoppen met gebruik. Koen is in die periode meermaals op verschillende plaatsen opgenomen geweest. Toch keerde hij elke keer terug naar zijn begeleider in het dagcentrum. Hij was vrij onder voorwaarden. Er was dus ook wel wat druk om zijn verslaving aan te pakken.

Bij een 2-de opname in het CIC (vandaag omgedoopt naar Detox & Oriëntatiecentrum) werd in samenspraak met Koen even overwogen om een langdurig residentieel programma te volgen. ‘Ik voel me echter meestal niet direct thuis in een groep. Een opname in de therapeutische gemeenschap zag ik niet zitten. Ik zit niet graag opgesloten, wil mijn vrijheid niet kwijt’. Toch moest Koen vooral met vrijheid leren omgaan. Daar heeft hij het lange tijd moeilijk mee gehad.

‘Gelukkig maakte ik kennis met de werking van de instapgroep van het ambulant centrum. Eerst vond ik dat maar niets. Elke dag deelnemen aan zo’n groepsprogramma… Ik heb dat de eerste maal niet lang volgehouden. Daarna probeerde ik het opnieuw, maar het lukte niet.  Mijn toestand verergerde alsmaar.

Toch wist Koen op een gegeven moment  de klik te maken. Hij wou het over een andere boeg gooien en voelde dat stappen zetten naar werk misschien kon helpen. Toen Koen zich destijds bij De Sleutel aanmeldde was hij 2 jaar werkloos. Vroeger had hij vooral bandwerk gedaan. Telkens via interim en nooit langer dan voor een paar weken. Een jaar lang was hij wel aan de slag als wegenarbeider. Maar dat was niet echt zijn ding.

‘Ik heb uiteindelijk 7 maanden in de instapgroep gezeten. Ik leerde er op tijd komen, bellen als ik ziek was,… in een gewoon dagritme komen. In overleg met mijn begeleider in het dagcentrum heb ik kennisgemaakt met het aanbod van de Sociale Werkplaats De Sleutel. Ik doorliep er de module oriëntatie en maakte kennis met het werkaanbod in de diverse werkplaatsen. Iedereen was tevreden over mijn inzet. Uiteindelijk ben ik er gestart als vrijwilliger in de Industriële Werkplaats. Het was wel goed dat ik dat werken langzaam kon opbouwen. Tegelijk verminderde mijn deelname aan de instapgroep. Nu ga ik enkel nog op gesprek in het dagcentrum’.

‘Vandaag voel ik me goed in mijn vel. Ik ben reeds een tijdje aan het werk. Ik ben er fier op dat ik de voorbije 6 maanden veel vooruitgang heb gemaakt. Ook mijn justitieassistent is heel tevreden. Ik heb hier intern gesolliciteerd voor een ander soort werk en vandaag mag ik mijn contract gaan tekenen. Het komende jaar kan ik in de sociale werkplaats van De Sleutel blijven. Het is een leuke job met veel afwisseling. Daarna kan ik misschien werk zoeken in het gewone arbeidscircuit’.

‘Ik heb hier geleerd dat ik graag werk. Ik vertrek met plezier ’s morgens naar de werkplaats’.

Toch blijft Koen voorzichtig. Vandaag is hij 7 maanden clean. Vooraleer grote uitspraken te doen, wil hij eerst grondig nadenken over zijn toekomst. Hij weet wel al zeker dat hij zich verder in het dagcentrum zal laten begeleiden.

(Paul De Neve, februari 2017)

(*) Om redenen van privacy gebruiken we een fictieve naam