Het werd een bijzondere dag omdat ze een uitdagend parcours met beklimming aflegden, samen met een groep mensen met een (fysieke) beperking. Elke bewoner werd gekoppeld aan ofwel een blinde persoon ofwel aan iemand  met een rolstoel. De bewoners blikken terug met een gevoel van respect. En ze beleefden er veel plezier aan. De foto’s en de citaten spreken voor zich:

In het begin heeft dit zeker impact gehad op de sfeer in de groep. Ik onthou vooral dat er ook andere mensen zijn met meer problemen. En dat zij veel meer doorzettingsvermogen hebben. Ook zal ik later meer zorg proberen dragen voor mensen met een beperking. De kennismaking heeft me extra kracht gegeven. Ook al kende ik erna een klein dipje. Voor mij is het zeker voor herhaling vatbaar.
M.

ardennen web

Ik voelde dat er nadien in ons huis een hechtere sfeer ontstaan is.  Ik was ook ontroerd en blij doordat ik iemand zo’n uitdaging heb kunnen laten meemaken. Trots ook. Dankzij deze samenwerking weet ik nu dat ik niet op vooroordelen mag afgaan of me erdoor mag laten leiden. Ik onthou dat alles mogelijk is als je maar wil en doorzet.
X.

ardennen web uturn bis

We zijn als groep dichter bij elkaar gekomen. Mij heeft het ook enorm doen nadenken. Dat wij hier eigenlijk geen klagen hebben. Die mensen hebben enorm veel beperkingen en toch staan ze heel positief in het leven. Ze waren heel open en enthousiast. Er ontstond meteen een band. Ik werd er euforisch van dat ik hen een toffe dag hielp  bezorgen. Ook zij hebben daar recht op. Wat ik vooral onthou naar mijn latere leven: dat ik die gevoelens kan opwekken op een cleane manier.
K.

ardennen groep uturn web

Die dag heeft mij doen inzien dat ik minder moet klagen bij pijntjes. Als ik deze mensen zag… de inzet die ze hadden, dat gaf een kick. Door hen kreeg ik zelf ook meer motivatie en doorzettingsvermogen. Dat wil ik meenemen voor de toekomst. Nooit opgeven, maar blijven vechten. Voor mij heeft dit een enorme impact gehad, doordat ikzelf een zus heb met een beperking. De kennismaking was voor mij de max. Zeker met Bernard. Het gaf me een positieve vibe om hen te steunen en voor hen klaar te staan.
E.

ardennen berg uturn web

Deze dag deed de groep beseffen dat wij vooral mentaal ziek zijn. Wij kunnen werken aan ons probleem en moeten niet gehandicapt door het leven verder.  Ik besef dat ik veel geluk heb omdat ik fysiek gezond ben. Ik heb nu nog meer respecet voor mensen met een beperking. 
Deze dag heeft mij laten nadenken over hoe fout ik mijn leven heb aangepakt. Ze hebben zoveel levenslust terwijl ikzelf niets anders gedaan heb dan mijzelf kapotmaken. Ze deden ons beseffen hoe schoon het leven wel is.
L.

ardennen uturn berg web2

Het was nogal confronterend. Het zijn herinneringen op een nuchtere manier beleefd. Ze hebben gekozen om ondanks alles een lach op hun gezicht toe te laten. Als ik denk aan de keuzes die ik heb gemaakt, heb ik verdriet om mijn zelfdestructief gedrag.  Ik zag dat zij niet aan opgeven dachten.
Ik leerde omgaan met heel verschillende gevoelens: blij en angstig tegelijk, Ik had kunnen uitglijden en een ongeval veroorzaken. Maar ook hulp toelaten en erover praten. De max! Elkaar vertrouwen en genieten van “het leven” op die momenten.
Y.

ardennen web utrurn helm

Ik dacht zelf al regelmatig aan opgeven tijdens mijn programma. Dankzij deze dag leerde ik weer relativeren. Ik besef dat ik eigenlijk gelukkig moet zijn. Die ervaring heeft me sterker gemaakt.
Mijn compagnon koos zonder verpinken altijd het moeilijkste parcours. Hij had vertrouwen in mij. En dat deed deugd. Hij kon ook lachen met zijn eigen beperking.
Ik zal nu wel twee keer nadenken vooraleer ik weer begin te zagen en te klagen over futiliteiten.
Z.