Hoe creëer je een eigen netwerk waarop je kan terugvallen bij problemen… hoe voorkom je herval,… Rolmodellen zijn heel belangrijk voor mensen in behandeling.Twee maal per jaar organiseren de therapeutische gemeenschappen (TG) in De Sleutel een grote gradué-bijeenkomst. Dan komen alle oud-bewoners die gegradueerd zijn (= het volledige hulpverleningsprogramma positief hebben afgerond) naar een activiteit in de TG. Zo organiseerden ze in Merelbeke in het verleden een deelname aan de midwinternacht-jogging, is er een traditionele barbecue… Een terugblik op de recente winterse taartennamiddag met de gradués.

Lisa: “Do not give your past the Power to define your Future”

taartennamiddag web

 

 De deelname van gradués aan een terugkomdag motiveert de huidige bewoners om door te zetten

Lisa (*) beëindigde drie jaar geleden het TG-programma. Vandaag werkt ze als inpakster in een grootbakkerij, ze werkt er samen op de werkvloer met mensen uit een maatwerkbedrijf.

Eric, zelf als vrijwilliger en ervaringsdeskundige in de TG aan de slag, vroeg aan Lisa waarom ze deze terugkomdagen zo belangrijk vindt. “Ik kijk uit naar die momenten om terug te kijken op mijn eigen TG-programma. Op zo’n dag kan ik stilstaan bij mezelf en kijken vanwaar ik kom en waar ik nu sta. Ik wil erbij zijn omdat mijn aanwezigheid een steun kan zijn voor de huidige TG-bewoners én om van elkaar te leren. Ook als gradué kan ik nog veel bijleren”, zo zegt Lisa die ook aan het solliciteren is voor ervaringsdeskundige in de armoede.

Gradués springen tussendoor binnen in het Tussenhuis en de TG. Zij vinden het belangrijk om zich te tonen, om iets (terug) te doen voor mensen die worstelen met hun drugprobleem. Samen gezond koken, een stevige wandeling. Samen aanwezig zijn als rolmodel bij bewoners die nog niet zo ver staan in hun programma. Zo’n voorbeelden motiveren om te kiezen voor een clean leven. Er is in Merelbeke ook een aparte gradué-werking voor vrouwen.

Tussenhuizers aan het woord
Eric stelde de vraag ook aan enkele mensen die in het Tussenhuis wonen. Filip (*), momenteel aan het werk bij de Groendienst van de stad: “Ik vind het belangrijk om tijdens zo’n terugkomdag connectie te maken, zowel met gradués als met de huidige TG-bewoners.

bouw vakkerPatrick: “Ervaringen delen op zo’n terugkomdag geeft hoop aan iedereen”

Zo kunnen we ervaringen delen met elkaar. Voor de huidige bewoners hebben we een voorbeeldfunctie. Voor mezelf is het goed om even uit mijn comfortzone te komen en iets te doen wat ik nog nooit gedaan heb. Nieuwe dingen ontdekken en ervaren of dit wel iets is waar ik verder mee wil gaan”. Patrick(*), aan de slag in de renovatieploeg bij Weerwerk, vult aan. “Deze terugkomdag kadert in ons nazorgtraject. Dit soort ervaringen delen geeft hoop aan iedereen. Het is een grote uitdaging om deze dag te organiseren in combinatie met onze drukke agenda inzake werk, opleiding, enz. Misschien is het een idee om deze dag mee te laten organiseren door de bewoners van de TG?”

Tot slot vroeg Eric de mening van Thomas (*) zelf nog een bewoner in de TG. “Mijn inbreng tijdens de taartennamiddag was niet zo groot. Zorgen dat de voorbereidingen op schema zitten, dat tafels, stoelen en partytenten klaarstaan, dat de koffie en de andere dranken op tijd gemaakt zijn,…” Het belang van deze dag voor de groep in TG is echter groot. “Als ik zie hoe de gradués op zo’n dag onderling met elkaar omgaan, geeft dit me moed. Ik voelde ook een grote dankbaarheid en veel vriendschap tussen de begeleidende staf en de gradués. De aanwezigheid van gradués en tussenhuis-bewoners speelt een motiverende rol voor ons als bewoner en heeft een grote meerwaarde. Het bevordert zeker de groepsdynamica hier in huis”.

De grote stap naar alleen gaan wonen na een programma in een goed gestructureerde, drugvrije Therapeutische Gemeenschap (TG) wordt bewust langs een tussenstation via het Tussenhuis genomen. Er heerst een cultuur waarbij meer ervaren bewoners en oud-bewoners als rolmodel of coach optreden. Cliënten krijgen voortdurend tips van bewoners die verder staan. Mensen uit het tussenhuis gaan activiteiten meedoen in TG. De stap naar het alleen gaan wonen wordt ondersteund door gradués.

Paul De Neve (maart 2022)

(met dank aan Eric)

(*) Om redenen van privacy gebruiken we fictieve namen

Aanverwante info

Tussenhuis in de kijker

Lees hier enkele getuigenissen van oud-bewoners