“Ik verdiende minimum 2.500 euro per maand”, zegt Thijs, “en toch hield ik op het eind niets over. Toen ik onlangs online mijn rekeningstatistieken eens bekeek, zag ik dat ik tot een jaar geleden alles bij mekaar her en der 27.000 euro met mijn bankkaart heb afgehaald. Je mag daar niet te veel aan terugdenken, maar dat paar loopschoenen is een goede investering gebleken.”

Tien jaar rookte Thijs cannabis en dik een jaar gebruikte hij speed. “Op het eind rookte ik tien joints per dag. Ik stak er twee op als ik opstond, nam vijf lijnen speed en vertrok naar mijn werk. Van mijn speedgebruik wist niemand, zelfs mijn zus niet, die bij mij thuis woonde. Ik was twaalf kilo vermagerd, ik werkte tien uur per dag in een bakkerij en ondertussen was ik ook nog mijn huis aan het verbouwen. Cannabis gebruikte ik al van op school en speed kreeg ik op een gegeven moment van iemand die ik kende om de dag en het vele werk door te komen. En voor je het weet kan je zonder niet meer uit je bed”.

Via het ambulant centrum De Sleutel, dat druggebruikers bijstaat om van hun verslaving af te geraken, kwam hij eerst in het CIC, het crisiscentrum in Gent, terecht. De eerste drie weken waren hard. “Ik heb een paar keer mijn valiezen gepakt, maar ze konden mij telkens overhalen om te blijven. Acht weken heb ik daar gezeten zonder iets te gebruiken, zelfs geen koffie met cafeïne kreeg ik.” In het CIC begon hij ook met lopen. “We stonden om de twee dagen een uur vroeger op om te joggen. Dat was telkens een heel leuk moment, want ik kreeg meer energie…

Lees het volledige verhaal van Thijs op Sporta.be

(bron: sporta.be, met dank aan journalist Raoul De Groote)

* om redenen van privacy gebruiken we een fictieve naam

Aanverwante info

Omnisport-tornooi warmt op voor Find your KICK-sport- en beweegevenement

Nieuwe looppiste voor cliënten CIC Wondelgem

Cliënten vertellen over meerwaarde sport binnen therapie

Klik hier voor meer sportgerelateerde artikels