De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Koopverslaafd?

Iedereen koopt wel eens iets dat hij/zij niet echt nodig heeft of geeft wel eens meer geld uit dan gepland. Koopverslaving heeft niks te maken met een gezellig dagje winkelen. Als je koopverslaafd bent, dan voel je je na het doen van een aankoop ook echt euforisch ! Je zit even in een roes en bent ‘high’ na het doen van een aankoop doordat de neurotransmitter dopamine op het moment van kopen door je lichaam wordt aangemaakt. En dat fijne gevoel wil je vaker ervaren.

Mensen met koopverslaving of compulsief koopgedrag (met een moeilijk woord ook oniomanie genoemd) hebben een permanente en vooral ongecontroleerde drang om te kopen, zonder enige reële behoefte en ongeacht hun financiële middelen.

Ongeveer 6 tot 8 procent van de Belgische bevolking zou aan een koopverslaving lijden. Het zou de laatste jaren aanzienlijk zijn toegenomen. Verwacht wordt dat het in de komende jaren nog zal toenemen, onder meer door het groeiend succes van webwinkels. Het anoniem kopen zou de verslaving in de hand kunnen werken.

koopverslaving bis

Tips :

 • Denk je een koopverslaving te hebben? Neem iemand in vertrouwen of zoek dan hulp bij een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg.
 • Leg een probleemdagboek aan: hoe vaak doe ik het? Tot hoe ver ga ik? Wat zijn gevaarlijke situaties? Hoe kan ik ze vermijden?
 • Ga zo weinig mogelijk winkelen en vermijd situaties waardoor u in de verleiding komt om te gaan winkelen (bijvoorbeeld afspreken met vriendinnen in de stad).
 • Houd u aan een strak budget: vernietig uw credit cards en houd alleen een realistisch, vooraf bepaald bedrag in uw portemonnee.
 • Verwijder de online shopping apps van uw smartphone
 • Zoek andere bezigheden, vooral wanneer je de drang voelt om te kopen
 • Zet in op sociaal contact

Aanverwante info

Verslaving: kenmerken en tips

Stel zelf een vraag
 1. Naam(*)
  Gelieve uw naam in te vullen
 2. E-mail(*)
  Gelieve een geldig e-mail adres in te vullen
 3. Vraag(*)
  Gelieve een vraag in te vullen
 4. Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
 5. Beveiligingscode(*)
  Invalid Input

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.