De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Eetverslaafd? Of meer dan gek op chocolade?

Inmiddels weten we dat een product waarin zoet, vet en een klein beetje zout is verwerkt zwaar verslavend is, evenals de combinatie zout, vet met een klein beetje zoet.  Zelfs zo verslavend dat het door neurowetenschappers wordt vergeleken met een verslaving aan cocaïne.

Hoe werkt een verslaving eigenlijk in je brein? Een craving of hunkering is de vakterm van neurowetenschappers voor het sterke verlangen naar verslavende middelen zoals bepaald voedsel.

De cellen die dopamine aanmaken worden door neurowetenschapper Wolfram Schultz daarom ook wel “de kleine duivels in onze hersenpan” genoemd. Het duivelse zit hem in het opwekken van de hunkering. Niemand is verslaafd na één joint, spelletje gamen of een reep chocola. Maar het steeds weer activeren van het beloningssysteem zorgt ervoor dat het zien, ruiken of denken aan chocola al voldoende is om de hunkering in het beloningssysteem van onze hersenen te activeren. En dan is er meestal geen houden meer aan.

In DSM V :

 • Anorexia nervosa (magerzucht): men zal er alles aan doen om heimelijk wegen te vinden niet te hoeven eten. De verslaving zit in het overwinnen van honger, braken, … het geeft een gevoel van controle hebben over niet te controleren lichamelijke behoeften.
 • Boulimia nervosa: men is sterk geobsedeerd om heimelijk veel te eten en dit kort daarna weer uit te braken, of te laxeren.
 • Selectieve eetstoornis of Arfid(avoidant/restrictive food intake disorder): men eet extreem eenzijdig en daardoor ongezond.
 • Eetbuistoornis (Binge Eating Disorder):de betrokkene lijdt aan eetbuien, maar het compensatiegedrag (braken etc.) ontbreekt. Als gevolg hiervan kan de patiënt gewichtproblemen ontwikkelen.

eetverslaving

Tips:

 • Denk je een eetverslaving te hebben? Zoek dan hulp bij een GGZ of een gespecialiseerd centrum.
 • Cognitieve gedragstherapie is de meest onderzochte en effectief gebleken psychologische behandeling bij eetstoornissen. In de behandeling wordt onder andere onderzocht welke gedachten er zijn over eten, gewicht en lichaamsvormen en of deze gedachten kloppen.
 • Afhankelijk van de ernst van de klacht, het steunsysteem en de eetstoornis is individuele therapie mogelijk en zijn er verschillende vormen van groepstherapie. Een groep heeft onder meer als voordeel dat het onderling zorgt voor herkenning van de problemen. De groepsleden kunnen elkaar onderling steunen en dat zorgt voor het besef 'ik sta er niet alleen voor'.

 

VERLAAFD AAN CHOCOLADE?

Vandaag de dag is de productie en consumptie van chocolade over de hele wereld normaal. Mensen zeggen meer naar chocolade te snakken dan naar elke andere vorm van voedsel dan ook. Het land waar de meeste chocolade wordt gegeten is Zwitserland met 11,4 kg per persoon per jaar. Daarna volgen Groot-Brittannië met 9,5 en België met 8,7 kilogram. Andere landen met veel chocoladeconsumptie zijn Duitsland, Ierland, Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk en Polen. De Verenigde Staten vervolledigen dit lijstje met ongeveer 5,4 kilogram per persoon per jaar.

Stoffen in chocolade, zoals fenylethylamine, theobromine, anandamide en tryptofaan zorgen er allemaal dat er chemische stoffen en neurotransmitters worden vrijgegeven in onze hersenen. Deze zorgen ervoor dat we ons beter voelen en een beter humeurhebben.

chocoladeverslaving web

Tips :

 • Kom erachter of het verlangen emotioneel is
 • Eet kleine porties
 • Verveel jij je? Zet in op zinvolle vrije tijds besteding
 • Neem anderen in vertrouwen, praat erover
 • Hou altijd gezond eten dichtbij
 • Haal geen chocolade in huis
 • Neem meer lichaamsbeweging

Aanverwante info

Verslaving: kenmerken en tips

Stel zelf een vraag
 1. Naam(*)
  Gelieve uw naam in te vullen
 2. E-mail(*)
  Gelieve een geldig e-mail adres in te vullen
 3. Vraag(*)
  Gelieve een vraag in te vullen
 4. Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
 5. Beveiligingscode(*)
  Invalid Input

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.