De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Verslaafd of niet?

Hoe merk je dat je afhankelijk geworden bent van drugs? Mislukken je pogingen om je gebruik te verminderen? Voel je je slecht als je niet gebruikt hebt? Bekijk onze FAQ of doe de test.

maandag 23 mei 2016 02:00

Designerdrug ‘xtc-light’ in opmars

De dosering in xtc-pillen wordt steeds hoger, dus nemen steeds meer druggebruikers hun toevlucht naar een middel dat er sterk op lijkt: 4FA. Ook wel ‘xtc-light’ genoemd. In Nederland is de drug het laatste jaar aan een sterke opgang bezig. Experts zien in ons land nog geen significante toename. Los daarvan blijkt klassieke XTC een steeds risicovoller product. De inname van een of twee xtc-tabletten kan reeds dodelijk zijn. 

4-Fluoramfetamine is een designerdrug. Het stond in Nederland lang op de geneesmiddelenlijst, maar is daar inmiddels afgehaald. De drug kan dus nog legaal gekocht worden, maar dat betekent niet dat er geen gevaren zijn. In zijn jaarlijks rapport waarschuwt het Trimbos-instutuut, dat het druggebruik on Nederland monitort, voor de gevaren van 4FA. “ In tegenstelling wat de naam ‘light’ doet vermoeden, is de drug niet ongevaarlijk. We weten nog niet wat de risico’s ervan zijn, zeker niet op de middellange of lange termijn. Bovendien is de dosering lastig.”

Verboden

In Nederland circuleert de drug steeds vaker in het uitgaansmilieu, in België is het eerder sporadisch. “Het is zeker geen trend”, verklaarde Tom Evenepoel, coördinator bij de druglijn, aan de krant De Standaard. “De term xtc-light is slecht gekozen omdat die de foute indruk zou kunnen wekken dat er geen of minder gevaren aan verbonden zijn. De risico’s bij druggebruik hangen van veel meer af dan alleen de toxiciteit van een bepaalde stof. Bovendien is de drug bij ons, in tegenstelling tot in Nederland, wel degelijk verboden.”

In hetzelfde artikel legt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) precies uit wat de drug is. “4FA is een amfetaminesoort, waarbij aan de basis enkele chemische ingrepen zijn gedaan. Het is zeker niet de gevaarlijkste amfetamine, maar veilig is het ook niet.” Volgens Tytgat houdt 4FA qua effect ongeveer het midden tussen speed en xtc.

De effecten van drug zijn vergelijkbaar met die van een gewone xtc-pil, alleen niet zo hevig. Gebruikers verklaren nog steeds in staat te zijn om een normaal gesprek te voeren. Vooral de dag erop rapporteren mensen minder klachten dan na het gebruik van xtc. Het is ook geen pil zoals xtc, maar capsules of poeder. De prijs is ongeveer vergelijkbaar, gemiddeld €4.40 per capsule.

Klassieke XTC (ga naar meer info over de risico's)

De dosering in xtc-pillen wordt steeds hoger.Tegenwoordig bevatten XTC-tabletten vaak een dubbele dosis. Klassieke XTC wordt dus een steeds risicovoller product. De inname van een of twee xtc-tabletten kan reeds dodelijk zijn. 

Lees hier het artikel over 4FA van het Trimbos-instituut

Vind hier meer informatie over 4FA (factsheet september 2016)

Lees hier meer over 'legal highs'

 

Drugpreventie bij kinderen werkt

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.