De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Verslaafd of niet?

Hoe merk je dat je afhankelijk geworden bent van drugs? Mislukken je pogingen om je gebruik te verminderen? Voel je je slecht als je niet gebruikt hebt? Bekijk onze FAQ of doe de test.

woensdag 26 februari 2020 14:18

Iedereen verslaafd!? In gesprek met de Kiekeboes-auteur Merho

“Heb ik een koopverslaving?”, twijfelde ik. Je vraagt je misschien af hoe ik erbij kom. Mijn vaste winkel is de Colruyt. Wekelijks maak ik netjes een boodschappenlijstje op, met het vaste voornemen om alleen die dingen mee te brengen. Maar ook in die supermarkt weten ze iets af van marketing en verstaan ze de kunst je te verleiden om extra producten in je winkelkarretje terecht te laten komen. Op een goede keer, neem ik de nieuwe strip van de Kiekeboes mee. In ons gezin lezen we graag strips. De avonturen van De Kiekeboes worden gesmaakt. Het zijn stuk voor stuk leuke verhalen met fijne naamtwisters, eigentijdse verwijzingen, de dikke dame die in elke strip voorbij komt, …  

Eenmaal de klusjes van de dag rond zijn, wil ik de strip lezen, maar een van de kinderen is ermee bezig. Als ik duidelijk maak dat ik de strip wil lezen, krijg ik prompt te horen, dat ik achteraan in de rij mag aanschuiven. “Ik had het eerst gevraagd !”, hoor ik vanuit de veranda.

Kkboe153 Cover achteraf bekeken webUiteindelijk kan ik me neervlijen met de strip. Tot mijn grote verbazing is het thema van de strip “verslaving”. Alle vormen van verslaving passeren de revue.

Na het lezen van de strip, zit ik met een dilemma: is het verzamelen van strips een verslaving of niet? Hulpverlener en een de Kiekeboes-fan zijnde, borrelt er een ideetje op. Zou ik Merho kunnen interviewen rond het thema verslaving? Wat mailtjes later, zit ik samen met mijn zoon - die de fotografie en het filmen voor zijn rekening neemt - in de studio van Merho.

Hoe kies je een thema voor een strip? (klik hier door naar een filmpje van het interview)
Merho: Voor elke nieuwe strip ga ik op zoek naar een originele insteek. Het is een uitdaging om na 150 albums telkens een nieuwe thema te vinden. Ik verzamel de hele tijd allerlei dingetjes die interessant zijn. Wie na mij de krant leest vindt een gatenblad. Ik steek dat dan per thema in mapjes. Iedereen komt dagelijks van alles tegen. Een indruk, op een of andere manier, vanuit je omgeving. De realiteit draagt van alles aan, soms gaat het veel verder. Af en toe denk ik : “dat had ik zelf willen bedenken. Het is eigenlijk een manier van leven. Ik ben de hele tijd verhalen aan het verzinnen.”

“Het zijn in mijn hoofd levende mensen geworden, waar ik al meer dan 30 jaar samen avonturen mee beleef”

Bij de start van een nieuwe strip, kijk ik eens naar de verschillende thema’s en anekdotes die ik al verzameld heb. Ik heb dan heel grosso modo een scenario: een verhaallijn, neventhema’s, soms al een aantal dialogen. En dan ga ik puzzelen. Soms vliegen er dingen tussen uit, soms duurt het 5 jaar voor ik bepaalde dingen uiteindelijk gebruik. En zo kwam ik op het thema verslaving. Ik stelde vast dat er in mijn strips al heel wat personages met een verslaving zitten: Sapperdeboere kampt met een eetverslaving, Tomboy heeft een koopverslaving, Van de Kasseien worstelt met een seksverslaving.

merho web Merho: “Je mag nog zoveel hulp krijgen, uiteindelijk moet je het zelf doen.”

En nu heb je dus al die verslavingen verwerkt in één strip?
Het is eigenlijk toevallig. Je zit met een bepaald personage en je gaat na wat je ermee kan doen. Je vraagt je af welke tic je aan die of die persoon kan geven. Zoiets ontstaat heel organisch. De personages en wat er in de strips gebeurt, zijn eigenlijk een weergave van wat er in de wereld leeft en hoe de samenleving evolueert.

Wat is uw persoonlijke affiniteit met verslaving?
Ik heb moeite om daar uitspraken over te doen, ook al heb ik gemerkt dat ik zelf niet zo’n aanleg heb voor verslaving. Soms drink ik wel een glas. Maar ik ben er wel bewust mee bezig. Ik las altijd een aantal dagen in zonder alcohol. Maar ik heb het met mijn broer van dichtbij meegemaakt. Ik merk dat het niet eenvoudig is om er vanaf te geraken. Je kan hulp krijgen van alle kanten, maar het is heel belangrijk dat je er zelf echt vanaf wilt. Je mag nog zoveel hulp krijgen, uiteindelijk moet je het zelf doen. De ene mens is de andere niet. Karakters verschillen. Het is heel moeilijk. Het is mij god-zij-dank gespaard gebleven.

Wat is uw persoonlijke kijk op verslaving?
Ik weet niet of het een ziekte is. Je ziet wel dat er mensen zijn die er meer aanleg voor hebben dan anderen. Laatst heb ik meegemaakt dat iemand een alcoholverslaving had. Zijn moeder bleek ook een drankprobleem te hebben. Het zat in de familie. Misschien is het ook wel een beetje genetisch bepaald. Iemand waar ik nauw mee samenwerk, heeft zoveel ellende meegemaakt met verslaving in zijn naaste familie … die drinkt geen drup alcohol. Hij zei : “Ik begin er niet aan, ik kom er niet aan!”. Soms rol je er ook in. Mijn broer was een sociaal drinker en had nogal een rijk sociaal leven. Hij geraakte op meerdere vlakken in de problemen en dan ben je vlugger geneigd om naar de fles te grijpen. Als je daar eenmaal mee begonnen bent, is het niet makkelijk om er weer vanaf te geraken. Hij heeft het een paar keren zelf geprobeerd, maar uiteindelijk lukte dat niet.

De plot van de strip draait rond het uitvinden van medicatie en een app om verslaving te genezen. Hoe ben je daarop gekomen?
Eigenlijk gaat het om toevalligheden. Ik ben vertrokken vanuit een aantal ideetjes: de gezondheidsapps die veel mensen gebruiken, het monitoren van hersenactiviteit om een epileptische aanval te voorspellen en een soort pil tegen koopverslaving,…
De verhaallijn draait om “het ontwikkelen van een app”. Het tegenplot, om wat spanning op te bouwen is dan “een pil tegen verslaving”.
Omdat ik met deze verhaallijn dan al wat in het wetenschappelijke onderzoek zit, heb ik er de publicatiedruk ook in verwerkt. Het blijkt dat academici wel eens dingen durven te kopiëren, met de cijfers spelen en dat soort dingen. Dit was een ideetje dat al langer lag te broeden. Maar het leek nogal abstract om dat in een strip te gebruiken. In deze strip kon ik dat als een klein nevenlijntje binnenbrengen.

Ben je zelf een beetje een workaholic ?
Tja, dat zou je zo kunnen zeggen. Maar het voelt niet steeds aan als werken. Ik geniet ervan als ik verhalen kan verzinnen. Die personages zijn in mijn hoofd eigenlijk levende mensen geworden, waar ik al meer dan 30 jaar samen avonturen mee beleef.

 

Els Vanneste (februari 2020)

 

 

Bekijk hier het filmpje van het interview

 

Wie is Merho?

Merho - geboren (°1948) als Rob Merhottein – deed zijn eerste ervaring op bij Studio Vandersteen. Startte in 1977 met de reeks Kiekeboe voor Het Laatste Nieuws. Eind 1979 verscheen de eerste Kiekeboe in albumvorm. Ontving in 1984 de Bronzen Adhemar. In 2010 onderging Kiekeboe een grondige facelift. De strip kreeg een nieuwe lay-out en werd omgedoopt tot de Kiekeboes. Met meer dan 25 miljoen verkochte exemplaren is het momenteel de best lopende stripreeks in Vlaanderen.

 

 

Aanverwante info  (Info over andere soorten verslavingen incl. link naar onze FAQ)


BEN JE KOOPVERSLAAFD? Kenmerken en tips

Iedereen koopt wel eens iets dat hij/zij niet echt nodig heeft of geeft wel eens meer geld uit dan gepland. Maar daarom ben je nog niet verslaafd. 

Koopverslaving heeft niks te maken met een gezellig dagje winkelen. Als je koopverslaafd bent, dan voel je je na het doen van een aankoop ook echt euforisch! Je zit even in een roes en bent ‘high’ na het doen van een aankoop doordat de neurotransmitter dopamine op het moment van kopen door je lichaam wordt aangemaakt. En dat fijne gevoel wil je vaker ervaren.

koopverslaving bis 

Mensen met compulsief koopgedrag (of oniomanie) hebben een permanente en vooral ongecontroleerde drang om te kopen, zonder enige reële behoefte en ongeacht hun financiële middelen.

Ongeveer 6 tot 8 % van de Belgische bevolking zou aan een koopverslaving lijden. Het zou de laatste jaren aanzienlijk zijn toegenomen. Verwacht wordt dat het in de komende jaren nog zal toenemen, onder meer door het groeiend succes van webwinkels. Het anoniem kopen zou de verslaving in de hand kunnen werken.

Tips :

  • Denk je een koopverslaving te hebben? Neem iemand in vertrouwen of zoek dan hulp bij een  Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg.
  • Leg een probleemdagboek aan: hoe vaak doe ik het? Hoe ver ga ik? Wat zijn gevaarlijke situaties? Hoe kan ik ze vermijden?
  • Ga zo weinig mogelijk winkelen en vermijd situaties waardoor u in de verleiding komt om te gaan winkelen (bv afspreken met vriendinnen in de stad).
  • Houd u aan een strak budget: vernietig uw credit cards en houd alleen een realistisch, vooraf bepaald bedrag in uw portemonnee.
  • Verwijder de online shopping apps van uw smartphone
  • Zoek andere bezigheden, vooral wanneer je de drang voelt om te kopen
  • Zet in op sociaal contact

 

Drugpreventie bij kinderen werkt

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.