De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 Verslaafd of niet?

Hoe merk je dat je afhankelijk geworden bent van drugs? Mislukken je pogingen om je gebruik te verminderen? Voel je je slecht als je niet gebruikt hebt? Bekijk onze FAQ of doe de test.

vrijdag 28 februari 2020 11:42

Verslaving? Kenmerken en tips

“Je bent er verslaafd aan”. Het is een uitspraak die we soms lichtzinnig uitspreken. In de meeste gevallen gewoon om aan te geven dat we iets moeilijk kunnen laten. Maar daarom gaat het nog niet over problematisch afhankelijk zijn van iets. In de nieuwste de Kiekeboes-strip van “Achteraf bekeken” komen verschillende verslavingen aan bod.

 “Verslaving is een voortdurende, dwangmatige drang om een (psycho-actief) middel te gebruiken, met de onmogelijkheid om deze drang onder controle te houden, ondanks de (toekomstige) negatieve gevolgen die het gebruik van deze middelen met zich meebrengt.” (1)

Wie probeert om alcohol- of druggebruik of ander verslavingsgedrag onder controle te krijgen, merkt al gauw dat dat niet vanzelfsprekend is. Ook al heb je goede voornemens gemaakt, je kan ze niet altijd waarmaken. Je verzeilt snel terug in je oude gewoontes. Voor je het weet, ben je terug aan het gebruiken. Wie hervalt, is vaak boos op zichzelf. Herval creëert een gevoel van machteloosheid, alsof je niet genoeg wilskracht en doorzettingsvermogen hebt. Ook partners, familie of vrienden tonen vaak weinig begrip. Maar willen veranderen is niet genoeg om het ook vol te houden. Als je regelmatig alcohol of drugs gebruikt, wordt dit een gewoonte, een automatisme. En net als andere gewoontes is die moeilijk te doorbreken.

“Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: in onze hersenen zit een klein neurologisch circuit, het ‘beloningscircuit’, dat functioneert als een motor van ons leven. Het is dat circuit dat ons doet verlangen naar plezier en ons voortstuwt om dingen te doen die we graag doen.

Bij een gelukkige gebeurtenis activeren onze hersenen in dat beloningscircuit plezier in de vorm van de molecule dopamine. Telkens wanneer de omstandigheden ons herinneren aan dat magische moment, zal het beloningscircuit wat dopamine vrijgeven om ons al wat plezier te bezorgen en ons zin te geven om het te blijven doen.” (2)

Het is ook precies dit verstoorde beloningssysteem, stevige gewoontes, de snelle “kick” die maken dat het zo moeilijk is om een verslaving te doorbreken, om de realiteit zoals die is te dragen zonder deze vluchtroute. De drie belangrijkste kenmerken van een verslaving zijn: 

  • terugkerend patroon: je toont steeds hetzelfde gedrag, je bent dwangmatig op zoek naar een mogelijkheid om te gebruiken, om bepaalde gedragingen te stellen. Het neemt soms je volledige aandacht in beslag.
  • controleverlies: je kan er niet mee stoppen, je hebt geen controle over hoeveelheid of hoe vaak je gebruikt of bepaald gedrag stelt.
  • lijden: jij, je partner en/of je omgeving heeft er last van. De verslaving heeft impact op verschillende levensdomeinen (financieel, sociaal, …). Je hebt daarnaast ook last van psychische en fysieke onthoudingsverschijnselen als je niet gebruikt, als je het gedrag niet stelt.

Kkboe153 Cover achteraf bekeken webKlik hieronder door om meer te vernemen over volgende soorten verslaving, met dank aan Merho, auteur van de Kiekeboes (die in de strip "Achteraf bekeken" al deze vormen aan bod laat komen).

Aanverwante informatie

Ben ik verslaafd?

Ben ik afhankelijk?

Lees het interview met Merho, auteur van de Kiekeboes

Bekijk hier het filmpje van het interview

nicotineverslaving 

De maatschappelijke kost van verslaving:

Onderzoekers maken een onderscheid tussen directe, indirecte en ontastbare kosten en stellen dat de directe en indirecte kosten van verslaving oplopen tot 4,63 miljard euro (!) per jaar, ttz 1,19% van het BBP en 419 euro per inwoner. 
Een aantal interessante bevindingen zijn de volgende:
- directe criminaliteitskosten (0,78 miljard euro) worden voor 56% veroorzaakt door gebruikers van illegale middelen en slechts voor 40% door alcoholgebruikers
- directe verkeerskosten zijn dan vooral gelinkt aan alcoholgebruikers (80%)
- directe gezondheidskosten gaan voor 46% naar alcoholgebruikers, 36% tabakgebruikers en 7% gebruikers van illegale middelen
- de indirecte kosten van productiviteitsverlies als gevolg van ziekte, vroegtijdig sterven en detentie worden voor 86% veroorzaakt door alcohol en tabak (elk ongeveer even hoog) en 7% illegale middelen

  1. O’Brien CP e.a., What is in a word? Addiction versus dependence in DSM-V. American Journal of Psychiatry, 163, 764-765.
  2. www.tabakstop.be

Drugpreventie bij kinderen werkt

Volg ons op Facebook

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.