Een psychose is een ernstige, bedreigende toestand met wanen, paranoia en hallucinaties. Op zoek naar betrouwbare informatie over een psychose? Informatie over vaak voorkomende symptomen, mogelijke oorzaken. Duidelijkheid over feiten en fabels? Bekijk hier een animatie.

Cannabisgebruik kan een psychose triggeren

Cannabisgebruik verhoogt het risico op psychiatrische aandoeningen met meer dan 40 %. Regelmatige gebruikers krijgen in de eerste plaats te maken met het lethargiesyndroom en depressies. Ze verliezen interesse in alledaagse zaken en worden apathisch. Ze gaan op een lager niveau functioneren en minder activiteiten ondernemen en hebben minder sociale contacten. Bovendien wijzen diverse studies erop dat er een duidelijk verband bestaat tussen cannabis en psychosen. Een psychose is een ernstige, bedreigende toestand met wanen, paranoia en hallucinaties. Cannabisgebruikers hebben volgens recente studies 41 % meer kans om een psychose te ontwikkelen dan niet-gebruikers

Hoe zwaarder en frequenter het cannabisgebruik, hoe meer kans op psychosen. Ook een jonge beginleeftijd verhoogt het risico op psychose.

Cannabis is vandaag veel sterker dan vroeger. Waar de drugs vroeger uit Marokko of uit de Caraïben kwamen en ongeveer 5% van de psychoactieve stof THC bevatte, kan dat nu oplopen tot 20%. Je kan dat vergelijken met alcohol: je hebt de pintjes en je hebt de sterkedrank. In die laatste zit meer alcohol, waardoor je vlugger in een roes komt. Omdat het zwaarder spul is geworden, is er de tendens om cannabis een harddrug te noemen. Het is dus niet ‘onschuldig’ meer. En hoe meer je van iets gebruikt, hoe sneller het verslavingsproces gaat. Het grijpt ook meer in op lichaam en geest: plotse effecten zijn misselijkheid, hartkloppingen, maar ook angsten en paranoia. Als je langdurig en frequent cannabis gebruikt, kun je chronische problemen krijgen zoals depressie en psychose.