Sorteer hierboven als je enkel vragen uit een welbepaalde categorie wil zien.
De cliënten die aankloppen bij De Sleutel zijn heel divers. Als we kijken naar het opleidingsniveau van de cliënten onderscheiden we een ruim spectrum: van universitairen en mensen met een opleiding in BuSO, tot mensen die niet verder raakten dan 1ste of 2de middelbaar. Het behaalde opleidingsniveau is slechts één…
Lees meer
De Duitse animatietekenaar Andreas Hykade heeft met ‘Nuggets’ een aangrijpend filmpje over de verschillende stadia van een verslaving gemaakt. Het project, dat door de Federal Film Board (FFA) werd gefinancierd, toont aan hoe onschuldig het allemaal begint en hoe grimmig het kan eindigen. Een eenzame kiwi ziet tijdens een wandeling…
Lees meer
Het Detox- en Oriëntatiecentrum (DOC) te Wondelgem richt zich zowel tot personen die op vrijwillige basis als onder justitiële voorwaarden een opname vragen. Wat kan men verwachten van een opname in het DOC? We bieden in het DOC een veilige, drugvrije en gestructureerde omgeving in een intensief groepsprogramma. De opnamecapaciteit…
Lees meer
Je bent verslaafd als je niet meer de baas bent over je gebruik. Je kunt geestelijk en/of lichamelijk afhankelijk raken. Van geestelijke afhankelijkheid is sprake als je steeds sterker naar het middel gaat verlangen en je je niet meer prettig kunt voelen zonder het middel.
Lees meer
Een succesvolle werkervaring is voor iemand met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt niet evident. Toch wordt meer en meer de nadruk gelegd op activering en het doorstromen naar een betaalde tewerkstelling. Wie zeker van zijn stuk wil zijn, doet dus het best een beroep op partners die…
Lees meer
Onderzoek leert ons dat niet alle preventie goed is. Preventie kan soms een omgekeerd effect hebben en het doelpubliek juist nieuwsgierig maken naar druggebruik. Kortdurende maatregelen, zoals een eenmalige lezing door een specialist of de politie, blijken niet te werken. Evenmin het geven van te eenzijdige informatie. En hoe zit…
Lees meer
Kan ik een meerderjarige gedwongen laten opnemen? Kan een deurwaarder beslag leggen op mijn goederen als mijn zoon zijn schulden niet betaalt? Wanneer kan ik beroep doen op een pro-Deoadvocaat? Wie een zoon of dochter heeft die kampt met een verslavingsproblematiek komt door dat druggebruik vaak terecht in sistuaties waarvan men…
Lees meer
Een Therapeutische gemeenschap (TG) is een langdurig residentieel behandelmodel voor personen met verschillende soorten problemen. Zo bestaan er TG’s voor personen die lijden aan de gevolgen van een drugsverslaving of voor personen met zogenaamde persoonlijkheidsproblemen. Binnen de TG’s wordt de werking van de groep als cruciaal beschouwd voor de behandeling.
Lees meer
Zeker, in onze afdeling voor minderjarigen te Eeklo is onderwijs een vast onderdeel van het programma. De jongeren krijgen wekelijks les via een specifiek onderwijsproject ism de Ziekenhuisschool van de stad Gent (sinds september 2011). De leerkrachten van de ziekenhuisschool stellen in overleg met de school van de jongeren een lessenpakket…
Lees meer
Als ik ’s morgens een kopje koffie drink, voel ik me wat alerter… Na twee glazen wijn kan ik vlotter spreken.Een lijntje coke geeft me een energiestoot.Een slaappil maakt me rustig. En een pijnstiller dempt mijn tandpijn.Al deze stoffen noemen we drugs. Drugs zijn stoffen die ons denken, voelen en…
Lees meer
Welke effecten kunnen drugs hebben? Het Trimbos Instituut in Nederland ontwikkelde het educatieve filmpje ‘Drugdancer’. Het laat zien welke effecten drugs kunnen hebben. Wie doorklikt naar het filmpje kan zelf kiezen welke drug je een dansend meisje wil geven (ook te zien op drugsinfo.nl). Je kan ook zien wat er gebeurt…
Lees meer
We streven er maximaal naar dat de cliënt geen enkel obstakel ervaart bij de overgang van het ene centrum naar het andere. Om dit te bereiken stemmen we onze aanmeldingsprocedures op elkaar af. We informeren de cliënt goed en gaan in overleg met hem of haar omtrent de verwachtingen. Een…
Lees meer
Crisis richt zich tot situaties waarbij snelle hulp geboden dient te worden voor een kind of jongere met een plots (verergerd) psychisch/psychiatrisch probleem. Het is de bedoeling om in dergelijke situaties binnen de 72 u met een mobiel team ter plaatste te kunnen zijn. Dit aanbod in Oost-Vlaanderen is mogelijk…
Lees meer
Het overwinnen van een verslaving gaat veel verder dan afkicken en nieuwe vaardigheden aanleren. Het gaat om lichaam, geest en ziel. Dat geeft de kern van iemand weer. Zingevingsvragen spelen hierin een belangrijke rol: Waarom zou ik stoppen met gebruiken?Wat ben ik kwijt? Wat wil ik terug? Wat wil ik…
Lees meer
De puberteit is vaak een moeilijke periode. Jongeren willen hun eigen ding doen, aanvaarden het ouderlijk advies niet meer alles blindelings, sommigen sluiten zich af van hun ouders… Zijn de veranderingen toe te schrijven aan de levensfase, aanpassingsproblemen of is er reden om je zorgen te maken? Wat als je…
Lees meer
Community Reinforcement Approach, afgekort CRA, laat toe om via positieve bekrachtiging op structurele wijze interventies op verschillende levensterreinen te combineren zodat men kan inspelen op de noden en verwachtingen van cliënten. CRA gaat verder dan het herstel van de opgelopen schade, CRA wil dat de verslaafde leert om een leven op…
Lees meer
Indien je als ouder in een langdurig programma wil stappen, zit je ongetwijfeld met de vraag hoe je contact kan houden met je zoon of dochter. We houden hier dan ook maximaal rekening mee bij een opname in een therapeutische gemeenschap. Indien je kinderen hebt, vinden we het…
Lees meer
Cannabisgel met CBD, voluit cannabidiol, is sinds enige tijd exclusief verkrijgbaar in de apotheek onder de naam Rubaxx CBD Gel. De producenten maken hiermee publiciteit niet alleen via online media maar ook via klassieke kanalen (van streeknieuws in lokale reclamebladen tot reclame in kwaliteitskranten,…). Is zomaar beginnen smeren bij kwaaltjes…
Lees meer
Veel jongeren beschouwen lachgas als een onschuldige partydrug. Maar dat is het niet. Het inhaleren van lachgas veroorzaakt een zuurstofgebrek in de hersenen. Dat leidt tot een roes, maar ook tot concentratiestoornissen, hoofdpijn, duizeligheid en evenwichtsproblemen. Lachgas heeft een temperatuur van min-60 graden. Als lachgas rechtstreeks wordt geïnhaleerd, kan de huid of de mondholte bevroren raken, met (soms ernstige) brandwonden tot gevolg. Sinds 5 maart 2021 is de verkoop van lachgaspatronen aan minderjarigen verboden.
Lees meer
Een psychose is een ernstige, bedreigende toestand met wanen, paranoia en hallucinaties. Op zoek naar betrouwbare informatie over een psychose? Informatie over vaak voorkomende symptomen, mogelijke oorzaken. Duidelijkheid over feiten en fabels?
Lees meer