Een Therapeutische gemeenschap (TG) is een langdurig residentieel behandelmodel voor personen met verschillende soorten problemen. Zo bestaan er TG’s voor personen die lijden aan de gevolgen van een drugsverslaving of voor personen met zogenaamde persoonlijkheidsproblemen. Binnen de TG’s wordt de werking van de groep als cruciaal beschouwd voor de behandeling. De bewoners verblijven er voltijds en vrijwillig gedurende een langere periode.

Het TG-programma benadert verslaving op een integrale wijze. Verslaving wordt er begrepen als een problematiek van de hele persoon, en niet als een op zich staande problematiek of ziekte. Verandering bij het individu wordt beoogd door in te spelen op sociale en psychologische aspecten. De groep van lotgenoten is hierbij de ‘methode’ waarmee die verandering ingezet en begeleid wordt. Essentieel aan dit concept is dat elkeen binnen die drugvrije gemeenschap een rol te spelen heeft binnen een bepaalde structuur. Die manier van werken is bijzonder, zelfhulp en hulp aan anderen is essentieel aan de methodiek. Met andere woorden: het model is gebaseerd op systematische feedback van de medebewoners aan mekaar. De bewoners zijn rolmodellen voor elkaar en de groep houdt individuele verandering op het goede spoor. Elke fase in het programma weerspiegelt ook het niveau van persoonlijke en sociale verantwoordelijkheid. Dit zijn essentiële kenmerken van een TG die het verschil maken met een traditionele werking in leefgroepen.

Aanverwante info

Lees hier meer over het nieuwe behandelprogramma voor de therapeutische gemeenschap Merelbeke

Lees hier voor een blik achter de schermen van de therapeutische gemeenschap voor dubbeldiagnose Gent (en voor het programma)

Lees hier enkele persoonlijke verhalen

Lees hier het interview met Virginie Debaere over de werking van een therapeutische gemeenschap