Het overwinnen van een verslaving gaat veel verder dan afkicken en nieuwe vaardigheden aanleren. Het gaat om lichaam, geest en ziel. Dat geeft de kern van iemand weer. Zingevingsvragen spelen hierin een belangrijke rol:

  • Waarom zou ik stoppen met gebruiken?
  • Wat ben ik kwijt? Wat wil ik terug? Wat wil ik persé niet terug?
  • Waar word ik blij van?
  • Wat kan ik voor iemand betekenen?
  • Wat geeft me goesting in het leven?
kristopher roller 188180 unsplash web

Het is vaak een hele tocht om stap voor stap nieuwe antwoorden op die vragen te vinden. Nieuwe antwoorden die je doen ervaren dat je eigen kern weer tot bloei komt. In relatie tot anderen opnieuw tot jezelf komen, samen dingen doen, ervaren dat het leven ertoe doet: dát is waar het om gaat. Als je dat niet kan ervaren, heeft medische en psychologische behandeling letterlijk geen zin.

Die “spirituele” kant betekent niet dat je “religieus” moet worden of in God moet gaan geloven indien je daar vroeger ook geen band mee had. Het betekent wel dat je ego kleiner wordt, dat je jezelf niet meer zo belangrijk hoeft te maken als je het leven zinvol ervaart en je er gewoonweg mag zijn.

Die vragen houden ons allemaal bezig: mensen die hulp zoeken, mensen die hulp verlenen, mensen die betrokken zijn in een verslavingsverhaal.

In de voorbije jaren spraken we hierover met mensen die getuigen over hun tocht uit de verslaving naar herstel. Uit het verzamelen van vele getuigenissen ontdekken we dat er ontzettend veel krachtigs en moois in zit. Dat moois willen we delen zodat het een vezeltje van het touw kan zijn dat iemand uit het moeras van de verslaving kan helpen trekken. En tegelijk is het een bevestiging van het feit dat het leven er écht toe doet als iemand met goesting en passie zijn of haar “drive” kan delen.

Als hulpverleners vermoeden we dat herstelgericht werken rijker en voller is wanneer we expliciet aandacht hebben voor die existentiële en spirituele krachtbronnen. Ook daarom willen we die graag met je delen.

Lees hierna enkele persoonlijke verhalen

Zingeving vinden in eenvoudige dingen

“Hoe meer je hebt, hoe meer je kan verliezen, maar ook hoe meer je hebt om voor te leven”

Hoe mensen hun drive terugvinden

Aanverwante info

Goesting in het leven