Zingeving vinden in eenvoudige dingen

Eeklo, maandagmorgen 02 november 2015.  Een bijzondere gebeurtenis vindt plaats.  Jonge Eeklonaren en bewoners van het Residentieel Kortdurend Jongerenprogramma De Sleutel (RKJ) gaan in gesprek met mekaar rond het kruis van de Wereldjongerendagen.  Dit kruis brengt om de 3 jaar miljoenen jongeren van over de hele wereld samen, laatst in Brazilië en volgend jaar in Polen.  Het kruis is even op doortocht in België en op initiatief van IJD, jongerenpastoraal Vlaanderen, komen een tiental jongeren uit Eeklo op bezoek in het RKJ voor een ontmoeting die 2u zou duren.

skateboardDe 19-jarige Leen, een jonge studente pedagogie, start met een getuigenis over haar leven als gelovige.  Ze geeft aan hoe ze vanuit haar geloof bewust in het leven staat en Jezus als voorbeeld neemt in het dagdagelijkse leven.  Ze duidt het kruis als een symbool van lijden en pijn enerzijds en vreugde en hoop anderzijds.

Hierop gaat het gesprek verder met boeiende vragen zoals  ‘Wat houdt het in om gelovig te zijn?’, ‘Wat is bidden en hoe vaak doe je dat?’, ‘Wie of wat is God?’, ‘Geloven, hoe begin je daaraan?’, ‘Moet je de regels van de kerk zomaar aanvaarden?’, ‘Heeft Jezus echt over het water gelopen?’, ‘Is er een leven na de dood?’, ‘Wat raakt jou?’ ….

kruisAl snel wordt duidelijk dat deze 2 groepen jongeren een verschillende taal spreken, zelfs bijna tot een andere wereld horen.  En toch is er een sfeer van openheid en een respect voor mekaars overtuiging.  Een bewoonster van het RKJ stelt : ‘jullie zijn allemaal zo positief en dat vind ik tof …’  Anderen stellen dan weer : ‘geloof is niets voor mij’, of ‘voor mij is dat zever, maar ik heb er geen probleem mee dat jullie geloven …’

Het gesprek biedt ruimte voor beleving, maar ook voor duiding.  Karel, de parochie-assistent van Eeklo beroept zich op geschiedschrijving en geeft aan dat Jezus echt heeft bestaan, dat Hij in realiteit geboren is in in het jaar 6 vóór onze jaartelling.  Stellen dat hij de zoon van God is, is echter van de orde van het geloof : ‘dat geloof je of niet’.  En de bijbel hoef je niet letterlijk te nemen: de schepping is niet begonnen met Adam en Eva …, Jezus heeft wellicht niét op het water gelopen, en in realiteit heeft hij geen stormen bedwongen.  Hij heeft wél heel betekenisvolle daden gesteld die voor de overlevering gevat zijn in beelden.  En die beelden begrijp je best met je hart en niet met je verstand.

rkj kruisWaar draait het dan om in het geloof?  Wat is geloven eigenlijk?  Alle aanwezigen rond het kruis geven aan dat dit geen makkelijke vragen zijn.  Verschillende elementen worden evenwel aangereikt : God is liefde (‘als de beste moeder of vader die er is’), en geloven is als geraakt worden door deze liefde.  En dat leidt tot momenten van intens geluk.  Iemand stelt : ‘je komt maar tot geloof via andere mensen, via een ontmoeting’.  Een andere vervolgt : ‘Geloven is de inspiratiebron voor je leven vinden bij Jezus die het voorbeeld gaf en je nog steeds leert om zonder vooroordelen te leven, die je nog steeds leert om met andere mensen om te springen.’  Een mama van 3 kinderen herinnert zich het moment dat ze tot geloof gekomen is als een moment van overgave : ‘in mijn jeugd had ik heel veel problemen, tot op het punt dat ik het niet meer aan kon.  Op een nacht gaf ze voor zichzelf aan: ‘ik kan het niet meer’.  Precies op dat moment is er bij haar een kracht opgekomen, wat ze nu definieert als de aanwezigheid van Jezus en die kracht heeft haar nooit meer verlaten.  Een ander meisje van Eeklo vervolgt : ‘geloven is ook in vriendschap leven met andere mensen : weten dat je gewaardeerd wordt ondanks je fouten en gebreken, rust en steun vinden bij anderen’.  Waarop een uitnodiging volgt : ‘Ik nodig jullie allen uit om eens af te komen.  We zijn één grote familie’.

Toch is er ook bescheidenheid bij de jongeren van Eeklo.  Het is niet allemaal koek en ei.  ‘Wij hebben ook onze problemen, ik ga ook niet steeds akkoord met alle regels van de kerk.’  Maar ‘het belangrijkste is te weten dat God mij graag ziet, en mij steeds nieuwe kansen biedt in mijn leven.’

Bij de bewoners van het RKJ is er verwondering: ‘stilstaan en terugkijken op je dag, kijken naar wat je goed deed en wat minder was, is dat bidden …?’  ‘Zeker wel’, stelt iemand anders, ‘maar het is ook in gesprek gaan met God, luisteren naar wat God met mijn leven wil. En daar hoef je niet voor in een kerk te zijn.  Ook in de eenvoudige dingen kan je God ontmoeten, in mensen rond je heen.’

Na afloop zei een bewoner van het RKJ: ‘ik ben niet overtuigd’.  Maar een andere stelde evengoed : ‘ik was gelovig vóór ik begon te gebruiken en dit gesprek heeft me deugd gedaan’, …

Na het gesprek is er heerlijke warme soep en wordt er verder bijgepraat in kleine groepjes.  Even later keren de Eeklose jongeren huiswaarts en vertrekt het kruis naar zijn volgende halte, Louvain-la-Neuve.

Damien Versele, De Sleutel

(2 november 2015)

Aanverwante info

Lees hier het verslag van een aantal jongeren kort na hun bezoek aan het RKJ