Werken aan sociale vaardigheden op het Sleutelparcours

De preventiedienst van het Dagcentrum De Sleutel in Brugge organiseert reeds een zevental jaar aangepaste activiteiten op maat van tieners opgebouwd rond een uitdagend hindernissenparcours. Vooral scholen en verenigingen schrijven in voor deze teambuilding activiteit. Jaarlijks nemen achthonderd tot duizend jongeren uit heel Vlaanderen deel aan de Sleutelparcours-activiteiten.

‘Op een laag touwenparcours in de tuinen van ons dagcentrum te Brugge laten we groepen leerlingen aan den lijve ondervinden waar we het over hebben als we iets vertellen over leefvaardigheden. Deelnemen aan dit parcours bevordert de groepsgeest en laat de groepsdynamica positief spelen. We richten ons met deze activiteit specifiek tot jongeren vanaf 15 jaar. Om de doelstellingen te kunnen bereiken, moet de groep minimaal uit 8 en maximaal uit 20 deelnemers bestaan’, zo licht preventiewerker Ruben De Schepper toe.

De ervaring van de preventieafdeling van De Sleutel leerde dat jongeren de boodschap veel beter onthouden en vatten als ze actief kunnen participeren aan een activiteit. Zeker als dit gecombineerd wordt met een activiteit met een uitdagend karakter. ‘Op die manier zijn we op het idee gekomen om op de terreinen van het Dagcentrum van De Sleutel te Brugge een touwenparcours aan te leggen. Aan de hand van een aantal hindernissen krijgen jongeren de kans om een dag geconfronteerd te worden met zichzelf in samenwerking met klasgenoten, leerkrachten, leiding, vrienden uit de jeugdvereniging, …’, zo verduidelijkt collega Tom Vanhoutte. 

De activiteiten worden begeleid door de medewerkers van de preventiedienst van het Dagcentrum te Brugge. ‘Door het feit dat de aangeboden activiteiten relatief ongekend zijn, geloven wij dat zij de beste leerkansen bieden. Iedereen wordt aangesproken om nieuwe facetten van zichzelf te gaan exploreren. Dit maakt de link naar het dagdagelijkse leven zo duidelijk’, aldus de preventiewerkers. Het concept van een touwenparcours is ontwikkeld uit de trainingsmodellen die uitdagende en avontuurlijke activiteiten gebruiken als vormings- en trainingsmodellen. Deze oefeningen of opdrachten vormen het uitgangspunt om op een ervaringsgerichte manier wat te leren over individu en groep.

Praktisch :
Dagindeling : De activiteit wordt georganiseerd tussen 9 en 16 uur. In overleg met de begeleider van De Sleutel legt u het tijdschema voor die dag vast. De meegenomen picknick eten we ter plaatse op. Bij slecht weer eten we binnen. Aangepaste kledij : Elke deelnemer dient sport- én regenkledij mee te hebben die vuil mag worden. Bij de keuze van kledij moeten deelnemers er rekening mee houden dat we bij minder aangename weersomstandigheden doorgaan met de opdrachten.

Kostprijs : Voor groepen, scholen, verenigingen van Brugge : 60,00 € voor een groep van maximum 20 deelnemers. Voor groepen, scholen, verenigingen van buiten Brugge : 200,00 € voor een groep van maximum 20 deelnemers.
Reserveren? Dagcentrum Brugge, Barrièrestraat 4 tel : 050 – 40 77 74

 

 

(19 september 2008)