‘Drugs waren voor mij een manier om te ontsnappen, maar dat blijft niet duren’

"Ik ben drugs beginnen gebruiken toen ik 17 jaar oud was. Dat gebeurde tijdens het uitgaan. In clubs vooral. Ik startte met XTC en speed. Iets later begon ik ook cocaïne te gebruiken". Jim, 31 jaar oud, in begeleiding in dagcentrum Antwerpen deed zijn verhaal op Gunktv.

Mijn vaste leverancier bood me die cocaïne aan, en ik wou het ook eens uitproberen. En dat beviel me goed. In het begin mocht ik gewoon gratis mee gebruiken. Ik gebruikte alleen op uitnodiging, ik had dat budget niet. Later werden de centen minder een probleem. Ik vond een goede job. Ik kon het me permitteren. Geld is nooit een probleem geweest.

In het feestmilieu is druggebruik algemeen aanvaard. In mijn directe omgeving helemaal niet.  Ik gebruikte die cocaïne enkel tijdens het weekend. Ik leefde dan echt in een roes. Soms voor twee, soms voor drie dagen. Dat kostte me per weekend al gauw 250 à 300 euro. Per maand soms tot 1200 euro. Soms gebruikte ik met vrienden, meestal op mijn eentje.

$$1’Drugs waren mijn manier om te ontsnappen’

 

Stoppen?

Een paar jaar geleden voelde ik al de nood om met drugs te kappen. Ik besefte dat ik een probleem had. Maar het ontbrak me aan de nodige wilskracht. Uiteindelijk kwam ik tot het inzicht dat ik iets moest doen omdat ik steeds vaker niet op het werk geraakte. Ik was te moe,  te high, het werd echt problematisch.

Ik slaagde er zeker niet meteen in om te kappen met gebruik. Ik zat eraan vast. Ik wou wel stoppen, maar het ging stap voor stap. Er ging een heel proces aan vooraf, vooraleer ik hulp ging zoeken. Het is niet evident: als je beslist om in therapie te gaan, moet je volledig stoppen. Je hebt zeker niet alleen last van afkickverschijnselen,… Die goesting blijft.

Ik slaagde er alleen in dankzij mijn begeleider in het dagcentrum. Elke week had ik een afspraak, telkens werden nieuwe doelstellingen gemaakt, werd gekeken waar ik het moeilijk mee had…

Hoe blijf je clean als veel van je vrienden wel verder gebruiken…

Je komt inderdaad op plaatsen waar je aan die roes wordt herinnerd. In de uitgangsscene circuleert veel meer drugs dan vroeger. Het is echt ‘in’. Ik zit nu zo’n 12 jaar in het circuit en zie duidelijk die evolutie. Steeds meer mensen gebruiken en ze beginnen er op jongere leeftijd mee. Ze blijken bovendien minder bang om met heel verschillende zaken te experimenteren. Ik merk ook vaker dat men niet enkel tijdens het uitgaan of op party’s gebruikt. Sommigen vooral thuis, anderen zelfs tot op het werk.

Ik heb nu spijt dat ik destijds ben beginnen gebruiken. Maar het is dubbel. Er is heel wat met me fout gegaan als gevolg van die drugs. Het is echter zo gelopen. Aan de andere kant: het is mijn verhaal en het heeft het me op een of andere manier toch ook sterker gemaakt. Ook al blijft de verleiding om opnieuw te beginnen gebruiken sterk aanwezig. Elke keer als ik iemand zie gebruiken, voel je die drang. Je ziet het ook overal. Al de coole dingen.  In de media, in films, in videoclips,… Het is zeker moeilijk.

Waarom liet ik me verleiden toen ik 17 jaar was? Ik wou niet leven, op dat moment wou ik echt doodgaan, alles vergeten. Drugs was mijn manier om te ontsnappen.  Je voelt je goed, je moet niet denken aan de problemen van morgen, je moet niet uitzoeken waar je naartoe wil met je leven, het is gewoon easy… Maar dat blijft niet duren.

Moest ik opnieuw kunnen beginnen? Iedereen moet de verantwoordelijkheid nemen voor de eigen daden, moet eigen keuzes maken.  Maar moest ik een andere vriendenkring gehad hebben, een andere familiegeschiedenis meesleuren, dan was het misschien zo ver niet gekomen.

Onze maatschappij wordt steeds veeleisender. Er wordt heel veel van je gevraagd. Het is voor mij geen verrassing dat er vandaag steeds meer cocaïne wordt gebruikt.  Er is gewoon overal  druk om te presteren. Het is een manier om daaraan te ontsnappen. Al besef ik nu dat het maar een heel tijdelijke oplossing is.

Om redenen van privacy gebruiken we fictieve namen

bron: gunktv 24 mei 2010  

Anonieme getuigenis uit een aflevering van Verstrepen & Hermans: drugs, u gebruikt toch ook? Verstrepen & Hermans is de naam van het zondagse praat programma op GUNKtv.

Op You Tube (zie link hierna) kan u naast deze getuigenis ook het filmpje bekijken met de aansluitende discussie o.m. met medisch directeur dr Anne Van Duyse en een reportage over de aankoop van illegale drugs en de verontrustende bevindingen na de drugstest in een erkend labo.