Hoe hou je tijdens een opname contact met je kind?

Drugs maken veel kapot in een mensenleven. Een verslaving zorgt er vaak voor dat de banden met de familie volledig verbroken worden. Soms zijn de mensen die bij De Sleutel aankloppen ook ouder. Ze willen hun drugprobleem aanpakken, maar hopen tegelijk dat ze hun kind zo vaak mogelijk kunnen zien. Als een langdurige opname noodzakelijk is, lijkt dit niet evident. Hoe herstellen cliënten binnen een langdurig residentieel programma de band met hun familie?

Mensen die verslaafd geweest zijn, helpen elkaar om te veranderen. Professionele hulpverleners ondersteunen hen in dit proces. Het is eenvoudig gezegd de basis van het concept binnen therapeutische gemeenschappen (TG). Het TG-concept werkt vanuit een integrale benadering van de cliënt. Ook de context, de omgeving van de cliënt, wordt in de behandeling maximaal meegenomen.

Op die manier willen we ook de slaagkansen maximaliseren na het afronden van het meer dan een jaar durende programma. Zich opnieuw integreren in de maatschappij lukt immers veel beter als er thuis een netwerk is dat een ex-verslaafde opvangt en steunt.

De principes van een langdurig residentieel groepsprogramma binnen de therapeutische gemeenschap (TG)

– het dagelijks samenleven van de cliënten in een gestructureerde en veilige omgeving als behandelmethode;
– de wederzijdse zelfhulp in therapiegroepen onder supervisie van professionele begeleiders
– de individuele opvolging van de behandeltrajecten door een multidisciplinair team

Een vast onderdeel in het TG-programma is de ouderschapsgroep.

Dit is een wekelijks groepstherapiemoment onder begeleiding van de familiewerker waarbij bekeken wordt hoe cliënten hun ouderschap kunnen opnemen gedurende het programma. Zij staan stil bij wat het betekent ouder te zijn. Hoe zorg je ervoor genoeg leiding te geven, begrip te tonen en warmte en tederheid in de ouder-kind-relatie te brengen. Hoe herstel je verbroken contacten of hoe creëer je een betrouwbare relatie met je kind. Omdat de TG gebaseerd is op zelfhulp zal ook in deze groep de mening van de medebewoners als eerste beluisterd worden. Het uitwisselen van ervaringen staat centraal hoewel er ook soms over een bepaald thema gesproken wordt. De bewoners worden daarnaast ook individueel begeleid.

ENKELE PERSOONLIJKE VERHALEN

‘Ik heb de stiefvader van mijn kind bedankt voor wat hij voor mijn zoontje doet’

Geert (*)  is 26 jaar en volgt sinds een drietal maanden het programma van de therapeutische gemeenschap in Merelbeke.  Hij is vader van 3 kinderen (tussen de 1,5 en de 6 jaar oud). Het is twee jaar geleden dat hij zijn kinderen gezien heeft. Na een opname in het Crisisinterventiecentum van De Sleutel koos hij bewust voor de TG in Merelbeke. Hij hoopte via dat programma zijn kinderen terug voor zich te kunnen winnen.

‘Ik leerde deze werking kennen van een andere gebruiker uit het milieu. Vooral het sterke zelfhulpconcept en de familiewerking trokken mij aan.  Ik heb nog geen enkel moment spijt gehad van mijn stap. Dit is de beste plaats om mijn probleem aan te pakken. Ik voel me hier goed. Deze TG is een veilige omgeving en ik voel me hier thuis Elke maandag volgt ik hier ook de ouderschapsgroep’.

Vandaag zijn de drie kinderen van Geert  bij zijn ex. Hij hoopt wel dat de rechter binnenkort een gunstiger uitspraak zal doen.

‘Mijn ex is altijd tegen drugs geweest. Maar zo lang het veel geld opleverde, had ze er eigenlijk geen probleem mee…’

Geert is al een aantal jaar een problematisch gebruiker. Zijn gebruik financierde hij door te dealen. In 2005 moest hij voor het eerst in crisis opgenomen worden.

‘Al snel na mijn opname zocht ik opnieuw contact met mijn ex. Ik miste mijn kinderen. Het jongste had ik zelfs nog nooit gezien’. Maar haar nieuwe vriend deed moeilijk.

‘Ik kamp al van jongs af  met een gebrek aan zelfvertrouwen. Dit programma leert me meer opkomen voor mezelf. Vroeger dacht ik dat mijn huwelijk de oorzaak was van mijn gedragsproblemen.  Nu weet ik dat dit niet klopt. Ik ben nogal nonchalant van aard, vergeetachtig, verstrooid. Dat is gewoon zo, ook nu ik al enige tijd 100% clean ben.  Hier leer ik mezelf beter kennen, kan ik sterker worden zodat ik mijn problemen echt kan aanpakken’.

Tot voor kort vond Geert niet de motivatie om zijn drugprobleem ten gronde aan te pakken. Nu wel.

‘Ik merk dat er iets veranderd is. Mijn gedachten ten opzichte van gebruik zijn gewijzigd, ik heb een klik gemaakt. Ik zie weer het nut in van mijn bestaan. Ik wil clean door het leven gaan. Ik wil opnieuw contact krijgen met mijn kinderen, een echte band krijgen. Stap voor stap probeer ik ook mijn financiële problemen op te lossen. Ik ben er steeds meer van overtuigd dat ik later naar Gent moet verhuizen. Nu weet ik dat ik het uitgangsmilieu van mijn jeugd achter mij moet laten. Telkens ik terugkeer, loop ik het risico om verkeerd te lopen’.

‘Dankzij de ouderschapsgroep heb ik een eerste contact gehad met mijn ex. Op berichtjes met de gsm kreeg ik geen antwoord. Samen met de familiewerkster heb ik dan een brief geschreven. Zo vernam ik dat ze op bezoek wou komen. Ze had wel een heleboel vragen. Ook met haar vriend lijkt het goed te komen. Hij is meegekomen op bezoek. Ik heb hem meteen eerlijk bedankt voor wat hij voor mijn zoontje doet. Hij weet dat ik hem respecteer. De schoonmoeder had van mij een bandiet gemaakt.’

‘Om dichter naar elkaar te groeien, plannen we geregeld dingen samen met de kinderen. Ik mis ze steeds meer. Mede doordat ik niet meer gebruik, komt dat nu naar boven. Zelf ben ik als kind 2 maal achtergelaten geweest. Ik vraag me nu ook soms af, wie er voor mijn kinderen zal zorgen als ik er niet meer ben’.

  

‘Hier ben ik gaan beseffen dat ik vroeger zelf geen opvoeding gekregen heb’

Stefano (*)  is vader van één zoontje van zes. Hij is 40 en zit momenteel in de laatste fase van zijn programma in de TG. Sinds kort mag zijn zoontje Andy (*) op bezoek komen en overnachten in de TG. Het zoontje van Stefano is reeds van bij de geboorte geplaatst en had tot voor kort nog niemand van de familie gezien. Ook de moeder is verslaafd…  

‘De familiewerkster heeft me geholpen om de band met mijn zoon te herstellen’.

Tijdens de eerste maanden van mijn programma kwam Andy elke 14 dagen op bezoek hier in de TG,  ook met de jeugdrechter werd bemiddeld. Ik merk ook dat Andy zich positief ontplooit sinds we op een regelmatige basis contact onderhouden.

‘Tijdens de ouderschapsgroep kan alles besproken worden waar je als ouder mee worstelt. We krijgen opvoedingstips, feedback op situaties die we in groep bespreken, we leren hoe we neen kunnen zeggen.’

Met de steun van de familiewerkster werd de band met zijn broers en zussen hersteld. Andy heeft nu ook met die tantes en nonkels kennisgemaakt. Intussen mag Andy tijdens het weekend bij zijn papa overnachten. De contacten met de andere kinderen van bewoners zijn telkens voor iedereen een verrijking.

‘In de veilige omgeving van deze TG kon ik het vertrouwen in mezelf terugvinden. Ik geloof nu in mezelf. Dankzij dit programma ben ik ook een veel betere papa geworden. Je krijgt hier de kans om echt te ontplooien. Ik kwam hier tot het inzicht dat ik een beter mens ben dan ik ooit gedacht had’

Stefano had 13 jaar lang geen contact met zijn familie. Zijn jeugd was een echte beproeving.  Zelf werd hij als kind mishandeld. Ook psychisch, beseft hij nu pas. Zijn moeder zat aan de drank. ‘Je bent niet goed’ werd me telkens opnieuw ingepeperd. ‘Op den duur begin je dat ook te geloven… Op mijn 17de ben ik alleen gaan wonen. Ik ben 2 keer bijna dood geweest’.   

‘Ik leerde hier mijn verleden verwerken. Waarom ben ik beginnen drugs gebruiken? Van waar kwamen mijn problemen…  Ik heb die weg zelf moeten afleggen. Maar ik werd daarin heel zorgvuldig gesteund en gestuurd door de groepswerkers binnen het programma. Ik ben sterk getroffen door de zorg die we van de begeleidende staf en medebewoners krijgen. Hier ben ik gaan beseffen dat ik vroeger helemaal geen opvoeding gekregen heb. Het programma heeft me de voorbije 15 maanden opgevoed. Ook de andere papa’s die hier het programma volgen, hebben hierin hun aandeel’.

‘Het programma in de TG is heel kindvriendelijk. Er is aangepast speelgoed. Tijdens het weekend zijn er nog andere kinderen. Ze kunnen nieuwe vriendjes maken, iets van elkaar opsteken. De familiewerkers stimuleren ons om initiatief met onze kinderen te nemen. De voorbije maanden ben ik zo met Andy naar de bioscoop geweest, naar een speeltuin, het poppentheater, de Mc Donalds,…’

Intussen zit Stefano in de laatste fase van zijn programma in de TG. Samen met zijn zoontje gaat hij nu éénmaal per maand op weekend bij zijn broer, die zelf ook 3 kinderen heeft. 

Straks hoopt hij op eigen voeten verder te kunnen. Ter voorbereiding van zijn terugkeer naar de maatschappij doet hij een aantal dagen per week vrijwilligerswerk bij mentaal minder begaafden.

‘Ik wil iets teruggeven van hetgeen ik in de TG heb meegekregen. Ik hoop dat ik er later ook in slaag om de banden met de mama van Andy opnieuw aan te halen. Voorlopig is dat echter niet realistisch. Een soort co-ouderschap lijkt me ideaal, waarbij Andy een week bij mij verblijft en de andere week in het tehuis’.

(*) om redenen van privacy gebruiken we fictieve namen