Risicodrug cocaïne blijft heel aanwezig

De cocaïne-industrie draait op volle toeren, recente cijfers van de gerechtelijke politie bevestigen dit. Sommige mensen zeggen ronduit dat 'ongeveer iedereen' in het uitgaansleven cocaïne gebruikt, het wordt in sommige media ook 'hip' gemaakt. De Sleutel waarschuwt echter voor deze invalshoek en wijst op de risico's die samengaan met cocaïnegebruik en met de trendsetting ervan.

Het Europees Waarnemingscentrum voor Drug en Drugsverslaving (EWDD) stelt in haar  jaarrapport 2009 dat cocaïne het populairste stimulerende middel is. Volgens het rapport heeft circa 13 miljoen Europese volwassenen (15-64 jaar) ooit cocaïne gebruikt. Onder deze groep bevinden zich 7,5 miljoen jongvolwassenen (15-34 jaar), waarvan er 3 miljoen de drug het afgelopen jaar hebben gebruikt.  De toeleveranciers worden almaar innovatiever waar het gaat om productieprocessen.  De totale in beslag genomen hoeveelheid in europa bedroeg in 2009 77 ton (ten opzichte van de 121 ton in 2006). De voorbije weken kon de gerechtelijke politie in ons land met indrukwekkend cijfermateriaal uitpakken.  De cocaïnespeurders konden in 2010 alleen al in de haven van Antwerpen 5437 kilogram kilogram cocaïne onderscheppen. Deze cijfers kunnen enkel doen vermoeden hoeveel cocaïne wel bij de gebruiker geraakt.

Stoppen met cocaïne blijkt heel moeilijk o.m. als gevolg van het craving-fenomeen.  We zetten de belangrijkste risico’s op een rijtje.

Risico’s

·         Cocaïne kan psychische problemen of stoornissen teweegbrengen, ook als ze er helemaal nog niet waren. Bij sommige mensen sluimeren lichte psychische stoornissen of problemen al een tijd. Door cocaïnegebruik kunnen ze versterkt naar boven komen: angstaanvallen, paranoïa, …

·         Je kunt aan cocaïne verslaafd raken, vooral doordat het depressieve gevoel na de roes zo sterk is dat het een drang wordt om weer cocaïne te gebruiken om kracht en zelfzekerheid te winnen.

·         Veel en regelmatig cocaïnegebruik maakt mensen tot koele en arrogante personen die alleen aan zichzelf denken, prikkelbaar zijn en vlug geïrriteerd. Er ontstaan dan ook veel ruzies.

·         Risico’s … we denken automatisch aan lichamelijke of psychische risico’s. Maar er zijn ook sociale risico’s aan druggebruik verbonden, of morele risico’s: klik naar dit artikel en denk na over risico’s van ons cocaïnegebruik voor de bevolking 5.000 km hier vandaan.

Via onderstaande links kan u meer info vinden over cocaïne. 

ProductenMatrix

Waarschuwing

Dr Anne Van Duyse, medisch directeur van De Sleutel waarschuwt: Vaak begint cocaïnegebruik als pure fun. Cocaïne is de champagne onder de drugs, het staat in bepaalde milieus chic om te snuiven. Je toont dat je lef en geld hebt, het is iets dat je deelt met je vrienden. Maar wie vaker gebruikt, evolueert naar afhankelijkheid. Het is echt wel een verslavende drug, in tegenstelling tot wat wel eens wordt gedacht. Je krijgt er geen lichamelijke ontwenningsverschijnselen van, maar het werkt neurobiologisch sterk in op je genotscentrum. Gebruikers voelen een heel sterke craving, het verlangen om opnieuw te gebruiken. Cocaïne scoort ook heel hoog als drug die mensen psychisch afhankelijk maakt. Ze kunnen niet meer stoppen, hun gebruik gaat ten koste van hun relatie, hun financiële toestand keldert, ze verliezen hun baan’

Psychiater Van Duyse wijst er verder op dat cocaïne veel gevaarlijker is dan cannabis. ‘Van cannabis kun je geen overdosis innemen, van coke wel. Het is veel minder onschuldig dan vaak wordt gedacht. Van alle drugs in België is cocaïne, na heroïne, de dodelijkste. Het kan hart- en herseninfarcten veroorzaken, mensen kunnen sterven door oververhitting. En het maakt niet uit of je het voor de duizendste of de eerste keer gebruikt, het kan iedereen overkomen.’, aldus nog Dr Van Duyse. In 2007 werd er melding gemaakt van circa 500 aan cocaïnegebruik gerelateerde sterfgevallen (Europese cijfers).

Behandeling voor cocaïneproblemen

In 2009 werden er in de drughulpverlening bij ons  (gespecialiseerde centra en Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg) in totaal 900 cliënten genoteerd met cocaïnegebruik als eerste aanmelding. Cocaïne gecombineerd met andere producten, doet dit cijfer nog stijgen. Uit registraties binnen het netwerk van De Sleutel onthouden we dat cocaïne door de cliënt zelf heel frequent als middel wordt aangegeven waaraan men afhankelijk is. Het is het voornaamste product na cannabis en heroïne.

 

Voornaamste

product

 

ambulant

residentieel

Cannabis

32,2%

16,5%

Heroïne

21,4%

54,5%

Cocaïne

21,2%

14,7%

 

Op Europese schaal zegt 22 % van de mensen die zich voor het eerst voor hun drugsgebruik lieten behandelen, dat cocaïne hun primaire probleemdrug is.

Drugs en de hersenen 

Hoe komt het eigenlijk dat drugs een roes veroorzaken? De geur? De smaak? Verandert je bloed? Je spieren? Wetenschappers konden de laatste decennia haarfijn uitzoeken hoe drugs als alcohol, nicotine, heroïne, lsd, ecstasy en dus ook cocaïne de boodschappen van neuron naar neuron in je hersenen veranderen.

Klik hierna door naar een heldere voorstelling van wat er in je grijze cellen gebeurt na het roken van een joint, het drinken van een glas of het nemen van andere drugs.

Drugs en de hersenen