De leerkracht is expert!? Terugblik op een geslaagde studiedag
De leerkracht is expert !? Onder dit motto organiseerde onze dienst Preventie op vrijdag 20 april een studiedag over 'drugpreventie in het secundair onderwijs'. Als sprekers mochten we o.m. trendwatcher Tom Palmaerts en Gregor Brukhart (EMCDDA) verwelkomen. Tijdens praktische workshops kregen de deelnemers tips i.v.m. de feitelijke implementatie in het lessenpakket. Bekijk hierna de presentaties van de diverse sprekers.
Een leerkracht of een expert. Wie geeft het best preventie? Vaak wijzen beiden naar elkaar. ‘Zelf drugpreventie implementeren in de klas schrikt heel wat leerkrachten af. “Ik ben toch geen expert? Ik weet minder van drugs dan de leerlingen!”De studiedag had als doel deze weerstanden onder de loep te nemen’, zo stelde algemeen directeur Damien Versele tijdens zijn inleidend woordje.
Damien Versele (algemeen directeur De Sleutel)
Gregor Burkhart van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA, Lissabon), deed – gewapend met resultaten uit onderzoek – uit de doeken waarom het best de getrainde leerkrachten is die drugpreventie implementeert.
Klik hier voor de presentatie van Gregor Burkhart in het Engels.
Klik hier voor de presentatie van Gregor Burkhart in het Nederlands.
Gregor Burkhart (EMCDDA)
Voor het uitvoeren van ons preventiewerk kan De Sleutel reeds enkele jaren rekenen op de steun van de Vlaamse overheid. Onze overheid is al vele jaren actief in het uitwerken van een preventief gezondheidsbeleid waarbij effectieve, evidence based strategieën de broodnodige ondersteuning krijgen. De heer Vuylsteke de Laps, raadgever preventieve gezondheidszorg op het kabinet van minister Vandeurzen lichtte dit vanuit de praktijk verder toe.
Klik hier voor toespraak de heer Vuylsteke de Laps.
Luc Vuylsteke de Laps, raadgever preventieve gezondheidszorg (kabinet Vandeurzen)
De Sleutel is vanaf 2012 en in het verlengde van eerdere projectsubsidies voor 5 jaar erkend als terreinorganisatie voor vaardigheidstraining rond preventie van middelengebruik in het onderwijs. De heer Vuylsteke de Laps gidste de deelnemers door de keuzes tussen organisaties waar men als school en leerkracht een beroep kan op doen inzake de ondersteuning en uitbouw van een drugbeleid op school en drugpreventie in de klas.
Yannick Scheyving (Onze-Lieve-Vrouwecollege Oostende)
Na de pauze lichtte Yannick Scheyving, adjunct-directeur van het Onze-Lieve-Vrouwecollege van Oostende toe hoe zij drugpreventie een plaats hebben gegeven in hun school. Een voorbeeld recht uit de praktijk (klik hier voor de getuigenis).
Als slotspreker mochten we Tom Palmaerts verwelkomen, trendwatcher van de organisatie Trendwolves. Hij leerde de deelnemers kijken vanuit de bril van de jongeren. Wie kan hen beïnvloeden? Staan de jongeren open voor drugpreventieprogramma’s gegeven door de leerkracht?
Tom Palmaerts (Trendwolves)
Tom Palmaerts trachtte de directies, leraars en preventiewerkers wakker te schudden met enkele jongerentrends die uit onderzoek steeds meer naar boven komen. Hij ziet bij jongeren een nieuw soort rebellie opborrelen. Hij plaatste ons ook voor de spiegel. ‘Hebben we in onze huidige maatschappij niet allemaal nood aan dromen?’ Lees meer in het artikel uit de Standaard hierbij of lees meer over het Club Health-project hier op onze website (Invloed van media op het uitgangsleven) . Lees hierna een uitgebreid interview met trendwatcher Tom Palmaerts (verschenen in het juni nummer van het De Sleutel-magazine) of maak hier kennis met de wereld volgens Trendwolves via de website.
Tijdens de workshops in de namiddag kon enerzijds actief geproefd worden van Unplugged. Anderzijds kan ook mee nagedacht worden over de vraag hoe het niet bij een training blijft.
Joke De Kimpe (trainer preventie) Proef Unplugged
(klik hier voor de presentatie)
Johan Van de Walle (trainer preventie) Unplugged, van intentie tot implementatie
(Klik hier voor de presentatie)
Enkele sfeerbeelden