Blackout, een nieuwe toneelproductie in samenwerking met De Sleutel

Na TRIP, de eerste succesvolle samenwerking met Uitgezonderd, biedt De Sleutel nu ook een goede nabespreking aan bij het nagelnieuwe toneelstuk Blackout, ditmaal rond het thema alcohol.  Als acteurs treden Jan Schepens,  Lander Depoortere en Seppe Cosyns aan. De première van deze nieuwe voorstelling op 24 september te Gent werd fel gesmaakt.

Praten met jongeren is en blijft de beste preventie. Maar hoe krijg je jongeren zover om het achterste van hun tong te laten zien in een schoolse context?

Jongeren en alcohol vormen een gevaarlijke cocktail waarbij de gevaren al te vaak onderschat worden. Dit komt vooral omdat alcohol – in tegenstelling tot illegale drugs – dikwijls als ‘legaal’ en ‘sociaal aanvaard’ beschouwd wordt. Nochtans is alcohol minstens even schadelijk en verslavend (vooral bij min zestienjarigen). Meer nog dan bij drugs dagen jongeren elkaar ook steeds vaker uit tot ‘comazuipen’ en ‘binge-drinking’, vaak met desastreuze gevolgen… De weg naar verslaving, criminaliteit en sociale uitsluiting ligt open…

zoon_vult_ijskast_aan

Kan je compromisloos artistiek theater maken dat toch een ingang biedt tot preventie én laagdrempelig genoeg is om jongeren aan te spreken die zelden naar theater gaan?

Het antwoord op deze vragen heet BLACKOUT:

zoon_sluit_zich_af_voor_commentaar_vader 

 

 

 

 

 

 

Een herkenbaar verhaal en een no–‐nonsense aanpak, gebracht door klasseacteurs. De Sleutel en Uitgezonderd. Theater! Sloegen de handen in elkaar om theater en preventie naadloos in elkaar te laten overlopen.

Het verhaal in een notendop

Tims ouders zijn net gescheiden en zijn vader verwerkt de nieuwe situatie met behulp van bier. Na een zoveelste ruzie met zijn vader is Tim het zat en werkt hij een plan uit samen met Sofie, een meisje uit zijn klas waar hij heimelijk verliefd op is. Hij onderneemt actie om zijn vaders ogen te openen, maar het draait anders uit dan voorzien…

zoon_spelt_vader_de_les

Voor wie?

In deze productie, vooral gericht op de tweede- en derdejaars leerlingen van het secundair onderwijs, confronteer dit stuk de jongeren met het sluipend gif dat alcohol kan zijn.

Nabespreking?

Een goede nabespreking en een luisterend oor bieden achteraf zijn onontbeerlijk. De Sleutel ontwikkelde hiervoor een uitgebreid lespakket.

De première van Blackout ging door op 24 september 2012  in de Tinnenpot te Gent. De Sleutel stelde tegelijk het nieuwe materiaal van Unplugged voor de derde graad voor. 

Via de website van Uitgezonderd kan u binnenkort ook de komende speeldata nakijken.