BFTC- sportdag 2012… ‘Veel gelachen en gesport’

Jaarlijks ontmoeten de cliënten van diverse Belgische therapeutische gemeenschappen (TG) elkaar op een unieke sportdag. Dit jaar was het de beurt aan onze TG voor dubbel diagnose Gent om dit BFTC-gebeuren (1) te organiseren.  Op deze sportdag ontmoetten zo’n 150 bewoners en stafleden  van de therapeutische gemeenschappen van De Spiegel, Hautes  Fagnes, Trempolines, Katharsis, OPZ Rekem, De Kiem,  TGG en TGM elkaar in een ontspannen en sportieve sfeer.  

Als locatie voor de organisatie van deze heuse olympiade en het begeerde voetbaltornooi  op 26 september – er zit een tikkeltje gezonde en sportieve competitiegeest onder deze 8 therapeutische gemeenschappen – werd gekozen voor het recreatiedomein de Blaarmeersen. Naast de sportieve prestaties was er uiteraard ook tijd voor ontmoeting, verbroedering en vooral gezellig samenzijn.  
IMG 2500web
Hoewel de weergoden ons bij de openingstoespraak niet meteen gunstig gezind waren, de regen viel met bakken uit de lucht, klaarde het  bij aanvang van de activiteiten wonderwel op en bleef het de rest van de dag droog. Het werd zelfs zonnig. De weergoden waren niet ten onrechte gecharmeerd door zoveel enthousiasme en vrolijkheid die de verschillende therapeutische gemeenschappen hadden meegebracht.  Of zoals een bewoner zei “na regen komt zonneschijn”.

Om de interactie tussen de bewoners van de therapeutische gemeenschappen te bevorderen werd er gekozen voor gemengde groepen van bewoners aangevuld met staf, elk vertegenwoordigd door een specifieke kleur, die zich op voorhand voor één van de 7 olympiade teams hadden ingeschreven. Iets wat werd geapprecieerd door de deelnemers, “ ik vond het leuk dat we gemengd waren met mensen van een andere TG’s,  zo leer je  in een ontspannen sfeer  lotgenoten kennen”. Er waren actieve sporten zoals baseball, frisbee en één heuse beach mix. Maar het kon ook rustiger. Zo werd de mogelijkheid aangeboden om te kiezen voor boogschieten, vlottenvaren en minigolf.

Naast deze olympiade kan een sportdag niet zonder een voetbaltornooi. De verschillende  therapeutische gemeenschappen stelden hun beste teams samen om elkaar in een gemoedelijke en vrolijke sfeer partij te geven. Dat de overwinning uiteindelijk naar Katharsis ging,  is bijzaak (ze werden wel bekroond met een door onze bewoners gemaakte trofee) . Zoals het op een BFTC sportdag gebruikelijk is primeerde immers de olympische gedachte!  En uiteindelijk mocht iedere therapeutische gemeenschap een  door onze bewoners vervaardigd aandenken  mee huiswaarts nemen.  En omgekeerd namen wij graag de presentjes van de collega therapeutische gemeenschappen in ontvangst.
Als orgelpunt en ter afronding werd samen met de collega’s van de therapeutische gemeenschap Merelbeke een dansje aangeleerd, “een special act die niet rap vergeten zal zijn”, aan de ganse groep waarna gretig en meer dan een keer werd aangeschoven voor de lekkere afrondingsbarbecue (of zoals een bewoner het omschreef; “de barbecue was zeer lekker , op z’n TGG’s”).  Verdiend, want na zo veel inzet was de honger groot.
IMG 2382 team web
Mooi om zien was de verbroedering tussen de bewoners en stafleden van de verschillende TG’s en het enthousiasme waarmee aan de verschillende activiteiten werd deelgenomen.  Heel wat handen werden geschud, schouderklopjes uitgedeeld en vooral gelachen en plezier gemaakt.  

“Een dag die voor herhaling vatbaar is”!
Mens sana in corpore sano

Team TGG

(1)    Belgian Federation Of Therapeuthic Communities

Lees meer over het programma van de Therapeutische Gemeenschap voor dubbeldiagnose

Reflecties na een succeservaring

Terugblik op het programma: cliënt aan het woord

Klik hier voor meer sportgerelateerde artikels