Kunstproject voedt therapie

De voorbije maanden gingen de bewoners van de therapeutische gemeenschap in Merelbeke aan de slag met kunst. Tijdens een viertal workshops konden ze experimenteren met allerhande materialen in diverse kunstvormen: boetseren, plaasteren, fotograferen, lassen, … Tijdens een familiedag op 18 mei  werd het kunstproject afgerond met een tentoonstelling van de creaties. Een kennismaking.

Geert (groepsbegeleider TGM): We zijn eerder toevallig in contact gekomen met de werking van de Stedelijke Academie voor schone kunsten (SASK) in Deinze. Ik kende iemand die er actief was en kreeg via hun directeur een mooie introductie. Het ging er allerminst academisch aan toe, eerder gemoedelijk.  Ik zag meteen de meerwaarde voor onze bewoners. Mijn intuïtie bleek juist. Onze bewoners voelden zich in het atelier vlug thuis. En het enthousiasme van onze docent werkte aanstekelijk. Er was een klik. De bewoners moesten wel zelf solliciteren om aan dit project deel te nemen. We vroegen om hun motivatie op papier te zetten. Uiteindelijk hebben 17 van de 24 deelgenomen.

Hebt u meteen toegezegd om samen te werken?
kunstproject 001 webPaul Dereymaeker (docent SASK): Jullie doelgroep heeft me nooit afgeschrikt. Ik kijk altijd naar de mens die erachter zit, niet naar hun achtergrond.  Ik was wel zeer aangenaam verrast over de houding van de bewoners. Ze bleken zeer geïnteresseerd en ook beleefd. Vooraleer ze met materiaal aan de slag gingen in mijn atelier kwamen ze dat eerst vragen. Op het einde van de workshop werd alles mooi opgeruimd,… Op basis van de voorbereidende gesprekken met Geert had ik reeds enkele clichés over mensen met een verslavingsprobleem uit mijn hoofd gezet. Toch hebben ze me nog in positieve zin verrast… Jullie bewoners bleken heel gedisciplineerd en ook gemotiveerd. Ze pikten  zeer snel dingen op en bleken ook heel creatief.

Heeft kunst volgens u een helende kracht?
Paul: Daar ben ik van overtuigd. Bij SASK werken we vanuit de eigen ervaring. Mijn doel was persoonlijke ontwikkeling realiseren dankzij artistieke realisatie.  Binnen onze academie geven we enkel vrije opdrachten, anders vermoord je de creativiteit. Bij ons ligt de nadruk op het proces. De eerste keer vragen we gewoon om iets uit te proberen met een materiaal, zonder al te veel na te denken.  De volgende keer zullen ze misschien zelf al een ontwerp in hun hoofd hebben. Mensen vergeten soms dat een artistieke ontwikkeling vaak een reflectie is op de eigen persoon, op de wereld waarin zij leven… En zo zijn we gedurende vier workshops aan de slag gegaan. Dan uiteindelijk landen door een forum te geven aan die gecreëerde objecten, was voor mij het logische eindpunt van dit proces.
Geert: Het idee van die expo groeide heel spontaan. Onze bewoners hebben iets afgewerkt en zijn daar trots op. We vonden dat ze dat ook aan hun familie en omgeving best eens konden tonen. Je moet weten dat er vaak heel wat misgelopen is met die familie en vrienden. Die erkenning voor zo’n zaken die ze hier positief konden afronden is voor de bewoners heel belangrijk.
Paul:  Het werd echt iets van hen zelf. Ze beslisten zelf waar ze het kunstwerk gingen plaatsen.  Ze moesten dus nadenken over de manier waarop ze hun werken wilden tonen, dat maakt allemaal deel uit van dat proces. Voor sommigen bereikte het op die familiedag misschien een hoogtepunt toen ze durfden zeggen: “kijk, dit is hier mijn kunstwerk”.

Wat is de meerwaarde voor de therapie?
Geert:  Voor de behandeling is het een verrijking omdat ze hier vooral al doende aan de slag gaan. We probeerden hun creatieve gaven wakker te maken. Dankzij dit aanbod konden we onze bewoners nieuwe passies helpen ontdekken. Ook al zal dat bij sommigen in sport liggen. Anderen zullen merken dat ze hun vrije tijd liever via kunst of cultuur invullen. Voor onze programma is het belangrijk dat dit op een non-verbale manier gebeurt: vb al boetserend, op zoek gaan de betekenis, naar zaken die ze in woorden niet kunnen vatten.

IMG 3687 hoofd webPaul: Ik gaf aan de begeleiders ook mee wat me heeft geraakt of is opgevallen tijdens het creatieve proces., vooral door te vertellen hoe bepaalde creaties zijn tot stand gekomen. Ik ben ervan overtuigd dat de begeleiders via die kunstobjecten de link kunnen maken naar het therapeutische. Bij de individuele gesprekken die ik ter voorbereiding van de expo met de bewoners nog maakte, leerde ik ook nog heel wat interessante zaken. Vooral dat de interactie tussen de bewoners in het proces stimulerend werkt. Of ze nu in groep werkten aan een kunstobject of individueel: ze motiveerden elkaar in hun creatieve project, vb door in te pikken op wat een medebewoner zegt.
Geert: We moeten het therapeutische zeker nog verdiepen naar de toekomst, maar de evaluatie van de bewoners spreekt voor zich. Hier hebben ze iets aan gehad.
Paul: Het project heeft inderdaad meer opgeleverd dan ik had verwacht. Dit vraagt naar een vervolg. We denken erover om dit project volgend schooljaar te herhalen, met een externe partner. Misschien kunnen we dan ook ruimer naar buiten treden met de creaties van de bewoners.

Paul De Neve

 

Enkele citaten van bewoners

“Het was goed dat Paul zei dat we niet te veel moesten nadenken, dat we wel zouden zien wat het zou worden. Dat ging vrij makkelijk. Zeker bij dat beeldje waarmee ik kon tonen dat ik me soms beschaamd voel. Ik ontdekte dat ik creatief ben. Ook de commentaar van de anderen heeft me wel blij gemaakt”

“Het werken met klei heeft veel bij mij naar bovengebracht. Ik had meteen veel verhalen waar ik iets wou mee doen. Vooral ook dat ik iets als geschenk kon teruggeven aan mijn familie. Mijn ma houdt veel van bloemen. Ik weet dat deze kleine attentie haar heel blij zal maken”.

IMG 3681 klei web
“Ik vond het vrij moeilijk en soms zelfs lastig. Ik had een plan in mijn hoofd maar het kwam niet tot zijn recht. Bij die workshop in de natuur lukte het dan wel plots makkelijk. Dit project bevestigt dat ik niet echt creatief ben. Ik geniet meer van naar kunst kijken. Maar ik heb me wel geamuseerd”

“Ik heb mij in alle workshops gesmeten en was telkens tevreden over het resultaat, behalve dan over dat lassen en bewerken met jutte of plaaster. Dat vond ik lelijk. Dankzij mijn vis in klei weet iedereen nu dat ik een karpervisser en in hart en nieren ben. Dat dier symboliseert de vrijheid: zo vrij als een vis in het water. Dankzij deze workshops heb ik ontdekt dat ik creatief kan zijn”

”Ik vond het moeilijk omdat ik niet snel tevreden ben over iets. Ik veranderde veel van idee. Vooral die constructie in metaal vond ik tof. Zo zonder richtlijn aan de slag kunnen gaan. We hebben dat met drie gemaakt en onze ideeën bij mekaar gebracht… Ik leerde ook dat ik  mij met weinig kan amuseren”.

“Ik ben heel fier op de harp die ik gemaakt heb. Gewoon gemaakt van een dood stuk hout, iets wat voor mij eenvoud symboliseert en natuurlijk ook de muziek. En wat ik nastreef: een simpel en gelukkig leven vol muziek en passie. Ik weet nu wel zeker dat ik met die kunst iets wil doen. Ik vond het inspirerend en ontspannend. Ik ben er ook telkens mijn gedachtenkronkels in kwijtgeraakt. En dat lucht wel op. Ik was tevens aangenaam verrast door de creativiteit die anderen in zich hebben”.

“Het is niets voor mij. Maar ik ben wel blij dat ik het geprobeerd heb. Hierdoor weet ik nu dat je nieuwe dingen moet durven doen. Voor hetzelfde geld had ik wel iets leuk ontdekt”

“Het was voor mij een hele ervaring om op een cleane manier creatief bezig te zijn. Zoiets zou ik vroeger nooit gedaan hebben. Nu ging het allemaal zo vlotjes…. Door dit project weet ik nu dat ik een opleiding lassen moet volgen.”

“Ik heb geleerd dat mijn creativiteit het hoogste is als ik werk in de natuur. Tijdens die landscape art slaagde ik erin om mijn fantasie om te zetten in een kunstwerk”

IMG 3855 landscape web

“Ik ontdekte dat ik de lat voor mezelf vrij hoog leg. Ik moest en zou rond een concept werken. Ik werd er zelfs onrustig van omdat het niet altijd lukte. Het boetseren met klei vond ik interessant maar toch ook doordeweeks Het lezen en foto’s bekijken rond die landscape vond ik verrijkend, maar toch het minst interessant om zelf mee bezig te zijn. Ik zag de mogelijkheden niet”

“Ik weet nu dat ik een natuurmens ben. Dankzij het werk met de lelies kon ik gemakkelijk iets vertellen over de vier emoties: blij, bang, boos, bedroefd. Het liet me toe om een band te maken met de therapie, waar het ook belangrijk is om deze gevoelens te tonen”.


Lees meer