Bewoners Therapeutische Gemeenschap Merelbeke organiseren expo voor familie

De voorbije maanden gingen de bewoners van de therapeutische gemeenschap in Merelbeke aan de slag met kunst. Tijdens een viertal workshops konden ze experimenteren met allerhande materialen in diverse kunstvormen. Tijdens een familiedag op 18 mei  werd het kunstproject afgerond met een tentoonstelling van de creaties.  Bekijk  hier enkele kunstwerken en lees ook hoe de bewoners zelf op dit kunstproject terugkijken.

 4 Workshops

  • Kleibeeld maken  in bakklei.

IMG 3687 hoofd web

 

Het eerste opzet van deze workshop was het boetseren van een abstract beeld.

Tijdens een tweede luik was de opdracht om iets figuratief uit te werken: behoud de oorspronkelijke bekomen vormen en werk vandaaruit naar figuratie, niet te letterlijk, meer suggestief…

 

  •  Een sculptuur maken met ijzeren staven en ijzerdraad.

De bewoners konden zelf aan de slag na het tonen van een introductie filmpje.

IMG 3784 plaster 4 web

 

Met een aantal ijzeren staven maakten de bewoners een ruimtelijke vorm ; kruispunten werden aan elkaar gezet met ijzerdraad ; Bedoeling was om de structuur te bewerken met plaaster.

 

Techniek: eerst met jute en plaaster knooppunten vastzetten, daarna verder bewerken.

 

  • Een introductie in land art.

    Als inleiding op dit soort “landscape art” maakten we kennis met het werk van Andy Goldsworhty.

    Daarna gingen we op locatie naar een vijver.

IMG 3855 landscape web

De opdracht was om gebruik te maken van natuurlijk materiaal ( bv buigzame twijgen, gevorkte takken, stukken twijgen om als pinnen bladeren vast  te zetten…).
Elke deelnemer zocht zich een plaats …. verzamelde materiaal ( bladeren, takken, boomschors, stenen, enz …) die ter plekke te vinden was, om daarmee een ( tijdelijk) sculptuur  te maken …
Als afsluiter werden foto‘s  gemaakt (van werkproces tot eindresultaat). 

  • Sculptuur- object-installatie.

IMG 3935 web recycle

IMG 3966 web

Hier was het de bedoeling om bestaande objecten te verzamelen en  om te zetten tot een sculptuur,…
We gingen aan de slag met wat je op zolder of in kelder vindt en kan gebruiken : potten, pannen, kapotte meubels,  stoelen, kastjes, flessen ( pet ) of glas, allerlei afgedankte werkmaterialen of gebruiksgoederen die in overschot zijn, zoals hout , ijzer…

 

 

Enkele citaten van bewoners
“Het was goed dat Paul zei dat we niet te veel moesten nadenken, dat we wel zouden zien wat het zou worden. Dat ging vrij makkelijk. Zeker bij dat beeldje waarmee ik kon tonen dat ik me soms beschaamd voel. Ik ontdekte dat ik creatief ben. Ook de commentaar van de anderen heeft me wel blij gemaakt”

IMG 3681 klei web

 

“Het werken met klei heeft veel bij mij naar bovengebracht. Ik had meteen veel verhalen waar ik iets wou mee doen. Vooral ook dat ik iets als geschenk kon teruggeven aan mijn familie. Mijn ma houdt veel van bloemen. Ik weet dat deze kleine attentie haar heel blij zal maken… Ik onthou hieruit dat ik iets kan maken, ook al is het iets klein. Ik vond het ook heel goed om nieuwe uitdagingen te vinden in mijn leven”.

 

“Ik vond het vrij moeilijk en soms zelfs lastig. Ik had een plan in mijn hoofd maar het kwam niet tot zijn recht… Bij die workshop in de natuur lukte het dan wel plots makkelijk. Dit project bevestigt dat ik niet echt creatief ben. Ik geniet meer van naar kunst kijken. Maar ik heb me wel geamuseerd en ook geleerd dat je daarvoor weinig nodig hebt”

“Ik ben het meest tevreden over mijn kunstwerk in klei. Ik boetseerde een Maria-beeldje met duivelshoorns. Zo’n sterk religieus symbool kreeg met dat klein detail een compleet omgekeerde betekenis. Een anti-betekenis eigenlijk…”

“Ik heb mij in alle workshops gesmeten en was telkens tevreden over het resultaat, behalve dan over dat lassen en bewerken met jutte of plaaster. Dat vond ik lelijk. Dankzij mijn vis in klei weet iedereen nu dat ik een karpervisser en in hart en nieren ben. Dat dier symboliseert de vrijheid: zo vrij als een vis in het water. Dankzij deze workshops heb ik ontdekt dat ik creatief kan zijn”

”Ik vond het moeilijk omdat ik niet snel tevreden ben over iets. Ik veranderde veel van idee. Vooral die constructie in metaal vond ik tof. Zo zonder richtlijn aan de slag kunnen gaan. We hebben dat met drie gemaakt en onze ideeën bij mekaar gebracht… Ik leerde ook dat ik  mij met weinig kan amuseren”.

IMG 3779 plaaster web

“Ik ben heel fier op de harp die ik gemaakt heb. Gewoon gemaakt van een dood stuk hout, iets wat voor mij eenvoud symboliseert en natuurlijk ook de muziek. En wat ik nastreef: een simpel en gelukkig leven vol muziek en passie. Ik weet nu wel zeker dat ik met die kunst iets wil doen. Ik vond het inspirerend en ontspannend. Ik ben er ook telkens mijn gedachtenkronkels in kwijtgeraakt. En dat lucht wel op. Ik was tevens aangenaam verrast door de creativiteit die anderen in zich hebben”.

“Het is niets voor mij. Maar ik ben wel blij dat ik het geprobeerd heb. Hierdoor weet ik nu dat je nieuwe dingen moet durven doen. Voor hetzelfde geld had ik wel iets leuk ontdekt”

 
IMG 3771 las web

 

“Het was voor mij een hele ervaring om op een cleane manier creatief bezig te zijn. Zoiets zou ik vroeger nooit gedaan hebben. Nu ging het allemaal zo vlotjes…. Door dit project weet ik nu dat ik een opleiding lassen moet volgen.”

 

“Ik heb geleerd dat mijn creativiteit het hoogste is als ik werk in de natuur. Tijdens die landscape art slaagde ik erin om mijn fantasie om te zetten in een kunstwerk.”

IMG 3887 lansdscape web 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 “Ik ontdekte dat ik de lat voor mezelf vrij hoog leg. Ik moest en zou rond een concept werken. Ik werd er zelfs onrustig van omdat het niet altijd lukte. Het boetseren met klei vond ik interessant maar toch ook doordeweeks Het lezen en foto’s bekijken rond die landscape vond ik verrijkend, maar toch het minst interessant om zelf mee bezig te zijn. Ik zag de mogelijkheden niet”

“Ik weet nu dat ik een natuurmens ben. Dankzij het werk met de lelies kon ik gemakkelijk iets vertellen over de vier emoties: blij, bang, boos, bedroefd. Het liet me toe om een band te maken met de therapie, waar het ook belangrijk is om deze gevoelens te tonen”.   

“Die land art vond ik meest interessant: voor mij betekende het werk dat ik creëerde twee personen die hun verleden opofferden om zo de weg naar een nieuw leven te bewandelen….”

 

 Lees hier een interview met Paul Dereymaeker,  docent Stedelijke Academie voor schone kunsten (SASK) in Deinze, die de workshops in goede banen leidde en met groepsbegeleider Geert.