Nieuwe editie jaarlijkse sportdag Therapeutische Gemeenschappen opnieuw een voltreffer

Op donderdag 16 oktober 2014 organiseerde Therapeutische Gemeenschap Merelbeke (TGM)  de jaarlijkse sportdag voor alle therapeutische gemeenschappen van België. We mochten 161 bewoners en stafleden van Haute-Fagnes, Katarsis, TGG De Sleutel, De Kiem, De Spiegel en Trempoline ontvangen in het sportcentrum van Merelbeke.

Deze Inter-TG-sportdag draait rond de sportieve ontmoeting van lotgenoten, die elk hun strijd tegen verslaving leveren. De Sleutel gelooft in de vele positieve effecten die sport met zich meebrengt (1).

Sportdag 16 okt 2014 102 web

“Sport maakt deel uit van een gezonde levensstijl. Het maakt je fysiek en mentaal sterker en dat brengt je een stapje dichter bij een clean leven”. 

Sportdag 16 okt 2014 096 web

Na de warme ontvangst met koffie en ontbijt, begonnen alle deelnemers vol enthousiasme aan de sportactiviteiten. Er kwamen diverse sporten (tae-bo, mountainbike, ropeskipping, levend kicker, tikrugby, omnikin en korfbal) aan bod die in een aangename sfeer gegeven werden door professionele lesgevers. Mensen met een verslaving hebben vaak lange tijd ver van het maatschappelijk gebeuren geleefd. Opnieuw kennis maken met verschillende sporten en samen de geneugten van sporten herontdekken, is dan ook een belangrijke tussenstap. Dankzij de inzet van alle bewoners en begeleiders en de goede samenwerking tussen organisatoren Joachim en Ineke van TGM en de sportdienst van Merelbeke  konden de deelnemers genieten van een schitterende sportdag.

Sportdag 16 okt 2014 152 web

Het evenement werd ’s avonds nog afgesloten met een gezellige barbecue en de traditionele groepskreet.

Thomas Sintobin

(november 2014)

Voor meer artikels over sport en bewegen, klik bovenaan op TAG “sport”

(1) Sport werkt positief in op de algemene gezondheid en de lichamelijke conditie van een individu. Verder verlaagt sport de stressgevoeligheid, verhoogt het de mentale weerbaarheid en creëert het een positief zelfbeeld. Ook op het sociaal functioneren van een individu heeft sport invloed. Zo draagt sport bij tot sociale interacties, leert het mensen sociaal aanvaardbaar gedrag vertonen op vlak van fair play, loyaliteit, regelgeving, hiërarchie en bij het uiten van bedenkingen, opmerkingen en gevoelens. Sport leert de mensen samenwerken en draagt bij tot teamvorming. Daarenboven bevordert sport de mobiliteit van mensen en moedigt het mensen aan om grenzen te verleggen. Verder is sport een plezierige en ontspannende activiteit die intrinsiek motiveert.  ( klik hier voor link naar onze visie op sport)