Hoe gaat onze afdeling voor minderjarigen in Eeklo aan de slag met creatieve therapie?

In het Residentieel Kortdurend Jongerenprogramma (RKJ) volgen de jongeren een drietal uur creatieve therapie in de week, dit dankzij de samenwerking met de ziekenhuisschool van de stad Gent. Het is de bedoeling dat ze zich tijdens die therapie kunnen uiten via non-verbale, creatieve technieken. De jongeren kunnen kiezen uit verschillende mediums zoals je die ook in de kunstwereld terugvindt. Zo kunnen ze zich uitdrukken via beeldende middelen als tekenen, schilderen, ruimtelijk werken maar ook via muziek, woord….

Sien Tassyns van de Ziekenhuisschool: “Het is de bedoeling dat iedereen zijn of haar eigen medium en interesse ontwikkelt of ontdekt. De ene jongere maakt bijvoorbeeld graag collages in Photoshop. Een andere jongeren is liever bezig met schilderen. Nog een andere jongere componeert graag eigen muziek in FLstudio. Nog een andere jongere schrijft zijn of haar eigen teksten voor songs. De jongeren zijn allemaal met een eigen project en medium bezig en worden hier ook individueel in begeleid en gestimuleerd”.

Sien Tassyns: “Creatieve therapie kan werkzaam zijn op verschillende niveaus. De functie van creatieve therapie is voor iedereen anders. Sommige jongeren komen gewoon tot rust door creatief bezig te zijn. Dit heeft dan een ontspannend effect. Andere jongeren krijgen meer inzicht in hun sterke en/of zwakke kanten. Nog andere jongeren kunnen via het medium hun gevoelens uiten, of bewust worden van hun gevoelens en/of gedrag. Uit wat de jongeren maken, kun je als creatief therapeut veel informatie halen waardoor hun problematiek duidelijker wordt. Je kan zeer uiteenlopende dingen observeren zoals; wat wordt er inhoudelijk uitgebeeld? Op welke manier wordt dit uitgebeeld? Welke kleuren, vormen… worden er gebruikt? Wat wordt er ondertussen gezegd? Hoe wordt er gewerkt? Hoe gaat de jongeren om met zijn werk? Welke interactie is er met andere groepsleden?… “

Deze observaties worden dan bij de observaties van de rest van het team gelegd en kunnen een verdere beeldvorming ondersteunen. Via het medium kun je de jongeren vervolgens ook helpen evolueren. Gaat het bijvoorbeeld over een jongere met autisme, dan kan het aangewezen zijn om in de creatieve therapie te helpen om stap voor stap te werken. Gaat het over een jongere met emotionele problemen door een traumatische ervaring, dan kan deze zijn/haar emoties leren uiten en vormgeven waardoor het trauma kan verwerkt worden. Bij een andere jongere kan het helpen om meer resultaat gericht te werken, waardoor deze door een mooi resultaat neer te zetten meer zelfvertrouwen krijgt. Sommige jongeren zijn heel inspiratieloos in het begin. Naar mate de opname vordert, zie je dat ze steeds meer ideeën en inspiratie krijgen en dat hun werk steeds meer eigenheid krijgt”.

Voorbeeld groeiend  zelfvertrouwen: 

rkj auto tekening

“Ik wist niet dat ik dat kon” Mooi hé!

 

 

 

 

 

Voorbeeld verwerking post traumatische stress:

rkj schilderij

“Door het te schilderen, kon ik voelen wat ik had meegemaakt”. Ik kon het een plek geven en er meer afstand van nemen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WAT BETEKENT CREATIEVE THERAPIE VOOR DE JONGEREN? 
Enkele getuigenissen (*) 

Telma: Creatieve therapie werkt ontspannend en geeft me innerlijke rust. Zo kan ik beter relativeren. Michel: Dingen die ik leuk en interessant vind kan je hier tekenen.

Angélique: Door creatieve therapie kan ik mijn gevoelens uiten. Ik kan er rustig van worden en niet aan andere dingen denken. Als ik boos ben en ik heb creatieve therapie, wordt ik weer rustig.

Josse: Expressie betekent voor mij dat ik mijn gevoel voor kunst kan laten tonen. Het heeft ook een positief effect op me. Ik doe het ook heel graag.

Toon: In expressie kan ik mijn creativiteit, gevoelens en fantasieën omzetten in een tekening of een gedicht. Dit is voor mij een deel van mijn leven. Creatieve therapie brengt me tot rust en laat me mijn gevoelens uiten.

Dany: Creatieve therapie ontspant me. Ik leer omgaan met kalmte en leegte. Ik voel me dan volledig rustig en goed. Door een tekening van mijn hond te maken kreeg ik een thuisgevoel.

Ingrid: In creatieve therapie kan ik mijn gevoelens uitdrukken op allerlei manieren en wijzen. Ik kan mijn gedachten de vrije loop laten gaan. Ik kom altijd tot iets moois en hou ervan om met mijn handen bezig te zijn. Ik ben altijd blij met wat ik ervan maak.

 

Enkele resulaten van creatieve therapie

rkj beeldjes

 

 rkj masker 

 

 

 

 

  

 

 

 

Naar aanleiding van de viering 40 jaar De Sleutel hebben de jongeren van het RKJ ook een kunstwerk gemaakt.

099 kunstwerk

Deze “trap” was het uithangbord van de “Kunst kleurt herstel”-expo  (met ook inbreng van onze therapeutische gemeenschappen uit Gent en Merelbeke) die te bezichtigen was op 14 november, in de marge van de viering Verslavingszorg uitgedaagd.

 

Aanverwante info: Bewoners Therapeutsiche Gemeenschap Merelbeke organiseren kunstexpo voor familie

 

(*) om de privacy van de cliënten te waarborgen, hanteren we ficitieve namen