Wensen ter gelegenheid van 40 jaar De Sleutel: “Hoe hebben ze het volgehouden?” (Ron Hermans, Labeur)

"Veertig jaar? 40! Er zijn van die momenten, vooral op maandagmorgen, dat ik denk: “Hoe hebben ze het volgehouden?” Toen ik, nu ook al weer acht jaar geleden, de leiding opnam van vzw Labeur, een kleine sociale werkplaats uit het Gentse, kreeg ik van één van mijn bestuurders een gouden tip: kijk naar De Sleutel. En naar Ateljee. Daarmee moest ik het doen".


“Maar met kijken alleen, raak je niet vooruit, integendeel. Kijken doe je vanop de zijkant; ik moest in het peloton geraken, liefst vooraan. En, als het even kon, zelfs met de eersten over de eindmeet finishen.

ron hermans webDacht ik toch. Dus begonnen we even aan een oefening industriële spionage. Wat doet De Sleutel? Ateljee? Maar evenzeer: Compaan of Ryhove. Kopieer ze, was me in het oor gefluisterd. Doe zoals hen en je stuwt Labeur naar ongekende, ja zelfs onverhoopte hoogtes.
Erg goed voelde ik me daar niet bij. Niet in het minst omdat ik enkele collega’s – waaronder, inderdaad, Guido Maertens – kende uit een eerder professioneel leven. Bovendien meende ik, toen al, dat management net iets meer betekent dan functioneren als kopieermachine.
Soit, ik heb altijd geloofd in samenwerking, in partnerschappen.  “Pas op! Ze gaan u opslokken. Ze willen maar één ding: u overnemen,” zo kreeg ik te horen. Ik wou dat niet geloven. De bankencrisis had net de wereld op de knieën gekregen; zeker de wereld van de sociale economie. Als ik naar de sector luisterde, ging het telkens weer over tijdelijke werkloosheid, zelfs ontslagen, over omzetten die kelderden, sociale werkplaatsen die elkaar beduvelden door telkens weer onder de prijs van de collega’s te werken.

Binnen dit gegeven lukte het toch: Labeur en De Sleutel begonnen zelfs aan een gezamenlijke schildersopdracht. In Eeklo. Het liep desastreus af. Labeur en De Sleutel werden door de opdrachtgever tegen elkaar uitgespeeld. Dat we vandaag nog on speaking terms zijn, komt alleen omdat mensen belangrijk zijn. Omdat Guido (Maertens), Wim (Speecke) en ikzelf gaan voor wat ons professioneel bovenal dierbaar is: onze organisatie, onze mensen.

Langzaamaan leerde ik de collega’s uit het Gentse kennen. Ook hun usp’s (*), het unieke van elke organisatie. Die uniciteit bleek wel eens te botsen. Jarenlange bijeenkomsten rond de verhuis naar de UCO-site leerden me heel wat over de directeurs van de verschillende organisaties. En dus, zo veronderstel ik, ook over hoe hun organisatie wordt geleid, waar elk voor staat. Hoe ze hun organisatie proberen uit te bouwen of, minstens, van de ondergang proberen te redden.

Operationeel zijn er nauwelijks contacten tussen De Sleutel en Labeur, elk doet zijn eigen ding. Samen intekenen op aanbestedingen? Daarover is wel eens gepraat. Maar er is nooit iets gerealiseerd.Toch blijft De Sleutel, althans voor mij, een referentieorganisatie. Hun expertise op het vlak van activeringstrajecten, hun niet aflatende inspanningen om methodisch te werken rond het opmaken van persoonlijke ontwikkelingsplannen, hun permanente wil om doorstroming daadwerkelijk te realiseren: stuk voor stuk items waarvoor velen De Sleutel bewonderen. Ook ik”.


Ron Hermans (Directeur Labeur)

(november 2014)

 * USP: Unique Selling Proposition

Meer nieuws over 40 jaar De Sleutel

40 jaar logo zonder slagzin