Kunstmis(t)erie: openluchttentoonstelling in Merelbeke

De bewoners van de Therapeutische Gemeenschap Merelbeke van De Sleutel stelden vanaf 26 april een reeks openlucht-kunstcreaties tentoon in het Liedermeerspark te Merelbeke. De openluchttentoonstelling eindigde op de dag van het Park eind mei.

Typisch aan dit beeldenproject is het openluchtkarakter. Het gaat dus om een openluchttentoonstelling van en door de bewoners van onze Therapeutische Gemeenschap te Merelbeke, gerealiseerd in samenwerking met Paul Dereymaeker.

De bewoners van de Therapeutische Gemeenschap aan de Hundelgemsesteenweg te Merelbeke werden gestimuleerd om buiten creatief aan de slag te gaan en ontdekten spontaan hoe het “in de natuur zijn” en “in de buitenlucht werken” hen letterlijk zuurstof geeft.  De ervaring leert dat kunst ook een manier is om de bewoners aan het denken te zetten en hen op zoek te laten gaan naar zaken die ze moeilijk onder woorden kunnen brengen.  Die beleving resulteerde soms in krachtige beelden. Zo creëerde iemand in een zweethut een eigen wereld als verwijzing naar zijn gelukkige kindertijd en liet een ander een dode boom tot leven komen met natuurlijke kleuren.

fotoaktief1web

© fotoaktief.be

Het kunstproject in samenwerking met Paul Dereymaeker (links op de foto) is mogelijk dankzij ondersteuning van de Koning Boudewijnstichting en de gemeente Merelbeke.

Op 26 april vond de officiële opening plaats van het kunstproject ‘KUNSTMIS(T)ERIE, een beeldenroute in het Liedemeerspark. Dhr Bertrand Vrijens, schepen van Cultuur te Merelbeke, opende de beeldenroute om 10u30. Het beeldenparcours in het Liedemeerspark was ook met gidsen te bezoeken tijdens de dag van het Park. 

Non-verbale therapie

P1070859 tgm web

De Sleutel werkt via verschillende therapievormen aan het bevorderen van het herstel van de cliënten. Dit gebeurt ook op een non-verbale manier. Dankzij dit kunstbelevingsproject kunnen de cliënten al doende aan de slag gaan. Dit creatieve proces krijgt een therapeutische meerwaarde omdat het tegelijk een hulp is in de zoektocht naar de eigen identiteit. Bovendien is het een hefboom om deelname aan de samenleving te stimuleren  en een goede re-integratie voor te bereiden. Een goede vrijetijdsbesteding is immers belangrijk op weg naar een clean leven, in de zoektocht naar het vinden van een passie. Het kunstproject was ook nuttig voor wie zich minder door kunst aangesproken voelt. Voor sommigen was dit leerrijk omdat ze nieuwe vaardigheden ontdekten, voor anderen omdat ze beter leerden samenwerken, of omdat ze interesse kregen voor praktische zaken zoals lassen.

De afdeling van De Sleutel in Merelbeke is al al langer actief rond kunst en kunstbeleving. Vorig jaar gingen gingen de bewoners van de Therapeutische Gemeenschap in Merelbeke (TGM) aan de slag tijdens een viertal workshops i.s.m. met het SASK Deinze. Ze konden toen experimenteren met allerhande materialen in diverse kunstvormen: boetseren, plaasteren, fotograferen, lassen (met link naar oud artikel). Door met deze beeldenroute naar buiten te treden zetten de bewoners een nieuwe stap die hen helpt in hun reïntegratieproces.

 

Aanverwante info

 

Bekijk hier meer foto’s

P1070904 stoel in vijver web

P1070864 hoofd web

 

P1070882 spinnen web

P1070863 schildpad web

 

 P1070883 tipi web