Groententuinen in kleuterscholen schieten als paddenstoelen uit de grond

Op een druk bijgewoond persmoment in oktober 2013, lanceerden we het nieuwe “Het  gat in de haag”. Drie schootboeken, één voor elke kleuterklas, waarbij elk boek voorzien is van 10 boeiende verhalen, 30 prachtige prenten en 120 bruikbare activiteiten.  Deze hele methodiek stelt elke kleuterleid(st)er in staat om op een eenvoudige, maar degelijke manier, sociale vaardigheden aan te leren en te trainen bij de Vlaamse kleuters. Waar staan we nu?

Het gat in de haag… anderhalf jaar na de lancering

Ondertussen werden reeds 536 kleuterleid(st)ers getraind tijdens 60 verschillende vormingsmomenten.  Deze leerkrachten kwamen uit 157 verschillende scholen.

gat in de haag studiedag merkem Enkele kleuterleid(st)ers na een training aan het woord (Pedagogische studiedag op 17 september 2019 te Merkem):

 “Zin om met al die groentenvriendjes te werken – Goede uiteenzetting van een nieuwe methode – Ik vind het een duidelijke en goede manier om met sociale vaardigheden om te gaan – Goed gebracht, het was duidelijk en leerrijk! ”

Het is boeiend om vast te stellen dat de leerkrachten  na de studiedag met het materiaal aan de slag gaan. Dit is in de klas of leefruimte zichtbaar door tekeningen, werkjes, zelfgemaakte poppen en poppenkasten,…

 

Enkele voorbeelden

juf inske basisschool evergem Juf Inske, Gemeentelijke basisschool Evergem, maakte een Kamishibai

bieke le clair Bieke Le Clair, Antwerpen, haakte alle groenten 

 

gat in de haag st gregoriusOok Leefgroep 11 van OC Sint Gregorius Gentbrugge werkt met “Het gat in de haag”

Nieuwe ontwikkelingen

a. In de loop van het voorbije academiejaar werkten twee studenten van de Arteveldehogeschool voor hun bachelorproef nieuwe verhalen en activiteiten uit voor de peuterklas en de kinderopvang. Een verrijkende aanvulling op onze drie kleuterboeken. 

b. De firma Baert toverde de acht groenten om in  erg mooie poppen.

groepsfoto firma baertFirma Baert ontwikkelde 8 poppen die in september 2015 op de markt komen

c. Een verrassende maar zeer aangename ontwikkeling is het gebruik van ‘Het gat in de haag’ in de BuLO scholen van het type 2. 

De Sint-Jozefschool aan de Stropkaai te Gent experimenteerde met enkele verhalen en activiteiten.  De juffen waren zo in de wolken van de degelijkheid en de bruikbaarheid dat ze in het schooljaar 2014-2015 echt aan de slag gingen met ‘Het gat in de haag’. 

Op donderdag 26 maart 2015 organiseerden we een trainingsdag voor leerkrachten uit het BuLO. We kwamen met 11 juffen samen in de Sint-Jozefschool.  De deelnemers volgden een activiteit mee in de klas, een juf stelde haar activiteiten voor en een juf van de Beertjes uit Beernem bracht verslag uit van hun ervaringen met ‘Het gat in de haag’.  Een studiedag die door iedereen gesmaakt werd.  “Bruikbaar materiaal, een aangename studiedag die zeker iets langer mocht duren…” lazen we op één van de evaluaties. 

 

groepswerk sint jozef gat in de haagGroepswerk: voorbereiding van de bosklassen in Maasmechelen. Alle groentjes maken afspraken voor een mooie bosklas (Sint-Jozef, Stropkaai Gent)

We trachten rond ‘Het gat in de haag’ zo veel mogelijk de vinger aan de pols te houden. Zie je zelf iets bewegen hierrond? Laat het ons weten! Meer info  www.hetgatindehaag.be

Johan Van de Walle – Preventie De Sleutel –  [email protected]  – 09-231 57 48