‘Il faut cultiver notre jardin’ (project TG Gent in de kijker)

De Therapeutische Gemeenschap voor dubbel diagnose Gent lanceerde een paar jaar geleden hun tuinproject als geïntegreerde methodiek.  Dieren verzorgen, samen groenten in de moestuin  kweken…. Door de cliënten op zo’n manier verantwoordelijkheid te leren nemen, leren we hen ook goede arbeidsattitudes aan en proberen we deze mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt stappen naar  werk te laten zetten. We stimuleren hen in het aannemen van een alternatieve levensstijl.  Lees hierna hoe “de tuin” groeide en hoe de cliënten het “cultiveren” van die tuin zelf ervaren.

Wij hebben de luxe om binnen de stad Gent toch over een grote tuin te beschikken. Om deze optimaal te benutten werd hij enkele jaren geleden volledig heraangelegd. We zijn op zoek gegaan naar een tuinontwerp dat verschillende componenten integreert: moestuin, dierenweide, looppiste, speeltuin, sportveld, terras en een plaats om tot rust te komen. De aanleg van de tuin gebeurde door Weerwerk, de voormalige Sociale Werkplaats van De Sleutel.

Voor mensen die te kampen hebben met een verslavingsproblematiek is het vaak een hele zoektocht naar wat hen tot rust brengt, ontspant, hun leven zin geeft, … Clean worden en nuchter genieten van dingen is allesbehalve een vanzelfsprekendheid. Cliënten moeten vaak noodgedwongen op zoek gaan naar welke andere zaken dan drugs en alcohol hen een goed gevoel kunnen geven. Heel vaak gaat het om het vinden van een nieuwe manier van leven. Veel van onze cliënten hebben lang geen hobby’s gehad, zijn hun interesses verloren, hebben lang niet of zelfs nooit gewerkt. Onze tuin voorziet in heel wat mogelijkheden om nieuwe kanten van zichzelf te ontdekken of vroegere interesses opnieuw op te nemen.

 
tuin tg gent web1
Een cliënt getuigt: “De dieren zorgen voor een goede ontlading voor mij. Het geeft mij rust als ik voor hen kan zorgen.” (lees meer getuigenissen hierna)
 

We hebben een dierenweide met Shetlandpony’s en kippen. Het verzorgen van de dieren biedt onze cliënten de kans op het ontdekken van nieuwe interesses. Verantwoordelijkheid opnemen en leren zorg dragen voor zijn belangrijke aspecten in ons behandelingsproces. Het kan ook een uitlaatklep vormen (buiten werken). Het is tevens bewezen dat contact met dieren therapeutische effecten heeft. Er zijn bankjes voorzien rondom de dierenweide waar de cliënten tot rust kunnen komen met een boek, hun MP3-speler of gewoon om naar de dieren te kijken.

Daarnaast werd er een looppiste aangelegd rond de dierenweide. Dit geeft de cliënten de kans om terug conditie op te bouwen na een jarenlange verwaarlozing van hun lichaam, maar ook om eens stoom af te laten op momenten dat het allemaal wat moeilijk is.

Onze moestuin voorziet niet alleen de keuken van verse groenten, maar biedt aan sommige van onze cliënten een nieuwe hobby, een uitlaatklep en een vorm van ontspanning. Het leert onze cliënten bewust worden van het belang van gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Er wordt ook minstens één maal per week vegetarisch gekookt.

De kinderen van onze vaders werden niet vergeten. In het kader van het Van Mierlo-project kregen we een gift voor de aanleg van een speeltuin. Zo kunnen onze vaders samen met hun kinderen spelen wanneer deze op bezoek komen. Het spelen in de speeltuin en het bezoeken van de dieren is iets waar de kinderen echt naar uit kijken als ze hun papa komen bezoeken. Het geeft onze vaders de kans om binnen de omgeving van de therapeutische gemeenschap hun contact opnieuw op te bouwen, elkaar terug te leren kennen, nieuw vertrouwen te creëren tussen vader en kind.

tuin tg gent web3
Het werken in de moestuin helpt onze cliënten om bewust te worden van het belang van gezonde voeding en een gezonde levensstijl.

Tijdens de warme zomermaanden zijn onze cliënten vaak te vinden op de binnenkoer. Ze spelen er voetbal, volleybal, een spelletje viking kubb,… Het komt zowel de groepssfeer als hun fysieke conditie ten goede. Als het even kan, dagen ze tijdens middagpauze graag eens de begeleiding uit voor een match.

Het onderhoud van de tuin maakt deel uit van de dagtaak van onze cliënten. Activering is een belangrijk onderdeel van ons programma. Daarom bestaat onze TG uit een aantal ploegen die taken uitvoeren in huis. Eén daarvan is de constructieploeg. Deze ploeg is verantwoordelijk voor het onkruid wieden, snoeien, gras maaien,… Zo leren onze cliënten opnieuw een werkattitude aan.

Blijde De Witte en Bart De Backer

tuin tg gent compsteren 9

Enkele cliënten aan het woord

‘De Finse piste wordt door een aantal bewoners gebruikt als aanvulling op de loopsessies buiten het domein. De piste is een oplossing op het domein zelf. De inzet is echter minder dan buiten omdat rondjes lopen op de piste wat eentonig is. De mogelijkheid om de conditie te trainen op het TGG-terrein zelf is de moeite voor mensen die gemotiveerd zijn om hier aan te werken. Voor anderen lijkt de piste soms aangenaam om even een kleine wandeling te maken om ondertussen wat te babbelen met een medebewoner of bezoek. Dus zowel actief als recreatief hebben we wel iets aan de piste. De piste geeft de kans aan mensen om even het hoofd leeg te maken en wat uit de TGG-drukte te komen zonder van het terrein te moeten. Het geeft ook een ‘boost’ om met lopen en conditietraining bezig te zijn tijdens het programma.’

‘Ik denk dat het voor iedereen wel leuk is om een moestuin te hebben in TGG. Het is leuk om planten/groentjes te zien groeien van bloemetje tot eetbare vrucht. Ook vooral om er echt zorg voor te dragen en de plantjes liefde te geven zodanig dat je de plantjes echt mooi ziet worden en goed ziet groeien. De moestuin betekent voor mij vooral rust. Het geeft me een voldoening om voor planten te zorgen. Dit komt ook omdat het in de moestuin werken me echt interesseert en ik dit vroeger echt als hobby had.’

‘Ik vind het persoonlijk heel goed dat we dieren in huis hebben. Het zijn ook voor een deel bewoners van het huis. Het zijn heel aangename, rustgevende en lieve mascottes van ons huis. Als ik met de dieren omga dan krijg ik een heel goed gevoel. Ik kan in mijn vrije momenten mij met de dieren bezig houden en het zorgen voor de dieren verbetert mijn band tussen hun en mij, wat heel aangenaam is. Als ik voor hun zorg, krijg ik ook veel liefde van hun terug en dat maakt mij blij. Op sommige momenten kan ik ook goed lachen met hun. Bijvoorbeeld wanneer Isitra Herwin (de pony’s) begint te bijten en stampen omdat zij meer eten wil afpakken.  Kort gezegd zorgen de dieren voor een goede ontlading voor mij. Het geeft mij rust als ik voor hen kan zorgen.’

Enkele sfeerbeelden

tuin tgg web 7

tuin tg gent web2

tuin tgg web 5

tuin tgg overzicht web10

afbeeldingen tuin TG Gent web4

 

afbeeldingen tuin TG Gent web 6