“In de aarde wroeten is ook een vorm van therapie” (volg hier hoe onze moestuin CIC evolueert)

Didier en Filip zijn groepswerkers in het Crisisinterventiecentrum (CIC) in Wondelgem. Allebei  hebben ze een passie voor tuinieren en dat willen ze graag delen met de cliënten. “We hadden het idee om iets te doen in de prachtige tuin van het CIC,” vertelt Didier. “Bovendien wilden we onze cliënten een bijkomende zinvolle vrijetijdsbesteding aanbieden. Twee jaar geleden besloten we een kleine moestuin aan te leggen. Bekijk ook de foto's van het groeiproces en de beelden die illustreren wat de oogst zoal opleverde!

Didier: “Filip en ik wilden onze cliënten iets extra’s aanbieden, naast het bestaande scala van vrijetijdsactiviteiten. Voor de meeste bewoners is tuinieren een ver-van-mijn-bedshow. Ze komen naar het CIC om geholpen te worden, niet om in de tuin te werken.”

Filip: “We hadden van in het begin heel realistische verwachtingen. Iedere persoon die we kunnen warm maken voor dit project, is voor ons een extra motivatie om verder te doen. Soms is tuinieren een activiteit binnen het programma. Niet iedereen vindt dat leuk, maar ze gaan wel aan de slag. We zijn ervan overtuigd dat in de buitenlucht werken goed is voor onze cliënten.”

P1020491 gesneden bew

“We willen aan de cliënten tonen dat tuinieren leuk en rustgevend kan zijn”

Plantjes verzorgen

Didier: “Voor sommige bewoners is in de aarde wroeten een vorm van therapie. We merken dat het mensen tot rust brengt. Vaak vinden ze het leuker dan ze zelf dachten. En ondertussen leren ze ook zorg dragen voor iets. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar voor de meeste cliënten is dat niet zo.”

Filip: “Vorige zomer hadden we twee bewoners die iedere ochtend de plantjes water gingen geven. Achteraf vertelden ze dat tuinieren een motivatie was om verder te gaan in het programma. Als zo’n aanbod helpt om het programma af te ronden, dan heeft het  zijn meerwaarde bewezen.”

Pompoenfrietjes

Didier: “Tijdens de vrije tijd proberen we vooral leuke activiteiten aan te bieden. Naast tuinieren kunnen ze hier ook sporten of lessen fotografie volgen. Onlangs heb ik nog een les natuurbeleving gegeven. Eerst gaf ik een beetje uitleg over de natuur, daarna volgde een kleine quiz. We gingen naar buiten om te kijken welke dieren in de tuin leven. Hopelijk leren de bewoners plezier hebben in kleine dingen van het leven.”

IMG 8264 bew

“Als onze moestuin mensen helpt om het programma af te ronden, dan heeft het zijn meerwaarde bewezen”

Filip: “Inderdaad. In de moestuin kiezen we bewust voor groenten die je bijna dagelijks ziet groeien zoals aardappelen en pompoen. Dat is leuk voor de cliënten want ze merken dat hun werk snel en zichtbaar resultaat heeft opgebracht. Voor hen kan het niet snel genoeg gaan. De meeste groenten worden gebruikt om soep te maken, maar soms doen we iets speciaals. Vorig jaar hebben ze rode bieten-chips en pompoenfrietjes gemaakt. Ze vonden het fantastisch om zelfgekweekte groenten te verwerken tot iets lekkers.”

Didier: “Momenteel is er in de groep opnieuw iemand die de microbe te pakken heeft. Hij kent eigenlijk niets van tuinieren, maar vindt het wel leuk. Het brengt hem tot rust. Ik laat hem vooral beginnerstaken, zoals onkruid wieden, uitvoeren. En dat is goed voor hem, zo krijgt hij meer zelfvertrouwen.”

Filip: “Een maand geleden stopte hij ook de zaadjes in potjes. Dan heeft hij daar een aantal weken voor gezorgd en dat deed hem wel iets. Nu de zaadjes uitkomen, wordt hij heel enthousiast. Daarnaast hebben we een aantal bewoners die het project opvolgen. Ze helpen soms mee of verwittigen ons als er plantjes uit de grond komen.”

IMG 8268 bew

Didier en Filip kiezen bewust voor groenten die snel groeien

Grote vogels

Didier: “Onze moestuin trekt ook dieren aan, vooral vogels die op de houten omheining gaan zitten. De cliënten raken daardoor geprikkeld want ze kijken met open mond naar die grote vogels. Daarna gaan ze op een poster met de meest voorkomende vogels die hier in huis ophangt, opzoeken welke het was. Zoals je merkt, is het meer dan alleen groenten kweken. Het is een totaalplaatje dat deel uitmaakt het programma.”

Filip: “De komende weken gaan we de moestuin nog aantrekkelijker maken door bloembakken te plaatsen. Voor de cliënten moet het visueel mooi ogen. Op die manier worden ze als het ware zelf naar de tuin toe getrokken. Het werk is echter nooit af. Soms vragen we 10 keer per week of er iemand wil helpen. Meestal blijft het stil. Als je geluk hebt, kan je toch één iemand warm maken. Daarvoor blijven wij het doen.”

Pieter-Jan Van den Hel (mei 2016)

 

Bekijk hier de foto’s die illustreren hoe de moestuin evolueert, met foto’s gemaakt door een cliënt!

update begin augustus 2016

moestuin cic 2

staakbonen

koolrabi

moestuincic1

gele courgette

pompoen

moestuin cic3

rode kool

anastaslas flowers

zonnebloem

 update begin september 2016

DSC000braam web

DSC00031web

DSC00009web

DSC00023web

 

DSC00013web

DS05 web

zonnebloemweb

 

update 20 september 2016

DSC00092

DSC00096

DSC00098

DSC00102

DSC00105

DSC00107

DSC00108

DSC00109

DSC00114

DSC00115

DSC00116